Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIVNIK HRVATSKE

Upoznajte Grčku od A do Z: Zemlja filozofije, Olimpijskih igara i turizma

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
08.11.2017.
u 22:10

Detaljno upoznajte protivnika Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama za SP

A – ATENA – glavni grad Grčke i jedan od najpoznatijih gradova u svijetu. Današnja Atena moderna je i velika. Antička Atena je bila moćan grad-država i poznati centar edukacije i znanosti. Nazvana je po božici iz grčke mitologije Ateni. Često se naziva kolijevkom zapadne civilizacije zbog svojih kulturnih doprinosa tijekom 5. i 4. stoljeća prije Krista. Iz tog razdoblja u Ateni je ostalo mnogo antičkih zgrada, umjetničkih djela... Najpoznatija je Akropola, koja je priznata kao jedna od najboljih primjera klasične grčke umjetnosti i arhitekture. Atena je također mjesto nastanka demokracije, filozofije, olimpijskih igara, političkih znanosti, književnosti, historiografije, matematičkih principa...

B – Brodovi – grčki brodovi čine 70 posto ukupne europske trgovačke flote. Zakon nalaže da najmanje 75 posto posade broda mora biti grčkog podrijetla. Grčka ima najveću pomorsku flotu na svijetu.

Grčka
1/7

C – CRKVA – Grčka pravoslavna crkva službena je vjerska zajednica, pripada joj 98% stanovništva. Zanimljivo je da njihova Pravoslavna crkva ne dopušta kremiranje pokojnika.

D – DELFI – kazalište Delfi sagrađeno je u 4. stoljeću prije Krista. U 35 redova moglo je primiti čak 5000 posjetitelja. Dio je golemog kompleksa Apolonova svetišta. Delfi su poštovani širom grčkog svijeta kao mjesto na kojem se nalazi kamen omfalos koji predstavlja centar svijeta. U samom srcu hrama delfskog Apolona nalazila gorio je “vječni plamen” posvećen božici Hestiji. U Delfima je djelovala i svećenica i proročica Pitija poznata po svojim dvosmislenim proročanstvima.

E – El Greco – rođen 1541. u Fodelosu na Kreti kao Dominikos Theotokópulos, a umro je 7. travnja 1614. u Toledu u Španjolskoj. Iako podrijetlom Grk, većinu svog stvaralaštva (koje obuhvaća slikarstvo, kiparstvo i arhitekturu i književnost) ostvario je u Španjolskoj.

F – filozofi – Grčka je poznata po filozofiji. To je dom Aristotela, Platona, Arhimeda... Aristotel je Zemlju postavio u središte svemira, Platon je utjecajan grčki filozof, idealist, Sokratov učenik, Aristotelov učitelj i osnivač akademije, Arhimed je bio grčki fizičar, astronom i jedan od najvećih matematičara starog vijeka...

G – GRčki alfabet – najstarije je pismo koje se i danas upotrebljava. Njime su pisana velika djela starine, od Platona i Aristotela do biblijskog Novog zavjeta. Nastao je otprilike tijekom 9. stoljeća prije Krista.

H – Hipokrat – s Kosa (oko 460. pr. Kr.– 380. pr. Kr.) bio je najpoznatiji antički grčki liječnik. Smatra ga se jednim od najistaknutijih predstavnika medicine svih vremena. Znamenita je Hipokratova zakletva koja počinje riječima: “Kunem se Apolonom liječnikom, Asklepijem, Higijeom i Panakejom, svim bogovima i božicama, zovući ih za svjedoke, da ću po svojim silama i savjesti držati ovu zakletvu i ove obveze...”

I – Imnos eis tin Eleftherian – himna je Grčke, a sadrži 158 stihova koje rijetko koji Grk zna napamet.

J – JELOVNIK – giros je tradicionalno grčko jelo od mesa pečeno na vertikalnom ražnju. Obično se poslužuje kao sendvič s posebnom vrstom kruha te rajčicom, lukom, tzatzikijem ili vrhnjem. Osim girosa, u Grčkoj je poznat i feta sir koji se radi od kozjeg mlijeka. To je grčki nacionalni sir.

K - Korintski kanal – morski kanal između kopnenoga dijela Grčke i Peloponeza; povezuje Jonsko i Egejsko more. Kanal je dug 6,3 km, širok 21 metar, a građen je od 1881. do 1893. godine.

L – LEONIDA - bio je kralj Sparte, a savez Atene i Sparte izabrao je upravo njega da zaustavi nadmoćnu perzijsku vojsku u Drugom grčko-perzijskom ratu. Naime, 480. pr. Kr. Leonida je poslan s 300 Spartanaca i 4000 saveznika da brani Termopilski klanac, kuda je vodio uski put između planine i mora iz sjeverne u srednju Grčku. Tu su Grci nastojali zaustaviti Kserksove Perzijance, no nisu uspjeli. Herodot je u svojoj Povijesti detaljno opisao bitku kod Termopila, a Leonida je postao simbol junaštva, požrtvovnosti i domoljublja.

M – MASLINE – Grčka je treći vodeći proizvođač i izvoznik maslina na svijetu. Grci su od davnina uzgajali tu biljku. Neka stabla maslina posađena u trinaestom stoljeću još uvijek daju plod.

N – NOGOMET – prvo pojavljivanje Grčke na velikim natjecanjima bilo je na Europskom prvenstvu 1980. godine, no bili su bez pobjede do prvog susreta na EP-u 2004., kada su porazili domaćina Portugal s 2:1. Grčka je iznenađujuće osvojila to prvenstvo. Nijemac Otto Rehagel tvorac je tog čuda iz Portugala 2004. godine.

O – Olimpijske igre – smatra se da su prve Olimpijske igre održane davne 776. godine prije Krista u Grčkoj. Prve moderne Olimpijske igre održane su 1896. u Ateni. A s Igrama je povezan i Olimp, inače najviši vrh u Grčkoj s 2911 metara. Uoči OI se u drevnoj Ateni uvijek pali olimpijski plamen koji nakon toga putuje do odredišta, odnosno mjesta gdje će se održati igre. Upravo je prije nekoliko dana stigao u Južnu Koreju gdje će se sljedeće godi održati Zimske olimpijske igre.

P – PAPADOPoulos DIMITRIS – igrač za kojeg je Zdravko Mamić rekao da je perverzno pojačanje. No taj napadač nije u Dinamu ostavio dublji trag, a bio je prvi grčki nogometaš koji je zaigrao u nogometnom prvenstvu Hrvatske.

R – RODOS – grad Rodos vrlo je popularna turistička destinacija, ima oko 53.709 stanovnika, a slavan je još od antičkih vremena po jednom od sedam svjetskih čuda staroga vijeka: Kolosu s otoka Roda. Unutar zidinama okružene gradske jezgre, koja je od 1988. na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine, nalazi se najznačajnija građevina – hospicij viteškoga reda ivanovaca.

S – SIRTAKI – Grci obožavaju plesati pa tako imaju 63 narodna plesa, najpoznatiji je svakako sirtaki.

T – TURIZAM – oko 16,5 milijuna turista godišnje posjeti Grčku, više od ukupne populacije zemlje. Turizam čini gotovo 16 posto bruto domaćeg proizvoda.

U – U Grčkoj nema plovnih rijeka zbog planinskog terena. Gotovo 80 posto Grčke je planinsko.

V – VISSI ANNA – jedna je od najpopularnijih pjevačica u Grčkoj, ali i najbogatijih glazbenih zvijezda na svijetu. Njeno bogatstvo procjenjuje se na 300 milijuna dolara. Pjevala je na zatvaranju Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine.

Z – ZAGORAKIS– bivši grčki nogometaš. Bio je kapetan grčke nogometne reprezentacije koja je postala europski prvak 2004. u Portugalu. Danas je zastupnik u Europskom parlamentu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije