Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA KRUŽNA PUTOVANJA

Affuso će biti izručen do kraja tjedna?

Affuso
Foto: Facebook
1/3
19.10.2016.
u 19:34

Talijana sa zagrebačkom adresom sumnjiče da je bio dio prevarantskog lanca

Kada će Fabrizio Affuso (48), Talijan koji je uhićen prošlog vikenda u Zagrebu zbog sumnje da je sudjelovao o sofisticiranim prevarama “teškim” milijardu eura, biti izručen Italiji, još nije poznato. Naime, taj Talijan, koji već 20 godina živi u Hrvatskoj, uhićen je na zahtjev Italije, koja je za njim 5. listopada raspisala europski uhidbeni nalog.

Nakon što mu je policija uručila nalog, Affuso je doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji ga je pritvorio do izručenja Italiji. Budući da se Affuso ne protivi izručenju, cijela će se procedura ubrzati pa je moguće da zagrebački zatvor zamijeni talijanskim već do kraja tjedna.

– Kada će biti izručen, ne znam, a što se tiče onog za što ga se sumnjiči, ne mogu vam ništa reći – bilo je sve što je o Affusovu uhićenju i pritvaranju kazao njegov odvjetnik Milan Vončina.

Affuso je, prema pisanju talijanskih medija i priopćenju tamošnje policije, uhićen u završnici akcije Kružna putovanja. Riječ je o istrazi koju su Talijani pokrenuli prije gotovo tri i pol godine, a njome je u jednom trenutku bilo obuhvaćeno 219 osoba i 180 tvrtki u Italiji te diljem Europe.

Talijanske istražitelje zanimalo je na koji se način preko lažnih faktura za usluge koje nikada nisu realizirane i za robu koja nikada nije nabavljena izvlačio novac. Sumnja se da je na taj način samo u Italiji izvučeno oko 130 milijuna eura poreza na dodanu vrijednost.

Riječ je o dobro uhodanom “poslu” u kojem je Affuso, sumnjaju istražitelji, bio jedan od kotačića, i to kao, kako pišu talijanski mediji, desna ruka Paola Majana (62). Talijani su Majana označili kao vođu prevarantske bande, a prema dobro uhodanom scenariju u sličnim situacijama, može se pretpostaviti da je Affusov posao bio da nalazi poduzetnike koji grcaju u financijskim problemima. Naime, u sličnim pričama modus postupanja uvijek je isti.

Nađe se netko tko je spreman poslovati preko lažnih faktura.

Plaćaju mu se usluge koje nisu obavljene. Novac koji na takav način sjedne na račun podiže se i dalje distribuira kome treba, a onaj tko je poslužio kao paravan u toj priči dobiva novčanu nagradu u skladu s dogovorenim.

Razlika između sličnih slučajeva i ovog u kojem je osumnjičen Affuso jest što je Affusova priča dignuta na međunarodnu razinu. Prevare su se radile diljem Europe, a dio poslova odrađivan je i u Londonu, prije svega zahvaljujući Fabiju Castaldiju (50). On je uhićen u Italiji i označen je kao mozak cijele operacije.

Riječ je, naime, o čovjeku koji je sve osmislio jer u malom prstu ima međunarodno pravo pa je znao kako manipulirati europskim zakonima.  

>> Najveće bande svijeta: Svijet se mijenja, a mafija se prilagođava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije