Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABORAVITE PLASTIKU

Novo ekološko čudo na pomolu

OOho
Foto: Facebook/Ooho
1/2
10.07.2017.
u 13:34

R. G. González, P. Y. Paslier i G. Couche osnovali su tvrtku te preko crowdfunding kampanje skupili gotovo 600 funti za pokretanje posla

Izgleda kao mali vodeni balon, mjehurić ispunjen tekućinom. Iako bi se na prvu reklo da je riječ o nekoj hit igrački za djecu, radi se zapravo o novoj vrsti boce za vodu. I to jestivoj. Taj mali balon jednostavno se stavi u usta, prožvače i žeđ nestane, kao kada se otpije gutljaj iz obične boce. Ova inovacija u svijetu ambalaže, ekološko čudo kako je zovu, stiže iz Velike Britanije, a nagađa se kako bi na koljena mogla baciti i sveprisutnu PET ambalažu.

Može se dodati i okus

Baš su zbog pretjerane uporabe plastičnih boca trojica studenta s londonskom adresom došla na ideju da nađu novo rješenje. I rezultat je Ooho.

– Zaleđenu vodu omotamo dvjema membranama koje se dobiju spajanjem algi i kalcijeva klorida. Taj se proces naziva sferifikacija i nije nov, ali mi ga prvi koristimo na ovaj način – kažu Rodrigo García González, Pierre-Yves Paslier i Guillaume Couche koji stoje iza projekta. Osnovali su tvrtku Skipping Rocks Lab te crowdfunding kampanjom skupili gotovo 600 tisuća funti za pokretanje posla. Proizvodnja jednog balona stoji tek 15 lipa, Ooho na tržište planiraju plasirati ove godine, a promocije će imati na velikim sportskim događanjima i koncertima.

– Jeftino i jednostavno za napraviti, čvrsto, higijensko, biorazgradivo i jestivo. Nema razloga da Ooho ne bude prihvaćena, sigurno ima budućnost – ističe Rodrigo García González te objašnjava kako je priroda bila inspiracija za ovu inovaciju jer upravo priroda koristi membrane kako bi zadržala vodu unutar voća, jaja pa čak i ljudskih stanica. Kako bi pokazali sve prednosti ovakvog pakiranja vode, tim iz Skipping Rocks Laba objavio je recept za proizvodnju Oohoa, tako da svatko kod kuće može napraviti svoj jestivi balončić s vodom. Nema nikakvog okusa, iako on može biti dodan po želji.

Foto: VLm

Ipak je to još budućnost

Iako je najčešći prvi komentar na Ooho da je “fora“, njegove prednosti ipak primarno treba gledati u kontekstu zaštite okoliša. Podaci o štetnosti i proizvodnje i korištenja plastičnih boca na okoliš su alarmantni i nešto hitno treba mijenjati. Svakog se dana koristi više od 100 milijuna plastičnih boca u svijetu, a njihova je proizvodnja izrazito skupa. Ono što je najveći problem, ističe pak Marko Košak iz Zelene akcije, to je što ih se teško i vrlo rijetko reciklira.

– Većina boca završi u prirodi ili na odlagalištima. Mora su nam puna plastike, što je strašno – kaže voditelj programa gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji. Dodaje i da se plastične boce ne mogu koristiti puno puta jer, posebice na vrućini, počnu ispuštati štetne stvari. Smatra stoga da su inovacije poput Ooha izumi budućnosti, no i da ćemo ipak morati još malo pričekati dok ne počnemo jesti balone s vodom.    

Komentara 8

SC
schwertransport
13:58 10.07.2017.

Kako ce mehanicari, ratari, građevinari, botanicari i td...koji zbog fizickog napora brzo ozedne uzimati vodene kuglice zmazanim rukama....plasticnu bocu otvoris i zatvoris bez obzira na prljavstinu na rukama....gdje ce se skladistiti u ducanu vodene kuglice i kako ce ih trgovci prodavat a da je to higijenski zdravo

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
15:51 10.07.2017.

A transport će biti pretpostavljam teži nego za jaja i slićno jer imam dojam da će to pucat lakše od kondoma il vodenih balona!

Avatar jest
jest
14:46 10.07.2017.

Izgleda revolucionarno ali nisu pojasnili kako će osigurati sterilnost površine tih vodenih loptica. Nadalje kako će je jesti (piti) ljudi u prašnjavim atmosferama, radnici teško uprljanih ruku ili naprosto bilo koji čovjek dok je u gradu i u nemogućnosti daa opere ruke nakon javnog prijevoza i dodirivanja rukohvata, kvaka i drugih nečistih površina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije