Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEPE USPOMENE

Hrvatska gotovo pa nije uspjela na Olimpijske igre 1992: 'Bez njega ne bismo uspjeli'

12.09.2021.
u 11:30

- Slavko i ja okupili smo “budalaše” poput nas i nitko nas tada nije ismijavao, kao što su to činili kad smo osnivali HOO.

Lijepo je bilo u hotelu Sheraton na proslavi 30 godina od osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora. Bilo bi još zanimljivije da je proslava održana u hotelu (Esplanade, nap. a.) u kojem je prije 30 godina utemeljen HOO, s prvim predsjednikom Antunom Vrdoljakom i prvim glavnim tajnikom Slavkom Podgorelcem.

– Film o tih 30 godina rekao je više od bilo kakvih riječi. U tih 30 godina više od 500 hrvatskih sportašica i sportaša nastupilo je na Igrama, a s njih su donijeli 52 odličja. Kad uspoređujete ta ostvarenja s brojem stanovnika, s BDP-om, s bilo čime, Hrvatska je uvijek među dvadesetak najboljih i to je nevjerojatan uspjeh – istaknuo je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.

Hrvatska je dosad nastupila na osam Ljetnih i osam Zimskih olimpijskih igara, a s njih je donijela 18 zlatnih, 19 srebrnih i 15 brončanih medalja. Janica Kostelić je najuspješnija hrvatska olimpijka s četiri osvojena zlata i dva srebra.

– Imali smo uza sebe prijatelja Juana Antonija Samarancha, tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora, kojega smo oduševili organizacijom Europskog atletskog prenstva u Splitu. Slavko i ja okupili smo “budalaše” poput nas i nitko nas tada nije ismijavao, kao što su to činili kad smo osnivali HOO – prisjetio se tih dana Antun Vrdoljak.

Slavko Podgorelec je dodao:

– Nije bilo teško graditi HOO jer smo imali divne suradnike koji su dali sve od sebe, radili smo dan i noć.

Mnogi od osnivača došli su u Sheraton, poput Mirka Novosela, Osvalda Vavre, Bogumira Jambrošića, Sandre Dubravčić-Šimunjak, Zlatka Šimenca, Ive Gorana Munivrane... Nažalost, puno njih više nije s nama. Umrli su Ivan Čaklec, Ivo Zlatar, Bojan Stranić, Stjepan Križić, Zdravko Hebel, Drago Marović...

– Trideset godina je veliko razdoblje, a neki od nas već su tada, 1991., bili u poznijim godinama – istaknuo je Podgorelec.

Jurica Gizdić autor je zanimljive knjige promovirane na svečanosti – “Hrvatski olimpijci i odličnici od 1900 do 2020. godine”. Listajući knjigu saznali smo da su na Igrama 1900. sudjelovali mačevalac Milan Neralić koji je osvojio srebrnu medalju, a dvije godine kasnije u Stockholmu nastupili su Petar Milan Kokotović u hrvanju i Artur Bajan u veslanju... Samostalna Hrvatska prvi je put nastupila na Igrama u Barceloni 1992. Danas većinom svi znaju za naše sportaše koji su nastupili u Barceloni, pogotovo za košarkaše koji su osvojili srebrnu medalju igrajući u finalu sa slavnim Dream Teamom. No, neki sportaši iz Barcelone ljudima možda nisu dovoljno poznati, primjerice Željko Vađić koji je nastupio u gađanju letećih meta.

– Tko bi rekao da će naši predstavnici u trapu godinama kasnije osvojiti čak dvije zlatne medalje. Već odavno nisam na streljani, ali pratim sport, bez toga jednostavno ne mogu. Kako sam u mirovini, puno toga stignem gledati na TV-u ili pročitati u novinama. Kada sam dobio poziv za proslavu 30. godišnjice HOO-a, vrlo rado sam se odazvao – rekao je nekadašnji olimpijac Željko Vađić.

 

Komentara 1

MA
MAGArciRaus10
12:07 12.09.2021.

92ge se još živjelo od para iz Jugoslavije a danas sve ovisi o turizmu. Dakle ne provocirajte Regiju jer ako padnu dve granate nema turizma na 20 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije