Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEMIRSKI RATOVI

Amerikanci testiraju vojnu letjelicu šest puta bržu od zvuka

Foto: Lockheed Martin
1/6
30.09.2017.
u 18:52

Hipersonični SR-72 trebao bi biti namijenjen izviđačkim, ali i borbenim zadacima

Skunk Works, jedan od tajnih odjela Lockheed Martina, američke kompanije s prstima duboko umočenima u poslove svemirskih tehnologija, obrane, informacijske sigurnosti i naprednih tehniologija svih vrsta, najozbiljnije testira radikalno unaprijeđenu, hipersoničnu inačicu svojedobno otpisane špijunske letjelice Mach 3 SR-71 Blackbird.

Ako je vjerovati informacijama koje objavljuje Aviation Week, duboko grlo s dobrim vezama u kompaniji tvrdi kako je još u srpnju bespilotna letjelica testirana u pogonima američke vojske u Palmdaleu, gdje se nalazi i sjedište tzv. Skunk Worksa.  

Hipersonični SR-72 trebao bi biti namijenjen izviđačkim, ali i borbenim zadacima, a letio bi i šest puta brže od brzine zvuka. Na ovom projektu navaodno se radi još od početka tisućljeća.

Orlando Carvalho, izvršni potpredsjednik aeronautiškog odjela u Lockheed Martinu, bio je tajanstvenm, ali je znatiželjnicima ipak dobacio mrvice:

- Jednostavnio rečeno, vjerujem da su Sjedinjene Američke Države na rubu hipersonične revolucije!

Laički, riječ je o spoju sustava iz svemirskh programa s klasičnim nadzvučnim motorima. Ta je kombinacija sveti gral konstruktora vojnih zrakoplova posljednja dva desetljeća, a sad se konačno rješenje čini bližim no ikad prije. 

1/13
1/1

Komentara 41

Avatar Foton
Foton
22:29 30.09.2017.

Kako to sad? Vec godinama citam u komentarima na VL da su Rusi tehnoloski sto godina ispred Amera, evo ja pisem na ruskom computeru, rabim ruski software, u computeru chipovi Intelskii poznate tvornice u Vukojebinsku, saljem poruke ruskim optickim kabelima. Hvala Bogu da zmam cirilicu, inace bi bio potpuno izgubljen u modernom svijetu

AN
anonimus00
19:37 30.09.2017.

imaju ameri puno bolju tehnologiju nego onu što nam pokazuju. TR-3B je jedan primjer

AL
Alfredo
08:57 01.10.2017.

VL sada nije na ruskoj strani. Cudo. U Hrvatskoj jos uvijek cesto se moze cuti, rusi su ovo ili ono, najbolji, najnapredniji. Itd... Pa, dokle?! Rusi nemaju ni za papar. A kamoli za nove avione! Cudo da je VL uopce ista objavio. Valjda nemaju sto, pa se po obicaaju, opet krade od drugih. Kao i nekad Hrt za vrijeme komunizma, kada su prikrivali na slici znak strane televizije. A to nije bilo nista cudno, nego sasvim normalno. Tako i danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije