Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Familija

Avionima dopremili 600 kilograma kokaina vrijednog 18 milijuna eura

Operacija Familija
Foto: MUP
1/4
14.05.2020.
u 12:26

Mozak cijele operacije bio je Michal Dokovich (61), osoba s više identiteta koja je drogu nabavljala preko Pere Šarca (48), odnosno preko njegovih kontakata unutar južnoameričkih kartela

Michael Dokovich (61), osoba s više identiteta koja je najmanje godinu dana iz vile u Šestinama organizirala krijumčarenje stotina kilograma kokaina iz Južne Amerike u Europu optužen je nakon provedene istrage, a optužnicu je podigao USKOK.

Osim njega još su optuženi Pero Šarac (48), Aleš Sokolik (47), Silvijo Beljević (37), Dražen Letić (47), Siniša Čuturić (26), Nevenka Čuturić (27) ) i Ivica Lešić (36). Riječ je o operativnoj akciji međunarodnog karaktera nazvanoj Familija, a u sklopu koje je zaplijenjeno oko 600 kilograma kokaina, vrijednog najmanje 18 milijuna eura.

Dokovicha i ostale USKOK tereti za zločinačko udruživanje radi krijumčarenja droge. Kao mozak cijele operacije USKOK je označio Dokovicha koji se tereti da je ostale organizirao u zločinačku grupu koja je djelovala od 2018. do svibnja 2019. i to na području Hrvatske, Srbije, Češke, Belgije, Švicarske te u drugim zemaljama članicama EU te Južne Amerike

Grupa je bila organizirana tako da je u sklopu nje svatko znao svoje zaduženje. Dokovich je bio osoba koja je preko Šarca kontaktirala prodavače kokaina iz Južne Amerike. Droga se nabavljala od kartela, a članovi zločinačke grupe brinuli su se kako da se transport kokaina organizira zrakoplovima iz Južne Amerike.

Pronalazile su se osobe koje su lažno prikazivale da su takvi letovi komercijalni, a osim da lažu, posao im je bio i da po slijetanju aviona iz njega izvuku kokain i dostave ga na odredište. Nakon što bi kokain sigurno stigao na odredište, dalje se osiguravala njegova distribucija po zemljama EU, a USKOK navodi da su ovako tijekom 2018. i 2019. organizirana najmanje tri leta.

S prva dva leta dopremljena je veća, neutvrđena količina kokaina u Europu, dok je treći let osujetila policijska kontrola na aerodromu u Asunciónu u Paragvaju. Nakon što je let propao, optuženici su se, tvrdi USKOK snašli, pa su od 13. do 16. svibnja 2019. organizirali novi i to iz Nice prema Urugvaju, za Montevideo, i s povratkom preko Nice u Basel.

Tim je letom dovezena nova količina kokaina. Droga je kombijima prebačena u podzemnu garažu, no policija je napravila prepad na garažu pa je pored kombija zatekla dvojicu optuženika koji su pored sebe imali 21 kufer sa 600 kilograma kokaina visoke kakvoće, vrijednim više od 18 milijuna eura.

Nadalje, Dokovich se tereti da je u listopadu 2018 iz Francuske u Zagreb dovezao kombi koji je imao prerađeni spremnik u podu vozila. Kombi je zatim odvezao u Srbiju gdje ga je predao dvojici svojih suoptuženika. Oni su se s kombijem trebali odvesti u Belgiju kako bi preuzeli milijun eura od prodaje kokaina.

Novac su sakrili u prerađenom spremniku vozila, no 30. listopada 2018. kombi je zaustavljen na Bregani, u podu vozila nađeno je i oduzeto milijun eura. Na omotima novca nađeni su i tragovi kokaina, a Dokovich se tereti da je prije no što je otkriven, organizirao najmanje 20 takvih transfera.

USKOK je  izračunao da su Dokovich i ostali tako zaradili najmanje 18 milijuna eura. Izračunali su i da su troškovi tri kokainska  leta iznosili minimalno 900.000 eura, da je 1,1 milijun eura plaćen zrakoplov kojim se kokain krijumčario, odnosno da su tim poslovima Dokovich i ostali "zaradili" oko 23 milijuna eura.

Dio tog novca podijeljen je među njima, no još nije utvrđeno tko je koliko dobio. Sedmorici optuženika koji su u pritvoru blokirano je 10,3 milijuna kuna u gotovini, čije oduzimanje USKOK traži, a traži i produljenje istražnog zatvora pritvorenih sedmero, dok je za Sinišom Čuturićem raspisana tjeralica jer je u bijegu.

Inače, Dokovich se osim krijumčarenje droge tereti i da je od lipnja 2018. do 16. svibnja 2019., u Zagrebu i Rovinju od Lešića, inače policajca koji je bio zaposlen u PP Rovinj, tražio da mu u policijskom sustavu provjeri koji bi identitet bio pogodan za korištenje. Drugim riječima, od policajca je tražio da mu da osobne podatke neke osobe, koje bi on onda iskoristio za krivotvorenje dokumenta, na kojima bi bila njegova fotografija.

Nakon što je Lešić podatke provjerio u informacijskom sustavu MUP-a Dokovich je dobio dokumente s lažnim identitetom. To je onda iskoristio za osnivanje tvrtke, a od  policajaca je tražio u više navrata i da provjere postoji li u sustavu MUP-a kakva obavijest o njemu ili njegovom dolasku u RH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije