Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPORODIO BIJELE

Fenomen Livaja: enfant terrible koji je pokrenuo renesansu Hajduka

TOP 100 fotografija u 2021. godini
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
15.02.2022.
u 14:58

'Livajamanija' koja je zahvatila Split i Dalmaciju usporediva je s onom koju je u siječnju 2005. izazvao bombastični transfer Nike Kranjčara. No, Livajina je po svemu ipak drugačija priča od Nikine.

Ovih dana u veljači 2021. godine, dakle prije točno godinu dana, dogovaran je prelazak Marka Livaje iz grčkog AEK u Hajduk. Marko je potpisao za bijele 17. veljače, a 22. veljače bio je službeno predstavljen na Poljudu.

Livajin dolazak u Hajduk imao je višedimenzionalan učinak na njegovo novo okruženje, za sada više fenomenološko nego puko rezultatsko i brojčano. Naime, efekti Livajina golgeterstva i utjecaja na Hajduk trebali bi biti vidljivi tek u svibnju ove godine kada se budu svodili završni računi sezone.

No, kako je uopće došlo do tog transfera i kako su Grci uopće pustili Livaju? Kako kaže poznati grčki novinar Jorgos Mazias, direktor Sportday media groupa, Livaja se posljednjih mjeseci boravka u AEK bio zasitio svoga kluba, u kojemu je upisao 147 nastupa i postigao 48 pogodaka.

– Livaja posljednjih mjeseci nije dobro igrao za AEK. Pa opet, Livaja je u očima AEK-ovih navijača bio omiljeni igrač, heroj, jer im je donio titulu nakon 28 godina, i iako je bio na meti Olympiakosa i PAOK-a, nije bilo šanse da potpiše za bilo koji grčki klub zbog strahovito naglašenoga rivalstva među njima – kaže Mazias i nastavlja:

Trebao u Trabzonspor

– Mi smo tada imali informaciju da Livaju želi Trabzonspor i očekivali smo da će otići u Tursku. Zato je bilo iznenađenje što je odlučio vratiti se u Hajduk. Čak smo očekivali kako će u Hajduku ostati samo šest mjeseci i onda prijeći u neku jaču ligu, za veći novac.

08.06.2021., Zagreb - Na spomeniku banu Jelacicu pojavila se poruka vezana na moguci nogometni transfer. Plakatom se igrac Hajduka Marko Livaja koji bi mogao napustiti Poljud poziva da ostane. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Livajamanija' koja je zahvatila Split i Dalmaciju usporediva je s onom koju je u siječnju 2005. izazvao bombastični transfer Nike Kranjčara. No, Livajina je po svemu ipak drugačija priča od Nikine. Niko je u to vrijeme bio Hajdukova drska otmica Dinamova kapetana, sina Dinamove legende i purgerskog simbola, dok je Livaja, onako robustan, bradat, istetoviran, namrgođen i vječito buntovan, najvjerodostojnija personifikacija navijača s Hajdukova sjevera.

Livaja je istodobno, u nogometnom smislu, četiri u jedan: opojni magnetizam i virtuoznost (i bradurina) Bake Sliškovića ili Mikija Rapaića, stisnuta šaka i prijeteći pogled Frfe Mužinića, karizma i liderstvo Igora Štimca. Hajdukova desetka za sva vremena, zametak novoga Hajdukova zanosa i uzleta i fenomen za sociološku analizu: kako je mase uspio pokrenuti nekakav kaštelanski enfant terrible koji s Hajdukom još ništa nije osvojio, u Europi je za Hajduk odigrao jednu, jedinu utakmicu, a svojedobno je čak i ljubio Dinamov grb?

Bez crvenog kartona

A što je konkretan, opipljiv Livajin učinak u Hajduku u proteklih godinu dana? Teško se sjetiti kada je neki nogometaš svojim brojkama imao toliki utjecaj na Hajdukov rezultat kao Livaja. Dakle, Marko Livaja u 42 nastupa za bijele postigao je 29 pogodaka i imao 13 asistencija. Proizveo je, dakle, ukupno 42 pogotka ili jedan po utakmici. Amerikanci bi rekli 'one man show'.

U Hrvatskoj ligi Livajin učinak još je uvjerljiviji: 24 pogotka i 13 asistencija u ukupno 36 nastupa. Preciznije: Marko producira 1,02 pogodaka po utakmici.

Livaja je u ovoj sezoni prvi strijelac lige s 18 pogodaka, a u osam navrata njegov pogodak bio je prvi na utakmici i usmjeravao je njezin tijek. Marko je na pragu ostvarenja rekorda koji niti jedan Hajdukov igrač još nema u svojemu vlasništvu: više od 20 pogodaka u prvenstvu u jednoj sezoni.

05.02.2022., Gradski stadion, Velika Gorica - Hrvatski Telekom Prva liga, 22. kolo, HNK Gorica - HNK Hajduk. Marko Livaja. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Zanimljivo je i kako je Livaja, poznat kao temperamentan i žustar igrač kratkoga fitilja, u Hajduku dobio devet žutih, ali do sada niti jedan crveni karton. Jedini koji mu je bio 'naletio na volej' bio je neki član Armade na utakmici s Rijekom na Rujevici, kojega je Marko zakucao za pod. Kako se radilo o nježnom i kontroliranom zahvatu, Hajdukov igrač za taj je potez prošao nekažnjeno kod struktura HNS-a.

I ono najvažnije: Hajduk je u Livajinih 42 nastupa ostvario čak 28 pobjeda, te samo pet poraza: od Osijeka (2), Rijeke i Slavena u Hrvatskoj ligi te od Gorice u Kupu. Hajduk je s Livajom u polufinalu Kupa i u utrci za naslov prvaka.

Hajduk je Livaja, u svakom pogledu, i što god se s Hajdukom dogodilo u svibnju, legenda o majstoru Livaji živjet će i dalje. I ne bi bio prvi Hajdukov bard bez naslova prvaka. Nemaju ih ni Slišković, Bokšić, Jarni, Tudor, Perišić, Vlašić, N. Kalinić, Subašić, Caktaš... Livaja je onaj kojemu bi to navijači Hajduka lakoćom oprostili.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Ključne riječi

Komentara 6

BS
Blue_shirt
17:00 15.02.2022.

Samo jedan mali dokaz kako mafija kontrolira hajduk. 1. igrac m.c. , svoje najjace godine proveo u hajduku, zabio preko 80 pogodaka za taj klub, nije pristajao na bogate ponude u najjacim danima svoje karijere nego sutio i igrao u bikelom dresu. 2. igrac m.l. vec sa 16g prihvatio prvu ponudu i ostavio hajduk , prvo potpisao sa mrskim neprijateljem z.m. potom ponisten dogovori utekao u italiju, nakom ato se nije snasao na zapadu, preselio na jug i istok europe i kad bjse ni tamo nike mogao biti u prvih 11, dogovorio povrat da spasi karijeru. Inace m.c. i m.l. su rodjeni unutar godine dana i zadnju veliku utakmicu hajduka u europi (inter) su igrali m.c. za bile, a m.l. se prvo smjeska sa klupe ali i usao za plave.... Danas nh prijeti ovom prvom (jadro/drava) a ovog drugog bar deset clanaka o genijalnosti... Zasto ? Jer oni to tako mogu i hoce, slicno je i sa drugim legendama hajduka , uklonjeni su da ne smetaju u pranju casha...

BL
blekpanther
20:11 15.02.2022.

Ja bih sačekao bar da se Hajduk izjednači bodovno sa Dinamom pa onda pisao o nekoj renesansi!

DM
drazen.muhvic
18:56 15.02.2022.

Na snazi je još jedan fenomen u svezi Hajduka: ništa ili skoro ništa se ne piše o isključenju igrača Slavena koje nije bilo uopće opravdano. Ne smije se o tome pisati? Tko zabranio? Šola? Plenki? Tito?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije