Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometna komentatorica

Navijam za Hajduk, a živim za to da komentiram Premiership i Liverpool

storyeditor/2021-12-09/image2.jpeg
Foto: Privatna arhiva
1/3
10.12.2021.
u 12:00

Novo je lice na SportKlubu nogometna komentatorica Dora Jagodić, koja dobro poznaje materiju o kojoj govori. Nogomet joj je strast od malih nogu. U cijelu priču oko njega uvukla se još kao klinka, kada ju je tata vodio na utakmice Hajduka

Možda je pomalo i žalosno da je vijest u 21. stoljeću žena koja komentira nogomet. Ali, tako je to u našem društvu, koje se, eto, polako otvara. Zato bismo na svaki ovakav uspjeh neke žene svi trebali zapljeskati. A u središtu ove priče je Dora Jagodić (33), novo lice SportKluba, žena koja svoj posao odrađuje bolje i od ponekog muškog kolege. A zašto i ne bi? Dora je sportska novinarka i vlasnica agencije za digitalni marketing i PR, a otkrila nam je kako se uopće našla u sportu:

– Počela sam kasnije studirati i to je ispalo super jer sam tada znala što želim. Upisala sam PR i tijekom studija radila na radiju. Prebacila sam se potom na terene, u HNK Goricu, tamo sam bila sportska novinarka. Zatim sam bila na projektu e-lige i nakon svega dobila sam poziv SportKluba. Možda je to malo čudno jer sam žena, ali nogomet je moja strast od malih nogu. Ne igram ga jer smatram da je pregrub za žene, ali volim ga gledati. Tata me vodio na utakmice Hajduka kad sam bila klinka. Moji doma veliki su fanatici – kaže Dora, koja je sada reporterka i komentatorica.

Hajduk i Liverpool dva su kluba za koja navijam. Ona 2005. bila mi je najstresnija godina u životu zbog finala Lige prvaka. Kako sam s obitelji pratila nogomet, ranih 2000-ih gledala sam Ajax, navukao me tata na Nizozemce, ali i Engleze. Gledali smo Arsenal, koji je za mene bio pojam najboljih na svijetu, ali uz njega i Liverpool mi je zapeo za oko. Najdraži mi je bio Sami Hyypiä, o Gerrardu da ne govorim... Ma ta tradicija, povijest i atmosfera oko Liverpoola privukle su me njemu.

Dora je do sada komentirala 15-ak utakmica. Bilo je tu slovenske lige, ukrajinske, njemačke, a komentira i ostale sportove.

– Tu su pored nogometa tenis i košarka, u ostale mogu uskočiti jer za rukomet i vaterpolo znam pravila.

Je li imala tremu prije prvog komentiranja?

Nemam tremu u životu generalno i ne znam koliko je to dobro. Ponajprije sam zbog znanja odmah krenula u eter, jer moraš znati, imati podlogu, ali tu sam jer sam bila i opuštena.

Koliko traje priprema za jednu utakmicu?

– Treba sat do dva sata pripreme, čisto da se izvuku neke statistike. Nogomet je jedan od najzahtjevnijih za komentiranje. Na tribinama su ljudi, tu su igrači, lože, lica koja moraš prepoznati... Ako je stanka, moraš pak popuniti prostor govorom, dati neke zanimljivosti pa ja uključim sve moguće, Wikipediju, Twitter, Instagram, imam tu i potporu dečki iz redakcije.

Je li se ikada susrela s predrasudama, pitamo je.

– Dugo sam u sportu pa znaju ljudi da znam o tome puno. Nemam ni straha od negativnih komentara. Voljela bih vidjeti druge 90 minuta u eteru da vide koliko je to teško. Nitko ne zna kakve poteškoće imaš, da može pasti sustav, da govoriš bez slike... Iza kulisa se puno toga ne vidi – objašnjava ova komentatorica pa odaje svoje želje:

– Živim za to da komentiram Premiership. Kada mi to daju na SportKlubu, bit ću najsretnija. Recimo Liverpool protiv Manchester Uniteda, za to ne trebam ni pripremu. Voljela bih komentirati i finale Lige prvaka i bilo koju utakmicu europskog klupskog natjecanja.

Je li teško pronaći dečka koji može prihvatiti činjenicu da o nogometu znate više od njega?

– Nije. Družim se prijateljski isključivo s dečkima, sestra mi je najbolja prijateljica. Dečkima je to super, prihvaćali su me kao jednog od njih, ne kao jednu od njih, jer smo mogli razgovarati o sportu. Nisu morali prilagođavati teme.

Kako smo već rekli, Dora ima i svoju agenciju. Pa kako sve to stigne?

– Vrlo sam organizirana, dobro slažem raspored. Uspijevam uza sve to naći i slobodnog vremena. Tada volim igrati tenis i družiti se s prijateljima – kaže Dora, koja voli i modu.

– Odradim koje snimanje ili kampanju kada imam volje. Volim modu, dobar nakit, torbe, fetiš su mi tenisice i cipele.

Bi li mogla biti modna kritičarka?

– Ne, nikako. Ne volim kritizirati druge – kaže nam ova nasmijana i pozitivna Zagrepčanka, koja se prije i sama bavila sportom. Trenirala je tenis, košarku, a jedno vrijeme i atletiku. Da ne komentira, kaže, vratila bi se aktivnom bavljenju sportom. 

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar southman
southman
12:42 10.12.2021.

Navija za Hajduk i za Liverpool. E to je moja druga polovica.

Avatar Bell940
Bell940
12:09 11.12.2021.

Biti će da joj je sila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije