Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESRETNI ARGENTINAC

Emiliano Sala nije htio ići u Cardiff pa su htjeli dovesti Hrvata

Ivan Santini
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
24.01.2019.
u 19:22

Dao sam igračima gotovo tri slobodna dana i ponovno ćemo se sastati na treningu u četvrtak poslijepodne. U nedjelju igramo utakmicu francuskoga kupa (suparnik Nantesa je Entente, nap.a.), a ne znam uopće kako ćemo smoći snage i volje misliti na nogomet, rekao je Halilhodžić

Tragedija argentinskog napadača Emiliana Sale (28), za kojeg se vjeruje da je poginuo nakon pada zrakoplova na letu između Nantesa i Cardiffa, teško je pogodila njegova dojučerašnjega trenera Vahida Halilhodžića.

Kakvo je stanje u vašemu klubu nakon što je tragična sudbina zadesila Emiliana Salu, pitali smo jučer Halilhodžića.

Nikakvo, sve je stalo – uzvratio nam je Halilhodžić i dodao:

– Obustavljene su sve aktivnosti naše momčadi. Dao sam igračima gotovo tri slobodna dana i ponovno ćemo se sastati na treningu u četvrtak poslijepodne. U nedjelju igramo utakmicu francuskoga kupa (suparnik Nantesa je Entente, nap.a.), a ne znam uopće kako ćemo smoći snage i volje misliti na nogomet. Ovo iščekivanje je nepodnošljivo, a pomisao da ga više nema čini nas sve neizmjerno tužnima.

Bio je dobar u igri glavom

Halilhodžić kaže da su mu ovo najteži dani dugogodišnje, bogate trenerske karijere, budući da je s pokojnim Argentincem imao poseban odnos. Na neki način Halilhodžić je imao ogromne zasluge za Salinu eksploziju, pa onda i ponudu koju je Argentinac dobio iz Cardiffa.

A ta ponuda nije bila od jučer, nego su se Cardiff i Nantes oko cijene za Salu nadmetali još od početka godine. Pritom, Sala, kako su navodili Englezi, nije bio pretjerano zagrijan za transfer na Otok, u klub koji visi na rubu druge lige.

– Ne bih o tim intrigama, nije trenutak za to – u startu je Halilhodžić odbio komentirati Salino navodno premišljanje o transferu.

Ali u toj cijeloj transfernoj sapunici oko Sale, istina u jednoj sporednoj roli, spominjao se i jedan Hrvat. Naime, Englezi su početkom godine s popriličnom dozom sigurnosti tvrdili da je sljedeća napadačka opcija Cardiffa Zadranin Ivan Santini, u slučaju da posao sa Salom propadne. Čak se i spominjao i iznos od pet milijuna eura koliko bi Cardiff ponudio Anderlechtu za našega napadača.

Navodno je i Halilhodžić bio protiv Saline prodaje ove zime, a i sam napadač povjerio se kako bi ga više zanimao klub s europskim ambicijama, a ne davljenik. Međutim, bolje upućeni tvrdili su da je prodaju zagovarao predsjednik Nantesa Waldemar Kita budući da je za Salu postigao fantastičan odštetni iznos od 17 milijuna eura.

Tako je Santini ostao u Anderlechtu, a Emiliano Sala nažalost bio prisiljen prihvatiti transfer za koji bi teško mogao reći da ga je sanjao cijeloga života.

Emiliano Sala bio je dečko iz argentinskog gradića Cululua, u pokrajini Santa Fe. S 20 godina kupio ga je Bordeaux pa ga prosljeđivao na posudbe u Orleans, Niort i Caen, a Nantes ga je otkupio 2015. godine za milijun eura. Tri i pol godine kasnije, nakon Salinih 48 pogodaka i 13 asistencija u 133 nastupa, prodao ga je Cardiffu.

Dok je Sala bio nogometaš francuskoga Niorta, prozvali su ga Carlosom Tevezom, iako nisu pretjerano slični, dapače, Salin uzor oduvijek je bio Gabriel Batistuta. Dodirne točke s Tevezom bile su mu naglašen ratnički pristup i istančan osjećaj za gol. Bio je sjajan u igri glavom, što mu je omogućavala i njegova visina od 187 cm.

Privatno, Emiliano Sala bio je skroman, povučen, tih mladić. Pomalo tankoćutan, osjetljiv, kako ga je opisao Halilhodžić, koji je prema njegovu karakteru imao specifičan pristup. I igrački ga je preporodio.

Volio svirati gitaru

Salin hobi bio je sviranje gitare, bio je ljubitelj kriminalističkih romana i suigrači iz Nantesa posvjedočit će kako je na putovanja uvijek nosio knjigu. Navijači Nantesa pamtit će ga kao pristupačnog, srdačnoga momka kojega su sretali u gradu u šetnji s njegovom labradoricom Najom. Gdje god je pio kavu, Naja mu je ležala sklupčana uz nogu.

Nantes i Cardiff City bez Sale suočit će se s grčevitom borbom za ostanak u prvoligaškim elitama. Halilhodžićeva momčad u nizu je od tri poraza u prvenstvu i zauzima 15. mjesto, šest bodova udaljena je od zone ispadanja. Cardiff City već je u njoj kao 18-plasirana momčad Premijerne lige. U Emiliana Salu gledali su kao u spasitelja... 

>> Pogledajte što je Bjelica rekao nakon utakmice protiv Slaska

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije