Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darko Kovačević:

'Rijeka je dobra, ali mi smo povijesni klub i moramo u Ligu prvaka'

Rijeka - Salzburg
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
05.08.2017.
u 13:35

Grčki prvak Olympiakos smazao je u 3. pretkolu beogradski Partizan riješivši glavninu posla na nekadašnjem stadionu JNA (1:3).

Kakav spektakl! Da, suparnik je velik, najveći mogući, ali hrvatski prvak ne treba drhtati, već ući u mitski dvoboj puna srca. Za takve se utakmice živi, igra i trenira. Rijeka je postranik, ali da krenemo nabrajati momčadi u Europi koje bi bile favoriti u paklu Pireja, ne bismo daleko dogurali.

Grčki prvak Olympiakos smazao je u 3. pretkolu beogradski Partizan riješivši glavninu posla na nekadašnjem stadionu JNA (1:3).

– Bili su još malo nespremni u tom 3. pretkolu, ali su iskusna i prava natjecateljska momčad. Puno bolje su odigrali u Beogradu nego u Ateni gdje je svašta moglo biti. Ovdje su riješili pitanje prolaska tako što su iz četiri šuta na utakmici zabili tri gola, kaznili su baš svaku pogrešku. Na Karaiskakisu je Partizan bolje krenuo, imao i zicer, ali je Olympiakos poveo tako što je golmanu Partizana ispala lopta iz ruku – kaže Vladimir Tomković, novinar beogradskog Informera i dugogodišnji kroničar Partizana.

Rijeka - Salzburg
1/14

Pokretačka snaga grčkog prvaka je 28-godišnji belgijski veznjak Vadis Odjidja-Ofoe kojeg su početkom ovog ljeta crveno-bijeli doveli iz varšavske Legije u transferu vrijednom 2,5 milijuna eura. Iskusan je i prvi napadač El Fardou Ben Nabouhane s Komorskog otočja – brz, snalažljiv, iznimno opasan čim dobije malo prostora. S njim će Elez i Župarić imati najviše posla.

Jedno je već sada sigurno – u Olympiakosu ne samo da će se jako dobro pripremiti za Rijeku nego već sada o njoj znaju jako puno. Naime, Olympiakosov je trener Albanac Besnik Hasi, nekadašnji igrač Zagreba i Samobora, 45-godišnji stručnjak s hrvatskim državljanstvom koji odlično govori naš jezik. Nadalje, šef skautske službe grčkog velikana nekadašnji je sjajni napadač Darko Kovačević koji je u igračkoj karijeri prošao Crvenu zvezdu, Sheffield Wednesday, Real Sociedad, Juventus, Lazio i na kraju Olympiakos. Uspjeli smo ga dobiti odmah nakon ždrijeba...

– Rijeka je dobra ekipa, no Olympiakos je povijesni klub i mi se moramo kvalificirati. Iako znamo da neće biti lako. Znamo da hrvatski prvak ima jako dobre igrače, ondje je Vešović, Mišić, je li tako? Zatim Ristovski, Bradarić... – krenuo je nabrajati Kovačević gotovo cijelu startnu postavu Kekova sastava.

Rijeka je dobra... Jako dobra

Jeste li već gledali nekog od njih kao potencijalno pojačanje vašeg sastava?

– Pa ne bih o tome, znate. Takve su stvari poslovna tajna. Ali upoznati smo itekako s njihovim kvalitetama. Znamo da su postali prvaci nakon duge Dinamove dominacije i to puno govori – rekao je Kovačević i okrenuo se svojoj momčadi.

– Imamo pobjednički duh. Zadovoljni smo kako smo prošli Partizan. Imamo dobrog trenera i već smo u prvoj utakmici napravili prednost. Odigrali smo onoliko koliko je trebalo, naravno da može bolje. Zadovoljni smo i transferima koje smo ostvarili.

Koliko inače pratite hrvatsko prvenstvo, jeste li upoznati s novim stadionom na Rujevici, vrućim terenom koji je bio velika snaga Rijeke u šampionskoj sezoni?

– Da, upoznati smo i s time, no znate da je teško igrati i na Karaiskakisu jer su naši navijači najbolji u Europi. Znaju što znači igranje u Ligi prvaka, već je protiv Partizana bila vruća atmosfera. Ponavljam, svjesni smo da je Rijeka jako, jako dobra ekipa, ali trener Hasi poznaje naše područje i neće mu biti problem analizirati igru suparnika – rekao je Kovačević kojeg uz Hrvatsku vežu dva velika prijateljstva iz igračkih dana.

– O da, Igor Cvitanović i ja veliki smo prijatelji iz dana u San Sebastianu, i s Tudorom sam dobar. Veselim se dolasku.

Prvi megaklub na Rujevici

A što kažu na Kvarneru? Na Kantridu su u dugoj europskoj povijesti Rijeke dolazili Real, Juventus, Sevilla, Stuttgart, Lyon, Feyenoord... Olympiakos je prvi megaklub koji dolazi na Rujevicu.

– Izvukli smo jakog protivnika, jednu od najtrofejnijih momčadi u Europi. U svakom slučaju respektiramo suparnika, ali ne bojimo se nikoga i vjerujemo u našu ekipu na čelu s trenerom Matjažom Kekom koji su u već nekoliko navrata stvari koje su izgledale nemoguće pretvorili u moguće. Ako želiš u Ligu prvaka, logično je da moraš pobjeđivati najjače. Preostala nam je još jedna stepenica, učinit ćemo sve da ostvarimo taj uspjeh – kaže Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora Rijeke.

Dok je Keka i ove ekipe, Rijeka nije bez šanse. Ova je generacija promijenila povijest kluba donijevši mu prvi naslov prvaka države. Ovim bi podvigom uveličali i povijest našeg klupskog nogometa.

Parovi četvrtog pretkola LP:

Olympiakos (Grč) - Rijeka (Hrv) 16./22.

Qarabag (Aze) – Kopenhagen (Dan) 15./23.

APEOL (Cip) – Slavija Prag (Češ) 15./23.

Celtic (Ško) – Astana (Kaz) 16./22.

Hapoel BS (Izr) – Maribor (Slo) 16./22.

Istanbul Basaks. (Tur) – Sevilla (Špa) 16./22.

Young Boys (Švi) – CSKA Moskva (Grč) 15./23.

Napoli (Ita) – Nice (Fra) 16./22.

Hoffenheim (Njem) – Liverpool (Eng) 15./23.

Sporting L. (Por) – FCSB (Rum) 15./23.

Pobjednici idu u skupinu Lige prvaka, poraženi nastavljaju natjecanje izravnim plasmanom u skupinu Europske lige. Plasman u skupinu LP-a donosi klubu 12,7 milijuna eura.

Osvojene titule: rekorderi grčke lige s 44 naslova prvaka države – trenutačno na sedam naslova u nizu;

Vrijednost momčadi po Transfermarktu: 78,9 milijuna eura;

Najvredniji igrač: Konstantinos Fortounis (24) – 9 milijuna eura

Trener: Besnik Hasi (45);

Rezultati trećeg pretkola: Partizan – Olympiakos 1:3 (Tawamba; Ben Nabouhane 2, Emenike); Olympiakos – Partizan 2:2 (Carcela-Gonzalez, Fortounis)

Komentara 3

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
10:48 06.08.2017.

povjesni? znaci spustit gace odmah sada

DH
dalibor.hren
16:18 05.08.2017.

Oni su povijesni klub, još iz Trojanskog rata! Mislim da je srbin nosom pogodio Ahila u bolno mjesto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije