Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUŠEVIO NA PRIPREMAMA

Velika je nada Dinama, a otac mu igrao za Hajduk: 'Preselili smo u Zagreb, gotovo smo purgeri'

Zagreb: Dinamo protiv Šibenika u 36. kolu Prve HNL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
09.07.2021.
u 14:33

– Sad smo gotovo purgeri, 1. kolovoza, na moj rođendan prije četiri godine preselili smo se u Zagreb – rekao je Mate Baturina

U Dinamu svako malo stasa neki novi klinac koji svojim talentom sve osvoji. Sad je iskočio mladi Martin Baturina, dečko od 18 godina koji je u srijedu debitirao za prvu momčad Dinama u Europi, u 3:2 pobjedi nad islandskim Valurom u prvom pretkolu Lige prvaka, a oduševio je i na pripremama u Sloveniji.

Dinamov trener Damir Krznar priključio ga je prvoj momčadi, a dečko je očito želio iskoristiti svoju priliku i u minutaži koju je dobio pokazao je svoj raskošni talent. Već u prvoj pripremnoj utakmici uz odličnu partiju zabio je dva prekrasna pogotka pa ne čudi što mu je Krznar dao priliku da debitira i u Europi. Doduše nije imao kad puno toga pokazati, odradio je tek pet minuta i sudačku nadoknadu, no vrijeme tog mladog veznjaka tek dolazi.

Roko je bio ljutit

– Nadam se da će biti još prilika, a talent ima – kratko kaže Martinov otac Mate Baturina, i sam nekoć vrsni igrač, napadač koji je igrao u Hajduku, Šibeniku, Zagrebu, Grasshoppersu, Bnei Yehudi, Zadru, a karijeru je počeo i završio u svom Solinu.

Nije Mate želio puno govoriti o svom sinu u Dinamu.

– Ne želim ja o njemu govoriti, on se brine sam za sebe i svoju igru, ne petljam se ja puno u sve to. Uostalom, najbolje je da priča o sebi na terenu – kaže Mate koji nije u srijedu išao u Maksimir.

– Razgovarao sam s dosta ljudi i svi kažu da su mislili ići, ali čim ne ide sve glatko, odustali su, pa tako i ja. Moraš se cijepiti, imati potvrdu, bila je velika vrućina, a imaš utakmicu na televiziji – objasnio je Mate koji je bio napadač, baš kao i stariji mu sin Roko, dok je Martin vezni igrač, može biti lijevi i desni ofenzivni vezni, ali i klasična desetka.

Spomenuli smo i Roka Baturinu – stariji Matin sin također je igrao u Dinamo, no nije se naigrao za prvu momčad, u jedinom nastupu igrao je 14 minuta protiv Slavena Belupa, no bio je jako dobar na posudbi u slovenskom Bravu. I onda je stigla ponuda Ferencvarosa pa je Roko za 700.000 eura otišao u taj veliki mađarski klub.

– Zadovoljan je iako je sad protiv Prištine bio na klupi pa je malo ljutit, ali rekao sam mu da se primiri i da dalje radi. Svi ga hvale, govore kako je krasan, ali ne dobiva baš veliku minutažu. Imao je u prošloj sezoni dosta nastupa, ali tek oko 30 posto minutaže, kad bi se taj postotak još malo dignuo, bilo bi jako dobro. No zadovoljan je klubom i svime što tamo ima, sad su im se vratili i navijači, protiv Prištine je bilo oko 15.000 navijača – kazao nam je Mate Baturina o svojim sinovima koje je iz Splita doveo u Zagreb, u Dinamo.

– Sad smo gotovo purgeri, 1. kolovoza, na moj rođendan prije četiri godine preselili smo se u Zagreb – dodao je za kraj Mate.

Bilo je puno priča oko toga. Naime, sinovi Roko i Martin počeli su kao djeca trenirati u Hajduku i po mnogima su bili strašno perspektivni. Za njih se čulo i izvan granica naše države, pa je u jednom trenutku bio aktualan i njihov odlazak u Barcelonu. Ipak, ostali su u Hajduku, ali ne zadugo, s čelnicima kluba nisu se uspjeli dogovoriti i Mate je odlučio sinove preseliti u obližnji RNK Split.

Negativni tonovi u Splitu

No kako je tamo situacija postajala sve teža – klub je bio u besparici, gotovo pred raspadom, uspostavljeni su kontakti s Dinamom koji je želio u svoje redove dovesti dva iznimno talentirana igrača. Na kraju se to i ostvario, obitelj se 1. kolovoza 2017. preselila u Zagreb, a stariji Roko tri dana poslije potpisao je ugovor s plavima, dok je tri godine mlađi Martin nastavio svoj razvoj u mlađim kategorijama. Naravno da u Splitu nisu bili sretni s takvim raspletom, bilo je svakakvih napisa o odluci obitelji Baturina da Roko i Martin odu u Dinamo, a obitelj je samo tražila najbolje za svoju djecu. Vjerujemo da su to i dobili, doduše, šteta je možda što sad 21-godišnji Roko nije dobio malo više prilike u Maksimiru u prvoj momčadi, ali odlazak u Ferencvaros nije bezvezan korak u karijeri, još je jako mlad i mogao bi izrasti u sjajnog napadača.

Odnedavno je i Martin profesionalac, taj 18-godišnjak u svibnju je potpisao profesionalni ugovor s Dinamom do 2027. godine. I počeo dobivati prilike, potpuno zasluženo. Jasno je kolika je konkurencija u Dinamu, stoga će morati biti jako strpljiv, ali talent koji ima neosporan je. Sad ga samo svojim radom treba do kraja izbrusiti i onda bi lako mogao postati jako blizak prvoj momčadi plavih.

>> Pogledajte razgovor s Ćirom Blaževićem

 

Ključne riječi

Komentara 10

FR
freeshooter
22:43 09.07.2021.

Uvijek je lijepo vidjeti novog, mladog talenta iz dinamove škole, no utakmica LP sigurno nije poligon za uvježbavanje i davanje prilika, to odlučiti može samo Profesor Krki Baltazar, nabije stres svima, pa se žali da nije dobro spavao i da ima briga pred uzvrat...

DU
Deleted user
11:41 11.07.2021.

Preselili smo u Zagreb . Što ? Pokućstvo ? Osobne stvari ? A jeste li se vi preselili ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije