Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENAĐENJE

Znanstvenici otkrili kojeg je voda zapravo okusa

voda
Thinkstock
06.06.2017.
u 08:51

Oduvijek smo učili kako je voda tekućina 'bez okusa i mirisa'...

Oduvijek smo učili kako je voda tekućina 'bez okusa i mirisa', no nedavna znanstvena istraživanja pokazala su kako voda ipak posjeduje okus. Uz to, znanstvenike je iznenadilo koliko ljudsko tijelo zapravo ovisi o vodi, posjedujući iznimno osjetilo za njen okus, piše Metro.

Tim stručnjaka na Calteškom sveučilištu u Kaliforniji (Calthech) promatrao je ljudski jezik u doticaju s vodom. S obzirom na osjetila i 'senzore' na jeziku koji su bili stimulirani, pokazali su kakvog je okusa zapravo voda.

A prema tim stimuliranim osjetilima voda je zapravo - kisela!

Stručnjaci su nastavili pokuse i predložili kako bi voda zapravo trebala dobiti svoj vlastiti okus, uz poznate okuse: slatko, slano, kiselo, gorko i umami (začinjeno).

Profesori sa sveučilišta objašnjavaju kako postoji biološki razlog zbog kojeg tijelo odmah registrira jedinstveni okus vode.

Ključne riječi

Komentara 3

MO
matK.O.
10:42 06.06.2017.

kakvo otkriće!!

PR
prarvat
09:07 06.06.2017.

baš im hvala

FO
fobos
09:12 06.06.2017.

Naravno da voda ima okus!!! Ko to nije primjetio taj je blesav. Jedino sto voda koju pijemo nije cista voda, a upravo zato i ima okus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije