Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AIR race u rovinju

Baumgartner: Prije skoka iz svemira skakao sam s Velebita

Felix Baumgartner
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
31.05.2015.
u 08:15

Najboljih 14 pilota na svijetu treniralo je te vozilo kvalifikacije za nedjeljnu utrku Red Bull Air Racea, svjetskog prvenstva u letu avionima.

Iznad blagajnice u zagrebačkom supermarketu na zapadu grada visi ovih dana kartonski avion, a ona, dok 'kuca robu', sjedi između dva pilona.

– Prodaje li se ovaj plavi avion? – interesirala se gospođa iz njezina reda u subotu ujutro.

– Nažalost, ne. To me i sin pitao, on je lud za avionima, gledat će ih na televiziji cijeli vikend, presretan je – odgovorila joj je blagajnica.

U kafiću na obližnjem trgu u Španskom svjedočili smo nešto kasnije žustroj raspravi trojice "šankera" u sedmom desetljeću života. Dečki se nisu mogli složiti oko toga koliko najniže lete avioni iznad mora u Rovinju.

– Ne spuštaju se ispod 20 metara, odgovorno to tvrdim. U rundu! – govorio je najglasniji u društvu dok smo kraj njega plaćali račun za kavu.

To što o Red Bull Air Raceu govori u redovima na blagajni, ali i "Kod Žnidaršića", dovoljno govori koliko je tema zanimljiva našim građanima. Sjetite se scene iz kultnog filma Kreše Golika kada je, uz Fulira, glavni akter filma "Tko pjeva zlo ne misli" Franjo Šafranek nakon posjeta šanku prijetio: "Idem u Abesiniju za avijatičara!" Čovjek u zraku vječna je tema, no ovog vikenda u Rovinju možemo uživo vidjeti dokud su se maksimalno povukle granice letenja. Nekoliko sati kasnije bili smo na obali rovinjskog zaljeva Valdibora, a zvuk aviona parao je uši.

Najboljih 14 pilota na svijetu treniralo je te vozilo kvalifikacije za nedjeljnu utrku Red Bull Air Racea, svjetskog prvenstva u letu avionima. Piloni slični onima iz dućana, i zrakoplovi, ali pravi s pilotima koji provode vikend na istarskom nebu.

Svaka čast pilotima zrakoplova, ali glavna zvijezda u Rovinju bio je – Felix Baumgartner, pilot helikoptera! Dakako, onaj čovjek koji je prije dvije i pol godine skočio s ruba svemira. Odnosno, stratosfere. Konkretno, sa 39.045 metara bacio se prema Zemlji jureći 1342 kilometara na sat. Taj ne leti u avionu, samo raširi ruke...

– Prije više od deset godina tu u Hrvatskoj skakao sam u jamu Mamet na Velebitu, bio je to jedan od mojih najtežih skokova i lijepa uspomena. Uživam u ljepotama vaše zemlje – kazao je Baumgartner.

>> Pogledajte vrhunske akrobacije na nebu iznad Rovinja!

Komentara 8

Avatar nijeminišta
nijeminišta
14:01 31.05.2015.

"novinar" se mogao raspitati kod prvog klinca iz pučke škole pa bi saznao da ovo nije nikakvo "svjetsko prvenstvo", nego putujući red bull show. a pogotovo nije svjetsko prvenstvo u "letu avionima" - jer tako nešto ni ne postoji.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
13:57 31.05.2015.

ajme "novinarstva" - čitav tekst novinar prepričava neke besmislice iz lokalnog špeceraja i birtije, i onda na kraju bubne jednu baumgarntnerovu rečenicu!!! pa ovo nije ni za modru lastu...

Avatar nijeminišta
nijeminišta
13:54 31.05.2015.

"svjetsko prvenstvo u letu avionima"??? - majko mila... na čemu je ovaj novinar???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije