Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRVAVIM OBRAČUNIMA VRAĆA SE ČAST

Najveće bande svijeta: Kalabrezi štede i na leševima

Mafija
Foto: YT/Screenshot
1/3
21.08.2016.
u 17:31

‘Ndrangheta, što u prijevodu znači Udruženje časnih ljudi, zarađuju 44 milijarde eura godišnje, širi se svijetom poput raka, a rasprostranjena je kao Al-Qa’idaa

‘Ndrangheta štedi na svemu, pa i na leševima – kazao je svojevremeno Nicola Gratteri, talijanski sudac, poznat po tome što je godinama istraživao talijansku mafiju, s naglaskom na kalabrijsku kriminalnu organizaciju.

I baš zbog toga što ‘Ndrangheta ne voli pozornost javnosti, odnosno što nije bila sklona spektakularnim likvidacijama u stilu Cosa nostre ili uličnim obračunima s puno civilnih žrtava u stilu Camorre, javnost, i njemačka i talijanska, ostala je šokirana onim što se u kolovozu 2007. dogodilo u restoranu “Kod Brune” u njemačkom gradu Duisburgu.

Tamo je, naime, u obračunu dviju suprotstavljenih mafijaških obitelji ubijeno šest osoba u dobi od 16 do 39 godina. Kada je sistematična njemačka policija počela kopati ispod površine krvoprolića, došla je do zanimljivih saznanja – svi ubijeni bili su Talijani, porijeklom iz Kalabrije i pripadali su dvjema suprotstavljenim obiteljima ‘Ndranghete, koja je svoje poslove odavno sa siromašnog talijanskog juga prebacila u zapadnu Europu.

A razlog pokolja u restoranu njemačkog grada datirao je iz događaja koji se 16 godina ranije, 1991., zbio u talijanskom gradiću San Luca između obitelji Pelle-Vottari i Nirta-Strangio. Te su se dvije obitelji tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća borile za svoj komadićak teritorija, pa su u nekom trenutku zaključile kako bi se mogle spojiti u jednu veliku ‘ndrinu – obitelj.

No, rivalstvo koje je postojalo među tim obiteljima nije okončano zbog pregovora o mogućoj fuziji mafijaških klanova, a sve se zakompliciralo 1991. zbog jednog poprilično beznačajnog incidenta. Naime, u doba karnevala, neki mladići iz obitelji Strangio gađali su jajima bar u vlasništvu člana obitelji Pelle.

Ono što bi drugdje završilo malo glasnijim prigovorom, ovdje je završilo potezanjem pištolja, koje je započelo spiralu nasilja i krvne osvete, u kojoj je likvidacija člana klana Pelle-Vottari odmah za posljedicu imala ubojstvo člana obitelji Nirta-Strangio.

Jer takvim krvavim obračunima vraća se čast, barem prema vjerovanju članova ‘Ndranghete, budući da u grubom prijevodu ime te mafijaške organizacije znači – Udruženje časnih ljudi. Sama riječ ‘Ndrangheta svoje korijene vjerojatno ima u starogrčkim riječima “andros”, što znači čovjek (a tako se zove i jedan grčki otok, op.a.) i “agathos”, što znači dobar, častan.

Povijest nastanka ‘Ndranghete obavijena je velom legendi i tajni, no vjeruje se da je nastala u Kalabriji sredinom 19. stoljeća, a oduvijek se ponašala kao stara seljačka mafija: izbjegavala je buku i sisala je novac, što ju je, u tišini i neprimjetno, pretvorilo u jednu od najjačih kriminalnih organizacija na svijetu. Po svojoj organizaciji slična je Cosa nostri, svom glavnom partneru u kriminalu u Italiji, no njezina struktura je ipak više rodovska, a manje hijerarhijska.

Prema policijskim procjenama, ‘Ndrangetha se sastoji od 155 obitelji (‘ndrina) koje broje oko 6000 članova. Isti izvori smatraju da ‘Ndrangetha godišnje na svojim ilegalnim poslovima zaradi oko 44 milijarde eura. Osim u Kalabriji, koja joj je sjedište, ‘Ndrangetha je svoje pipke provukla i na sjever Italije, a aktivna je i u Njemačkoj, Australiji i Kolumbiji.

Upravo Australija bila je poprište prvog krvavog inozemnog izvezenog ‘Ndrangethinog rata koji je među pripadnicima suprotstavljenih obitelji bjesnio između 1928. i 1940., ostavljajući za sobom krvavi trag.

Možda se upravo zbog te sklonosti poravnavanja računa starih i više od 20 godina kalabrijska mafijaška organizacija smatra jednom od najokrutnijih. A možda tome pridonosi i činjenica što je ‘Ndrangetha najpoznatiji i najodaniji suradnik kolumbijskih kartela, također poznatih po svojoj okrutnosti.

Spona između ‘Ndrangethe i kartela bio je Salvatore Mancuso, jedan od vođa AUC-a, paramilitarne organizacije koja je ratovala po Kolumbiji, a karteli su, kažu policijski izvori, skloni ‘Ndrangethi i zbog njezine sposobnosti pranja novca, koji se potom opet ulaže u trgovinu drogom. Zahvaljujući vezama s narkokartelima, ‘Ndrangetha je glavni distributer droge za zapadnu Europu, a specijalizirala se i za otmice.

Kako funkcionira po rodovskom principu, zakon omerte (šutnje) u njoj je izraženiji no u drugim mafijaškim organizacijama, a to je čini praktički neprobojnom za istražitelje. Usto, iz njezinih redova dolazi najmanje pokajnika, a njezino funkcioniranje možda je najbolje opisao Salvatore Boemi, talijanski tužitelj:

Kalabrijska mafija, ‘Ndrangheta funkcionira u poslu kao velika multinacionalna kompanija i ulaže u poslove sa sigurnim profitom, dok u privatnom životu podsjeća na lijepu ženu koja ide u krevet sa svim moćnim osobama koje joj mogu biti od koristi.

S obzirom na sve to, nije čudno što ‘Ndrangetha slovi kao najmanje istraživana, najmanje poznata, neprobojna i vrlo raširena kriminalna organizacija za koju je svojevremeno talijansko Parlamentarno povjerenstvo za suzbijanje mafije u svom godišnjem izvješću navelo “da se širi poput raka te da je rasprostranjena kao i Al-Qa’ida...”

No i takvoj tajanstvenoj organizaciji organi vlasti ponekad stanu na rep. Tako su, primjerice, u velikoj antimafijaškoj akciji 2010. u Kalabriji uhićena 304 člana ove kriminalne grupacije, dok je 2013. u kolumbijskom Medulinu uhićen i Domenico Trimboli, jedan od u to vrijeme najtraženijih talijanskih bjegunaca i čovjek za kojega se vjerovalo da je šef ‘Ndrangethe.

>> Najveće bande svijeta: Svijet se mijenja, a mafija se prilagođava

Komentara 4

Avatar superhik74
superhik74
17:03 22.08.2016.

Ipak su svi mala djeca prema "Kosher nostra" cionistickoj mafiji predvodjenom Rothschild-om koja pljacka dnevno 50 puta vise nego ovi za godinu dana. Normalno o njima se ne smije pisati, zbog "slobode tiska" jer kako je Voltaire rekao: "Da znas tko s tobom vlada, pogledaj samo koga ne smijes kritizirati."

AN
anticenzura
19:56 21.08.2016.

Nedavno su ih u Svicarskoj uhvatili isto u jednoj birtiji, sve stare mrcine, veli vlasnik da pojma nije imao tko su, da su tu godinama dolzili i kofol igrali karte.

MT
mladen.turcic
11:03 22.08.2016.

kak se do cita

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije