Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WkikiLeaks

Američko veleposlanstvo: Papa Benedikt XVI. iritira političare

Papa Benedikt XVI.
REUTERS/PIXSELL
11.12.2010.
u 11:18

U vatikanskom vrhu malo tko ima e-mail i gotovo svi “imaju više od 70 godina i ne razumiju suvremene medije ni tehnologije”, obavijestila je Valls Noyes State Department

"Papa iritira političare i novinare“, jedna je od depeša koju je američko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici uputilo u Washington, prema onome što je obznanio Wikileaks.

Zamjenica američkog veleposlanika pri Svetoj Stolici, Julieta Valls Noyes, napisala je i kako je državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone, osoba koja sve potvrđuje nadležnome (yes man), te je bez diplomatskog iskustva i govori samo talijanski, a ima “mnogo onih koji bi htjeli da bude smjenjen”. Jedini koji u Vatikanu ima BlackBerry je glasnogovornik, otac Federico Lombardi, ali “nema pristupa Papi”.

U vatikanskom vrhu malo tko ima e-mail i gotovo svi “imaju više od 70 godina i ne razumiju suvremene medije ni tehnologije”,  obavijestila je Valls Noyes State Department.

Britanski veleposlanik pri Svetoj Stolici Francis Campbell se pribojavao kako je moglo doći do napada na katolike u Velikoj Britaniji nakon što je Papa pozvao anglikance da se suprotstave zaređivanju žena u svećenike.  Vatikan je 2009., prema depeši britanskog veleposlanstva, zabranio nekim dužnosnicima svjedočenje pred irskom komisijom koja je istraživala slučajeve zlostavljanja djece od strane svećenika.  

Iako je u jednoj depeši Valls Noyes ocijenila kako je utjecaj Vatikana precijenjen, ipak je i izvijestila kako je “Vatikan pridonio oslobađanju 15 britanskih marinaca” koji su bili ulovljeni u Iranu  2007. Prema mišljenju američkog veleposlanstva, Benedikt XVI. utječe na vatikansko protivljenje ulasku Turske u Europsku uniju jer je još 2004., kao kardinal Ratzinger, izrazio sumnje u pristup Turske europskim integracijama, dok je tada Vatikan na tako što imao neutralno držanje.

Amerikanci drže kako je vatikanska kurija “italocentrična” i zastarjela, te kako ima potrebu biti obrazovana za održavanje odnosa s javnošću. Papa je odgovoran za važne odluke, ali “bi se trebao više informirati o pojedinim specifičnim stvarima”, drže američki diplomati.

Vatikan je danas kritizirao objavljivanje depeša na Wikileaksu i taj čin ocijenio kao “ekstremno opasnim”.

Ključne riječi

Komentara 28

OB
-obrisani-
18:55 11.12.2010.

papa i vatikan treba dobiju nobelovu...jadan nobel...koja govna sve sad dobijaju nagradu,ko se sve velica,sto bi vatikan bio izuzetak....pravda za papu....imamo sapurina,samo krst napravi pa da razapnemo......

GO
golo
20:21 11.12.2010.

americkim politicarima sve sto je moralno smeta , papa dapace ne kaze dovoljno, trebao bi biti jos agresivniji kada govori od onima koji krsu moralnost i karakter

BR
brgr
15:49 12.12.2010.

sinaj Nisam prorok,a tko ti je Nostradamus,pa nije vrag da si ga citao,kao vijernik nebi trebao da se bavis Vrackama. On je samo covijek koji sluzi bogu ali ne i sam bog. Plavo Bijeli Papa je predzadnji iza njega cee doci jos Petar Rimljanin za kog ce te vi reci da je Hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije