Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLUFINALE SP-A

Ispratili ih kao luzere, nitko u njih nije vjerovao, a sada im tepaju!

Engleska - Panama
Foto: Reuters/Pixsell
1/8
09.07.2018.
u 23:36

“Football is coming home!” (“Nogomet se vraća kući”) vrišti sa svih engleskih naslovnica

Izmislili su nogomet, imaju najjaču ligu na svijetu, s najviše igrača na ovom SP-u. Imaju tradiciju, zanos, nevjerojatnu strast prema nogometu. Ali Englezi imaju malo uspjeha na reprezentativnom planu, na velikim natjecanjima najčešće su bili luzeri. Jedini naslov svjetskog prvaka osvojili su davne 1966. godine, i to na svom terenu, a još samo jednom, 1990., igrali su u polufinalu Mundijala.

No pobjedom s rezultatom 2:0 protiv Švedske u subotu su ušli u treće polufinale i odmah počeli sanjati o novom naslovu.

“Football is coming home!” (“Nogomet se vraća kući”) vrišti sa svih engleskih naslovnica.

Uoči početka SP-a Englezi su bili tek osmi favoriti za naslov, kladionice su bolje šanse davale Francuzima, Belgijcima, Nijemcima, Brazilcima, Argentincima, Portugalcima i Španjolcima. No posljednjih pet navedenih ekipa već je otputovalo kući, a Gordi Albion i dalje sanja o ponavljanju scenarija iz 1966. kada je momčad Alfa Ramseyja stigla na sam vrh.

Engleska - Panama Engleska - Panama
1/10

Izbornika su mrzili zbog 1996.

Sada ih prema tom vrhu vodi Gareth Southgate, čovjek koji je još uvijek za većinu engleskih navijača luzer. Nisu mu još oprostili što je u polufinalu Eura 1996. godine, igranog u Engleskoj, promašio odlučujući jedanaesterac u polufinalu protiv omraženih Nijemaca.

No povede li Southgate Kane, Sterlinga, Alija i društvo na vrh svijeta, više mu nitko to neće predbacivati.

– Engleska je mlada, dobra i gladna momčad – najbolje je sadašnju momčad opisao bivši izbornik Sven-Goran Eriksson te dodao:

– Ova Engleska ima brzinu, pa ako obrana odradi svoj dio posla, iz kontre uvijek mogu biti opasni. I mogu dobiti svakoga na putu do naslova, prvo Hrvatsku, a onda Belgiju ili Francusku.

Gareth Southgate dosta je toga promijenio, Englezi više ne igraju u uobičajenom, “stogodišnjem” sustavu 4-4-2, već je za ovaj SP Southgate usavršio sustav 3-5-2, s Trippierom i Youngom na bočnim pozicijama, s motoričnim i mladim veznjacima Alijem i Lingardom, s odličnim napadačkim tandemom Kane – Sterling.

I s vrlo dobrom zadnjom linijom u kojoj su dvojac iz Manchester Cityja Walker i Stones te Leicesterov Maguire.

Nakon dugo vremena Englezi imaju i vratara koji nije kikser, poput nekada Harta, Seamana, Jamesa. Mladi Pickford (24) prošlo je ljeto iz Sunderlanda prešao u Everton za rekordnih 28.5 milijuna eura, Hajduk je osjetio njegove vratarske kvalitete u kvalifikacijama za Europsku ligu, a junak Engleske bio je na posljednje dvije utakmice protiv Kolumbije i Švedske.

Najteža utakmica na SP-u

Slave Englezi Pickforda, no najviše se uzdaju u svog kapetana Harryja Kanea koji je na ovom SP-u zabio šest golova te je vodeći na ljestvici strijelaca.

Vrlo vjerojatno Kane će postati prva engleska Zlatna kopačka nakon Garyja Linekera 1986. godine. I zbog Kanea i društva nogomet bi se zaista mogao vratiti kući, no mi se ipak nadamo da neće.

Ali Hrvatskoj će to nesumnjivo biti najteža utakmica na SP-u.

– Sada smo najopasniji jer igrat ćemo bez opterećenja. Svoj cilj već smo ispunili, malo je tko očekivao da ćemo doći i do polufinala – izjavio je izbornik Southgate.

Doista, Englezi su na SP ispraćeni bez mnogo očekivanja, a popularna je postala fotografija autobusa engleske reprezentacije koji je doveo igrače na Heathrow, a iznad njega baš je stajao natpis “Short stay”, odnosno kratki ostanak.

No već sada su Englezi osigurali ostanak barem do pretposljednjeg dana SP-a.

Nadamo se da će ih Dalić zaustaviti u toj njihovoj euforiji, a najvažnija će stvar biti zaustaviti ih u prekidima. Na ovom SP-u čak su osam pogodaka (od 11 koje su zabili) postigli nakon prekida! Tri više od bilo koje druge momčadi u Rusiji. Od tih osam, čak pet zabili su glavom, najviše na turniru. Dakle, Englezi su se na ovom Svjetskom prvenstvu zaista vratili korijenima. A u prvih pet utakmica postigli su 11 golova, izjednačivši rekord iz šampionske 1966. godine...

>> Pogledajte kako se slavilo diljem Hrvatske

Komentara 8

Avatar siva_sova
siva_sova
08:48 10.07.2018.

realno otvorio nam se ždrijeb kao turski 2002 godine, tek ako skinemo englesku napravit ćemo posao i dokazati klasu...

TR
trabant7
12:34 10.07.2018.

Pa i jesu i oduvijek bili luzeri.

RO
Rosstin
03:14 10.07.2018.

They will go home with tail between their legs.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije