Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Ana Lovrin, ministrica pravosuđa, o slučaju Glavaš i obrani Ante Gotovine

Ana Lovrin: Bajić ne ovisi o slučaju Glavaš

nas-iz01-txt.jpg
import
07.05.2006.
u 20:35

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin na dužnosti je tri mjeseca. U razgovoru najavljuje imovinske kartice za sve suce te besplatnu pravnu pomoć za siromašne.

VL: Bi li kazneni postupak protiv B. Glavaša bio pokrenut da je još član HDZ-a?
Lovrin: Ako Državno odvjetništvo, kao samostalno tijelo, osnovano posumnja na počinjenje kaznenog djela, dužno je postupiti po službenoj dužnosti prema svim građanima jednako.

VL: Je li tako i u ovom slučaju?
Lovrin: Tu nema mjesta dvojbi, DORH treba postupati jednako prema svim građanima.

VL: Što kažete na tezu Žarka Puhovskog da bi Mladen Bajić morao dati ostavku ako slučaj Glavaš propadne?
Lovrin: Glavni državni odvjetnik morao bi dati ostavku samo ako učini nešto protuzakonito ili suprotno pravilima državnoodvjetničke struke. Predsjednik HHO-a, kao zagovornik zaštite ljudskih prava, trebao bi drukčije govoriti, i u ovom slučaju valja voditi računa o tome da se o bilo čijoj krivnji može govoriti tek kad tako pravomoćno presudi sud.

VL: Bili ste na proslavi u Klubu Zadrana, gdje su se sastali premijer i Dunja Gotovina. Je li vlast otišla predaleko u sankcijama prema Gotovininoj obitelji?
Lovrin: Sve je učinjeno na temelju propisa ove države. I ja sam razgovarala s gospođom Gotovinom, informirala sam je o tome što država radi, a ona je izrazila želju da savjet prijatelja suda proradi. Vjerojatno nije znala da se u sklopu Akademije pravnih znanosti već radi na rušenju teze o zločinačkom pothvatu te da Savjet za pripremu prijatelja suda na čelu s prof. Željkom Horvatićem intenzivno priprema materijale za pomoć prijatelja suda.

VL: U tri mjeseca održali ste samo jednu konferenciju za novinare. Klonite li se, za razliku od prethodnice Vesne Škare-Ožbolt, kamera i javnih istupa?
Lovrin: Daleko od toga. Ministarstvo pravosuđa daje dovoljno informacija o onome što radi, naši projekti, poput mirenja i akcijskog plana rješavanja ovršnih predmeta, digitalizacije zemljišnih knjiga itd., predstavljeni su javnosti, tako da potrebe za press konferencijom nije bilo.

VL: Još nije raspisan novi natječaj za predsjednika Visokoga trgovačkog suda, a od skandala nakon prvog natječaja prošla su gotovo dva mjeseca.
Lovrin: U odnosu na Ministarstvo pravosuđa i moje ovlasti ne vidim da je bilo ikakvih skandala, natječaj je raspisan i vođen sukladno zakonu, a novi će biti raspisan za nekoliko dana. Kako je riječ o ponovljenom natječaju, u procesu izbora sudjeluju i suci Vrhovnog suda, koji na općoj sjednici daju mišljenje o kandidatima. Ako Vrhovni sud bude dao dobro mišljenje samo o jednom kandidatu, taj će izbor obvezati i mene.

VL: Priča o imovinskim karticama sudaca pretvorena je u farsu jer ih moraju ispuniti samo novi suci. Hoćete li tražiti da svi budu obuhvaćeni?
Lovrin: Usprkos namjeri predlagatelja da obveže suce na predaju imovinskih kartica, prihvaćeni tekst Zakona o sudovima obvezuje samo nove suce. Kod sljedećih izmjena Zakona o sudovima predložit ću promjenu, tako da svi moraju podnijeti kartice. No, i sada postoje mogućnosti provjere bilo čije imovine uz pomoć poreznih kartica.

VL: Hoćete li predložiti neki način utjecaja države na odvjetničke tarife?
Lovrin: Zasad ne, ali ćemo riješiti pitanje besplatne pravne pomoći. Idućeg tjedna u proceduru kreće Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Pomoć će biti dostupna i građanima slabijeg socijalnog statusa.

VL: Možete li reći koliko će besplatna pomoć stajati državu?
Lovrin: To će iziskivati zapošljavanje novih 50-ak državnih službenika. Ukupan iznos sa svim pratećim troškovima u 2007. bio bi oko 18 milijuna kuna. Riječ je o okvirnoj procjeni.


Živo tržište nekretnina

VL: Kako teče reforma gruntovnica?
Lovrin: Zaostaci su znatno smanjeni, na 195.000 predmeta. U 71 sudu postignuta je ažurnost, pa se izvadak iz zemljišne knjige može dobiti za jedan dan, a za sedam dana upis vlasništva. Takva je ažurnost i u gruntovnicama u Osijeku i Slavonskom Brodu, no još ne u Zagrebu, Splitu, Rijeci, ali i tamo se stanje popravlja. Valja reći i da je sve više novih zemljišnoknjižnih predmeta, što govori o vrlo živom tržištu nekretnina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije