Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŠTA OD PIVA I GOLOTINJE

Vlast u Puli predlaže zabranu alkohola i kretanja u toplesu na plažama, kazne su paprene

Pula: Građani i turisti na plaži
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/4
17.10.2023.
u 17:33

A osim što Puljanke i Puljani, prođe li prijedlog gradske vlasti, više neće moći donijeti svoje, recimo, pivo na plažu i popiti ga nakon kupanja, osim u ugostiteljskom objektu, po istom prijedlogu, prođe li javno savjetovanje, neće moći i na uređenim, ali isto tako i na prirodnim plažama kretati se "bez kupaćeg kostima ili dijela kupaćeg kostima.

Iako je tek u javnom savjetovanju, prijedlog Odluke o redu na pomorskom dobru Grada Pule izazvao je žestoke političke reakcije. I dok neki smatraju da je riječ o uobičajenim propisima kojima bi se uveo red, u stranci Možemo! smatraju da je predložena odluka dokaz da Pula ima svjetonazorski vrlo konzervativnu gradsku vlast koja "želi mijenjati uobičajeni način života sredine koja je u okvirima Hrvatske oduvijek bila progresivna" te da gradonačelnik Pule Filip Zoričić uvodi moralnu policiju. Prema predloženoj Odluci, naime, i na prirodnim i na uređenim plažama te ostalim dijelovima pomorskog dobra zabranjuje se konzumiranje alkoholnih pića, osim "kada se te površine temeljem odobrenja nadležnog tijela koriste kao terasa za pružanje ugostiteljskih usluga".

A osim što Puljanke i Puljani, prođe li prijedlog gradske vlasti, više neće moći donijeti svoje, recimo, pivo na plažu i popiti ga nakon kupanja, osim u ugostiteljskom objektu, po istom prijedlogu, prođe li javno savjetovanje, neće moći i na uređenim, ali isto tako i na prirodnim plažama kretati se "bez kupaćeg kostima ili dijela kupaćeg kostima. Osim ako se radi o plaži koja je određena kao nudistička." Za sve koji se ne budu pridržavali propisanih mjera, naravno budu li izglasane, slijede novčane kazne, i to u iznosu od 600 do 1300 eura, a među predloženim mjerama je i ona da se na pomorsko dobro mogu postaviti kamere.

– Svi mi koji živimo na moru znamo da su predložene odluke pretjerane. Svi koji poznaju Pulu znaju da ima jako malo uređenih prirodnih plaža. A mnoge plaže su nam međusobno udaljene jedna od druge i braniti ljudima da njima na popiju svoje piće ili da se sunčaju u toplesu, gdje ih gotovo nitko i ne vidi, apsurdno je – kaže Dušica Radojčić, zastupnica Možemo! u Gradskom vijeću Pule i bivša šefica Vijeća.

POVEZANI ČLANCI:

U Možemo! smatraju i da će Pula, ako prijedlog prođe, još jednom zbog apsurdnih zabrana postati grad slučaj, očito aludirajući na odluku gradonačelnika Filipa Zoričića s početka godine kojom je zabranio koncert u pulskom Domu sportova jer mu se ne sviđa turbofolk.

– Moja je dužnost biti otvoren prema svima, a u javnom prostoru, dok sam ja gradonačelnik, promovirat ćemo i čuvati identitet građanske, europske i mediteranske Pule, sa svim njezinim bogatim multikulturalnim i multietničkim vrijednostima – objašnjavao je tada odluku o zabrani cajki u gradskim prostorima gradonačelnik Zoričić. Za napade koji, prvenstveno iz Možemo!, sada dolaze prema njemu, a tiču se prijedloga Odluke o redu na pomorskom dobru, Zoričić kaže kako je riječ o nečemu što je tek u javnom savjetovanju i kako u Možemo! jako dobro znaju da mogu dati i svoje prijedloge na sve predloženo. Kaže i kako sve što je predloženo i što im smeta imaju i drugi gradovi uz obalu, poput Makarske, Vodica, ali i da predloženo nije "mrtvo slovo na papiru" te kako će se mnoge stvari do izglasavanja odluke sigurno i mijenjati i korigirati.

– Svako ljeto na plažama imamo tone i tone smeća i razbijenih boca i to je, primjerice, bio motiv zbog kojeg smo predložili zabranu alkohola. Nitko neće kažnjavati nikoga ako se sunča i pije pivo, ali opijanje i razbijanje na plažama u noćnim satima ne može biti dozvoljeno – kazao je Zoričić koji je zaključio i kako predloženo nema nikakve veze s konzervativnim načinom vođenja grada, za što ga optužuju iz Možemo. 

VIDEO: Incident u Splitu: Muškarac namjerno uništavao automobil s kolicima

Komentara 38

NE
Nemanadimak
19:14 17.10.2023.

Ovo je bas presmijesno. Ionako nisam ljubitelj Pule radje idem na Losinj, Rab, Krk, Makarsku rivijeru znatno je bolje a ovo su gluposti. Pazi dvije nabolje stvari im smetaju. Toples i pivo. Ajme meni.

Avatar Stomugromova3
Stomugromova3
18:11 17.10.2023.

hmhm...jos malo pa ce uvesti shariah po uzoru na Iran i onu bratiju Hamas itd

MA
MarkoFind
18:58 17.10.2023.

Na stanici u Puli...................... uskoro će i stanicu zabranit... e Pula, Istra na ća si spala......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije