Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJAK UPOZORAVA

'Preplavit će nas kokain kad popuste mjere. Heroinu cijena pada, a marihuani drastično raste'

marihuana
Foto: MUP
1/2
07.05.2020.
u 11:09

S obzirom da je prijevoz prehrambenih proizvoda neznantno pao, krijumčari su iskoristili situaciju.

Pandemija koronavirus poremetila je sve na svijetu, no ne i previše trgovinu drogom. Naime, poslali su ogromne količine kokaina brodovima prema Europi i pokazali da su i u ovoj situaciji spremni preuzeti veći rizik. 

- Temeljem činjenice da su zapljene kokaina bile veće nego što je to uobičajeno, može se reći da je Europa bila replavljena kokainom uoči zatvaranja", rekao je za Reuters Bob Van Den Berghe iz ureda za droge i kriminal Ujedinjenih naroda. 

S obzirom da je prijevoz prehrambenih proizvoda morskim putem neznantno pao, krijumčari su iskoristili situaciju. 

- Možemo očekivati da će naše prostore preplaviti kokain kada mjere s COVID 19 popuste. Prijevoz kokaina se nastavio morskim putem, a ti se kontejneri u ovoj situaciji slabije provjeravaju i kontroliraju", kazao je za RTL.hr pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Željko Petković iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

To znači da bi se cijene heroina mogle spustiti dok su cijene marihuane znatno porasle.

- Konkretno kod nas je većina ovisnika u tretmanu i dobivaju supstucijsku terapiju. Međutim, u pojedinim europskim zemljama dio ovisnika koji nije u tretmanu odnosno na supstuciji je nagrnuo u centre za tretmane kako bi dobili metadon jer nemaju novca za heroin. Što se tiče cijene heroina predpostavka je da bi trebao pasti jer je smanjena potražnja. No, marihuani je cijena znatno porasla - pojašnjava Petković.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NiceGuy
NiceGuy
11:48 07.05.2020.

ma preplavit će nas hari krishna, hare hare .. rama rama hare krishna .. eto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije