Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRILIKA ZA REZULTAT

Posljednja šansa generacije: Ova petorica sigurno odlaze nakon SP-a

Modrić Marcelo Hrvatska Brazil
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
13.06.2018.
u 07:00

Na posljednjem SP-u i Euru ispadali smo zbog nekih glupih pogrešaka. No, sada smo iskusniji, to bi trebalo presuditi – poručio je Čarli

Nastup u Rusiji mogao bi biti moj posljednji nastup za Hrvatsku na velikim natjecanjima. U reprezentaciji sam 11 godina, uvijek sam najviše uživao nositi hrvatski dres, no ne znam hoću li nastaviti. Odlučit ću nakon kraja SP-a – poručio je jučer, pomalo iznenađujuće, 30-godišnji Ivan Rakitić.

No nije on jedini vrhunski igrač Hrvatske koji je najavio da će mu ovo možda biti posljednje veliko natjecanje s Hrvatskom.

Vedran Ćorluka prije dva tjedna izjavio da bi se nakon SP-a mogao skroz umiroviti, i iz reprezentativnog i iz klupskog nogometa.

Modriću uskoro 33. rođendan

I Luka Modrić otkrio je da mu je reprezentativni kraj vrlo blizu, što je i logično s obzirom na to da će uskoro napuniti 33 godine.

Modrić Marcelo Hrvatska Brazil
1/5

Ono što je sigurno, svoj trojici ovo je posljednji nastup na najvećoj svjetskoj smotri.

Od sadašnje generacije, svoj posljednji SP u Rusiji će sigurno odigrati i 32-godišnjaci Danijel Subašić i Mario Mandžukić. Jer, na pragu 37. godine sigurno ih neće biti na turniru koji se 2022. godine igra u Kataru.

I zato, ovaj SP posljednja je šansa jedne velike generacije kockastih. Nažalost, zasad samo generacije koja je puno obećavala, koju smo smatrali nasljednicima vatrenih, no ona njihov rezultat zasad nije uspjela ponoviti.

– Jako sam motiviran, jedva čekam da prvenstvo počne, želim učiniti nešto veliko s reprezentacijom – zavapio je prije puta za Rusiju Luka Modrić.

Hrvatski kapetan svjestan je da mu veliki rezultat u kockastom dresu nedostaje da bi zaokružio svoju blistavu karijeru, u kojoj je osvajao čak 20 klupskih trofeja, među ostalim i četiri Lige prvaka s Real Madridom. No, s kockastima najveći mu je uspjeh četvrtfinale Eura 2008. godine. Sve ostalo bili su podbačaji, razočaranja...

Biološki sat Luki neumoljivo kuca, u rujnu će proslaviti 33. rođendan i zato je Rusiju i označio kao posljednje veliko natjecanje na kojem je sposoban napraviti veliki rezultat. Ovo će Luki biti već šesti nastup na velikim smotrama, iza sebe ima SP 2006. i 2014., te Eura 2008., 2012. i 2016., no prvi će put Modrić biti pravi vođa, ne samo na terenu, nego i izvan njega.

Na SP-u 2006. bio je među najmlađima, dvije godine poslije na Euru 2008. vođe su bili Kovači, a na Euru 2012. ispali smo već u skupini. Iako je to po važnosti na terenu trebao biti, Luka na SP-u 2014., kao ni na Euru 2016., još nije bio taj koji lupa šakom o stol u svlačionici, nije bio taj kojeg se bespogovorno sluša.

No, sada se i to promijenilo, Luka je u posljednje dvije godine postao igrač koji se u svlačionici Reala smije izderati na jednog Isca, dobio je i desetku na leđima kraljevskog kluba, a i liderski utjecaj u svlačionici kockastih veći mu je nego dosad. I zato Modrić mora biti taj koji će nas povesti prema velikom rezultatu u Rusiji.

Modrić Marcelo Hrvatska Brazil
1/19

Nakon Eura 2008. godine, gdje je neupitni lider bio Niko Kovač, Hrvatska sada u Luki Modriću opet ima pravog vođu, koji je na travnjaku produžena ruka izbornika.

To Lukino preuzimanje odgovornosti, na terenu i izvan njega, trebalo bi biti ključno na putu do ponavljanja rezultata sličnog bronci vatrenih iz Francuske 1998.

– Na posljednjem SP-u i Euru nedostajalo nam je ono nešto u presudnim trenucima. Uvijek smo gubili zbog nekih glupih pogrešaka. No, sada smo iskusniji, to bi trebalo presuditi – poručio je Vedran Ćorluka uoči odlaska na turnir u Rusiju.

Nedostajalo je koncentracije u presudnim minutama, nedostajalo je hrabrih odluka izbornika, nedostajalo je svih tih godina malo više sreće, ali i “muda” u presudnim trenucima. Nadamo se da će ovaj put kockasti sve to imati.

>> Pogledajte Večernji pressing by Igor Štimac s Robertom Prosinečkim

U savršenim smo godinama

A onda, kao što je najavio Ćiro, možemo biti i prvaci svijeta.

Bilo bi šteta da Modrić, Rakitić, Mandžukić i Ćorluka poslije završetka SP-a u Rusiji razočarani novim lošim rezultatom zauvijek napuste reprezentaciju. Bilo bi šteta da jedna takva generacija prepuna vrhunskih nogometaša ne ostavi veliki trag i u reprezentativnoj karijeri.

– U savršenim smo godinama za veliki rezultat, ovakvu priliku sumnjam da ćemo više imati, barem ova moja generacija – zaključio je Rakitić.

Komentara 13

JW
Jim West
08:17 13.06.2018.

Prije deset godina, na EP-u u Austriji, mnogi su upravo za Modrića i Rakitića rekli da su budućnost generacije, mada su obojica promašila ključne penale protiv Turske. Rezultat je izostao; razočaravajuća ispadanja u skupini 2012. i 2014., frustrirajuća igra protiv Portugala 2016., uvijek velika očekivanja, a iznimno siromašan rezultat. Volio bih da nešto postignu, no reprezentaciji kojoj nedostaje pobjednički mentalitet i želja za uspjehom ne može učiniti puno. Prolazak skupine na ovom SP-u bio bi uspjeh. Četvrtfinale samo san.

PR
prajdali100
08:16 13.06.2018.

Već sam ranije napisao, sad ili nikad.

DC
DC
12:48 13.06.2018.

Kad novinari dan uoci svjetskog prvenstva pisu sto ce bit za 4 godine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije