Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNI NOGOMETAŠ:

Tu nepravdu nikad nisam prebolio, a Dalić mi je drag jer ne trči za novcem

Zlatko Dalić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/5
12.11.2018.
u 19:37

- Zlatko nije tip koji će trčati za novcem, što me kod njega fascinira, vodi računa o privatnom životu, trudi se da bude maksimalno posvećen obitelji. A Dalić nije baš trener koji je u svojoj karijeri imao milijunske ugovore – rekao je Šurjak.

U mjesecu velikih nogometnih obljetnica nije naodmet podsjetiti kako reprezentacija Španjolske, trostruki europski prvak i svjetski prvak iz 2010. ponovno dolazi u Zagreb nakon točno četrdeset godina. Tog 4. listopada 1978. furija je u utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Maksimiru, pred čak 41.539 gledatelja, svladala reprezentaciju Jugoslavije s 2:1.

Reprezentacija Jugoslavije u toj utakmici bila je gotovo ‘Hrvatska u malom’, budući da je izbornik, Splićanin Ante Biće Mladinić u Maksimiru od 13-orice igrača koristio čak osmoricu iz hrvatskih klubova: Stinčića i Zajeca iz Dinama, Džonija, Mužinića, Rožića, Žungula i Šurjaka iz Hajduka te Cukrova iz Rijeke.

Španjolce je s klupe vodio slavni Laszlo Kubala, a u momčadi je imao Olma, Villara, Del Bosquea, Santillanu, Juanita..

Nismo slabiji od furije

Dvije godine poslije u Valenciji Jugoslavija je pobijedila Španjolsku 1:0, a pogodak odluke postigao je legendarni hajdukovac Ivica Šurjak, danas 65-godišnjak.

– Pet puta igrao sam protiv Španjolaca i imam podijeljene uspomene s tih utakmica. U veljači 1973. godine svladali smo ih u Frankfurtu u majstorici za plasman na Svjetskom prvenstvu, i to mi je svakako najdraža pobjeda nad njima, a na SP-u 1982., kada je švedski sudac za njih dosudio penal nakon prekršaja na 18 metara, nepravda je koju nikada nisam prebolio – kazao nam je Šurjak.

Španjolci dolaze u Zagreb osokoljeni nedavnom pobjedom nad Hrvatskom 6:0.

– Ni ondašnja reprezentacija Jugoslavije, pa ni Hrvatska ne leže Španjolcima jer imamo sličan stil igre, tehnički smo izuzetno potkovani i uvijek smo im mogli parirati. Šestica koju spominjete bio je samo loš dan naših i uopće ne odražava realan odnos snaga. Hrvatska sigurno nije slabija od Španjolske – nastavlja Šurjak.

Brine li vas stanje našega ključnoga igrača Modrića?

– Modrićeve rane sa Svjetskog prvenstva još su uvijek svježe. On je tamo, predvodeći Hrvatsku, u iscrpljujućim utakmicama istinski propatio i jako se potrošio. Potom je odmah upao u Realov žrvanj, u klubu u kojemu nema ‘polovne’ utakmice, u kojemu se slab dan ne oprašta. Međutim, Modrić nije zaboravio igrati, to je onaj isti Modrić koji nas je oduševljavao u Rusiji i neće proći još mnogo vremena da ga ponovno vidimo u takvom izdanju – tvrdi Šurjak.

Kakav je vaš dojam o izborniku Zlatku Daliću nakon Svjetskog prvenstva?

– Poznajem Zlatka, iznimno mi je drag zbog svoje skromnosti, a ne trebam ni reći koliko me oduševio svojim trenerskim znanjem. Ne znam puno trenera koji bi, poput Zlatka, na vrhuncu svoje karijere izjavili kako se neće još dugo baviti trenerskim poslom. Neki bi na klupi sjedili i do 78. godine. Zlatko nije tip koji će trčati za novcem, što me kod njega fascinira, vodi računa o privatnom životu, trudi se da bude maksimalno posvećen obitelji. A Dalić nije baš trener koji je u svojoj karijeri imao milijunske ugovore – dodaje Šurjak.

Španjolci su puni sebe

U čemu danas vidite najveću snagu naše reprezentacije?

– U njezinu zajedništvu koje će ‘pokriti’ određene nedostatke ako glavni igrači nisu u idealnoj formi. Oni su prijatelji, ginu jedan za drugoga, usto su iznimni individualci čije nadahnuće može prelomiti utakmicu. Sviđa mi se filozofija koju zagovara Dalić; uvijek težiti dati gol više, a ne kalkulirati i zadovoljiti se s 0:0 – ističe Šurjak.

Što možemo očekivati od novoga sraza sa Španjolcima?

– Oni su puni sebe, u naletu su i dolaze u Zagreb kao favoriti. Međutim, ne bih stavljao preveliki pritisak na naše momke, ovo nije životno važna, presudna utakmica. Liga nacija za mene je sasvim nepotrebno natjecanje u kojemu reprezentacije ne mogu puno dobiti, jer igrači nakon Svjetskog prvenstva dolaze još uvijek umorni i nemotivirani. Od SP-a su prošla tek četiri mjeseca i sad bismo svi trebali ‘ludovati’ i očekivati kako ćemo rušiti sve pred sobom; ma ne, imamo svetinju koja je osvojila svjetsko srebro i čuvajmo je, ne tražimo joj slabosti i ne kritizirajmo, jer za to nema nikakvoga povoda – zaključio je Ivica Šurjak.

Hrvatski reprezentativci danas će od 18 sati na igralištu Hitrec-Kacian odraditi prvi trening uoči sraza sa Španjolcima. Za sada hrvatska nogometna reprezentacija ne stoji dobro u skupini 4 Lige nacija, u kojoj se, osim Španjolske, nalazi i Engleska. Naime, vatreni su na trećem mjestu s jednim osvojenim bodom. Španjolska je prva sa šest, dok Englezi imaju četiri. Dalićevi momci imaju priliku poboljšati statistiku u četvrtak od 20. 45 sati kada na Maksimiru dočekuju furiju. 

>> Pogledajte što je rekao hrvatski izbornik Zlatko Dalić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije