Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENERICA NA POLJUDU

Kako se vodi lopta i dribla, mlade igrače u Hajduku uči žena

'14.06.2013., Split - Hajdukova trenerica Jasmina Blazevic na jutarnjoj vjezbi aerobika s djecom.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
16.06.2013.
u 12:17

– Na portirnici Hajduka kad sam došla i kazala da imam trening, nisu me htjeli pustiti. Rekli su da se šalim, da žena od 1911. godine nije ušla u klub. Nazvao je portir upravu, nije vjerovao, ali na kraju sam ušla.

Poljudsko rano jutro, osam je sati, a u dvorani lupa Gangam Style. U Hajdukovoj opremi trener vodi klince, koji se bave nogometnim aerobikom. A trener je gospođa Jasminka Blažević, profesorica kineziologije, koja nekoliko mjeseci radi s Hajdukovim mlađim kategorijama.

– Ispravi ruku, noga ravno... - čuju se treneričine upute.

Slušaju je bez pogovora. Jasminka suvereno vlada treningom, svi u Hajduku kažu da je pun pogodak. Kao da su žene zavladale Hajdukom, Jasminka vodi treninge, predsjednica Nadzornog odbora je Branka Ramljak, Lauru Visković, šeficu službe za odnose s javnošću, puno toga se pita u klubu...

Dribla se u ritmu glazbe

– Vik Lalić, trener u mlađim kategorijama, potaknuo je moj dolazak. Napravili smo probni program od mjesec dana da vidimo kako će sve to izgledati, kako će djeca to prihvatiti. I pokazalo se odlično. Počeli smo s koordinacijskim poligonima, vježbama istezanja, a onda je krenuo nogometni aerobik. On ima sve elemente aerobika, radi se uz glazbu, ali koristi se lopta i simulira se sve što igrači rade na terenu. Znači, driblinzi, simulacija šuta, finte, vođenje, rolanje... Sve se to radi u ritmu. Pripremam koreografije koja se ponavljaju u ritmu glazbe. Tako se razvija kompletna motorika – rekla nam je Jasminka.

Zanimljiv je bio prvi trening. Kada je stigla do Poljuda, zamalo nije ušla.

– Na portirnici Hajduka kad sam došla i kazala da imam trening, nisu me htjeli pustiti. Rekli su da se šalim, da žena od 1911. godine nije ušla u klub. Nazvao je portir upravu, nije vjerovao, ali na kraju sam ušla.

Njezini treninzi iznimno su posjećeni. Još je gledaju kao neko čudo.

– Stalno je netko unutra, nema treninga da me netko ne gleda, od prvotimaca do uprave. Jedva čekam kad će to prestati, da me puste da radim. Vjerojatno im je vrlo zanimljivo. Evo, neki dan je trening gledao i Kouassi, on bi sve to što radimo odmah usvojio.

Prvi trening vjerojatno će pamtiti cijeli život.

– Imala sam tremu kao nikada. Toliko toga sam prošla u životu, natjecanja, svega... Ali, trema je bila velika. Ispred mene četrdeset dječaka, desetak članova uprave, trenera, svi me gledaju. Kad sam pustila glazbu, svi su počeli plesati, pljeskati i trema je u trenutku nestala.

Još nema svoju svlačionicu, tako je to u muškom klubu.

– Nemam svlačionicu, sređujem se kod čistačica i spremačica, one su moje najveće \"prije\". S njima mi je super, a s vremenom će valjda doći i svlačionica.

Susjedi su me čudno gledali

Odmah je uspostavila odnos s djecom koju trenira.

– Djeca su se malo prepala. Kad su čuli glazbu, mislili su da će tko zna što raditi, plesati... Ali, kad je počelo, svi su odlično prihvatili, odmah im se svidjelo. Sada svaki dan treniram stotinjak djece.

Sad je već svi normalno prihvaćaju i gledaju. A na početku to baš nije bilo tako.

– Na početku su me susjedi čudno gledali u opremi s Hajdukovim obilježjima. Prvih sedam dana bilo mi je neugodno.

Nogometni aerobik novost je u Hajduku, ali nije novost u nogometnom svijetu.

– U drugim zemljama takav trening već dugo postoji, ali ja sam ga malo modificirala, uključila loptu u sve to. Bilo mi je logično povezati sve elemente nogometa u aerobik, prilagoditi ga. Pratim igrače i na utakmici, vidim što im nedostaje i to provodim – rekla je na kraju razgovora Jasminka Blažević.

Inače, Jase, kako je svi u Poljudu zovu, majka je Tonija i Borne, suprug Mateo iste je struke i maksimalno je razumije. Bila je državna prvakinja u fitnessu i aerobiku, predaje te predmete na kineziologiji, bavila se sportskom gimnastikom, plesala balet...

>> Andersson stigao u Split, potpisat će dvogodišnji ugovor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije