Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PULA PREDLAŽE

PITANJE DANA Podržavate li zabranu toplesa na plažama?

Cvjetanje mora na pojedinim pulskim plažama
Srecko Niketic/PIXSELL
18.10.2023.
u 10:22

– Nitko neće kažnjavati nikoga ako se sunča i pije pivo, ali opijanje i razbijanje na plažama u noćnim satima ne može biti dopušteno – kazao je Zoričić

Do 26. listopada traje javno savjetovanje vezano za nacrt prijedloga Odluke o redu na pomorskom dobru Grada Pule, a koji je izazvao žestoke reakcije. Prema predloženoj odluci zabranjuje se konzumiranje alkohola na prirodnim i uređenim plažama. Konzumiranje će biti moguće samo, kako stoji u toj odluci, "kada se te površine temeljem odobrenja nadležnog tijela koriste kao terasa za pružanje ugostiteljskih usluga".

Prema toj Odluci previđene su i kazne u iznosu od 600 do 1300 eura ako će se osoba na uređenim i prirodnim plažama kretati "bez kupaćeg kostima ili dijela kupaćeg kostima", osim ako se ne radi o plaži koja je određena kao nudistička. 

"Ako ovaj prijedlog prođe, Pula će tako još jednom zbog apsurdnih zabrana postati grad slučaj kojemu se smiju", poručili su iz pulske organizacije Možemo. Dodaju kako se rješenjem u članku 70. objašnjava da se na pomorsko dobro mogu postaviti kamere pa se "zločince koji na plaži piju pivo u toplesu lako može detektirati iz udobnosti gradskih ureda i zasluženo ih kazniti".

VEZANI ČLANCI

– Svako ljeto na plažama imamo tone i tone smeća i razbijenih boca i to je, primjerice, bio motiv zbog kojeg smo predložili zabranu alkohola. Nitko neće kažnjavati nikoga ako se sunča i pije pivo, ali opijanje i razbijanje na plažama u noćnim satima ne može biti dopušteno – kazao je Zoričić za Večernji dodajući kako svi mogu dati svoje prijedloge na predloženo te da će se mnoge stvari do izglasavanja te odluke sigurno mijenjati i korigirati.

Početkom ljeta katalonska vlada naredila je gradskim vijećnicima na području te španjolske regije kako moraju dopustiti ženama da se kupaju u toplesu na javnim bazenima. Iako je to bilo propisano zakonom iz 2020. godine, neke općine su sprečavale tu praksu na bazenima zbog čega su stizale pritužbe svakog ljeta.

Vlada pokrajine Berlin također je početkom godine, nakon žalbi na diskriminaciju žena, priopćila kako je u Berlinu prema novim pravilima dopušteno na bazenima kupati se u toplesu.

VIDEO Incident u Splitu: Muškarac namjerno uništavao automobil s kolicima

 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar raco
raco
11:15 18.10.2023.

još jedan primjer kako smo opterećeni glupostima.

ER
Erudite
11:27 18.10.2023.

Ne sjećam se da je toples u Hrvatskoj ikad bio zabranjen otkad znam za sebe, pa ne vidim nikakvoga razloga da ga se sad najednom brani. Štoviše, baš suprotno, ljudsko tijelo bi trebalo biti nešto sasvim normalno i ne bii ga se nitko trebao sramiti. Razlika između gole ruke, gole noge, gole guzice i golih dojaka u smislu da se radi o dijelovima ljudskog tijela, ne o njihovoj funkciji kao takvih, u društvenom je dogovoru i nečijoj glavi, a ne u prirodnoj realnosti.

Avatar southman
southman
07:21 19.10.2023.

Toplesa je bilo u HR 80-ih prije 40 g. Sada bi ga zabranili ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije