Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca

Vlasnici pasa u Puli bit će kažnjeni sa sto eura za ne skupljanje izmeta

Osječani u šetnji sa svojim četveronožnim ljubimcima
Dubravka Petric/PIXSELL
20.10.2023.
u 10:12

Komunalni redari će pak imati ovlasti provoditi novčane kazne te sankcionirati svako ponašanje protivno Odluci, te osim novčane kazne moći izreći i usmeno upozorenje.

Na posljednjem Gradskom vijeću u Puli donesena je nova Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim, izgubljenim i divljim životinjama. Novoj odluci prethodilo je internetsko savjetovanje s javnošću koje se odvilo od 17. srpnja do 16. kolovoza.

Općim uvjetima propisuju se dužnosti vlasnika kućnih ljubimaca kao i zabrane postupanja te se propisuju uvjeti  držanja kućnih ljubimaca u stambenim zgradama i obiteljskim kućama, ishrana kućnih ljubimaca, posjed pasa i mačaka, držanje pasa, kretanje kućnih ljubimaca i uvjeti izvođenja na javne površine, postupanje s opasnim psima, način kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca i postupanje sa slobodnoživućim mačkama, prenosi Istra24. 

Ukupno su zaprimljena 83 prijedloga

Na internetskom savjetovanju ukupno su zaprimljena 83 prijedloga, a ukupno ih je prihvaćeno 22, 19 ih je djelomično prihvaćeno, a 42 prijedloga nisu prihvaćena. Kako piše Istra24, neprihvaćeni prijedlozi nisu u nadležnosti Grada te nisu predmet odluke ili nisu provedivi u praksi. Primjerice, propisivanje kućnog reda za posjednike pasa u višestambenim zgradama, sankcioniranje posjednika za lavež pasa, uvođenje poreza posjednicima pasa, uvođenje obvezatne sterilizacije/kastracije, uvođenje obaveznog čipiranja mačaka, prijedlozi za propisivanje načina rada skloništa za životinje, uvođenje potpune zabrane vezivanja pasa, definiranje i popis opasnih životinja...

Sudionica savjetovanja Nataša Turković kazala je da je postavljenje hranilišta za životinja odobreno od strane gradonačelnika te da bi davanje prijedloga i donošenje konačne odluke trebalo biti omogućeno direktno i na participativni način udrugama za zaštitu životinja, mjesnim odborima i građanima koji skrbe o životinjama.

POVEZANI ČLANCI:

Grad Pula je prihvatio njezin prijedlog te su naveli da će Odjel nadležan za poslove prostornog planiranja u suradnji s Odjelom nadležnim za zaštitu životinja, udrugama, pravnim osobama i zainteresiranim pojedincima izraditi plan postavljanja kućica "Hranilišta za mačke".

Josip Mejak predložio je da Grad odradi prateće poslove za označavanje šetališta i istrčavališta pasa te da se na svakoj zelenoj površini i u svakom parku postavi minimalno jedna posuda za pseće otpatke koji će biti uredno označeni. Također, predložio da se barem jednom mjesečno prekontrolira ponašanje vlasnika pasa. Osim toga, Mejak je predložio tiskanje promidžbenog materijala o ponašanju i prostorima za izvođenje pasa iz razloga što takvo nešto ne postoji te ljudi nisu upoznati s tim pravilima. 

Grad je njegov prijedlog djelomično prihvatio uz obrazloženje da se ne radi o predmetu Odluke, no svakako prihvaćaju prijedloge za postupanje, te će Grad raditi na kontinuiranoj edukaciji građana i senzibiliziranju javnosti vezano za ponašanje posjednika kućnih ljubimaca i zaštitu životinja.

Uvođenje poreza za kućne ljubimce

Sudionik internetske rasprave, Omer Brkičević predložio je uvođenje poreza na životinje. Kazao je da nema ništa protiv životinja, ali protivi ponašanju vlasnika ljubimaca. "Gdje god kreneš pseći izmet, na ulici, u parkovima, u šumicama, ma svugdje. Gdje god stanete nagazit ćete na pseći izmet. Nitko za sobom ne pokupi pseći izmet. Što se tiče mačaka, naprosto te dovode do ludila, s**u po dvorištu, vrtu, ma svugdje. Kote se kao lude. Prije svega mislim da je nužno imati evidenciju o životinjama", rekao je. nadodao je da je upravo zbog toga nužno uvesti porez za posjedovanje kućnih ljubimaca i to pozamašan iznos.

Iz Grada su na njegov prijedlog odgovorili da kako Jedinice lokalne samouprave nisu ovlaštene za uvođenje, odnosno određivanje poreza. 

Vrtoglave novčane kazne

Komunalni redari će pak imati ovlasti provoditi novčane kazne te sankcionirati svako ponašanje protivno Odluci, te osim novčane kazne moći izreći i usmeno upozorenje.

Za izvođenje psa na javne površine bez povodca i nadzora, te ako pas nije označen mikročipom vlasnici će biti kažnjeni iznosom od 80 eura. Nadalje, ako pri izvođenju kućnog ljubimca na javnu površinu vlasnik nema pribor za čišćenje i ne očistiti javnu površinu koju je kućni ljubimac onečistio, bit će kažnjeni iznosom od 100 eura. Odlukom se nadalje kaznom od 400 eura kažnjava ako se huška životinje na druge životinje ili čovjeka ili ih se obučava agresivnosti.

Napuštanje životinja kažnjavat će se iznosom od 500 eura, kao i davanje kućnih ljubimcima maloljetnim osobama, te osobama koje su od ranije poznate po neodgovornom ponašanju prema životinjama.

Bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje bit će kažnjeno sa 600 eura, a privezivanje životinje uz prijevozno sredstvo u pokretu iznosom od 400 eura.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Ponuda cvijeća i lampiona u Zagrebu povodom blagdana Svih Svetih

Komentara 2

FE
fefellerunt
21:18 20.10.2023.

Istom kaznom se kažnjava ako pas nekog ugrize, toliko o zakonima i onima koji ih pišu, ali pošteni se ne mogu ni približiti takvim poslovima, jer kako bi onda pravnici zarađivali i živjeli u bogatstvu , nisu oni bezveze godinamainama učili o laganju i muljanju od svojih profesora

DU
Deleted user
10:16 20.10.2023.

ima jednostavnije rjesenje ...doci cu u pulu i biti cu specijalist za skupljanje pseceg dreka ...100€ po komadu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije