Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOBAN, ĆIRO, LADIĆ...

Fotelja donijela raskol među vatrenima iz 1998., evo tko je uz koga!

Boban Šuker
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/6
29.11.2017.
u 22:15

Šimićevu kandidaturu podržava i prvi čovjek nogometa u Fifi, karizmatični kapetan vatrenih Zvonimir Boban

Povijest se ponavlja: i prije sedam godina, kada je predsjednički kandidat Igor Štimac bio u naletu prema Kući nogometa, nastupio je raskol među brončanima iz 1998. godine i nekima od najvažnijih protagonista u povijesti hrvatske reprezentacije. Dok su tada uz Štimca stali Milan Rapaić, Alen Bokšić i Igor Tudor te trener svih trenera Ćiro Blažević, na Markovićevoj prezentaciji pojavili su se članovi tadašnjega stručnog stožera vatrenih Slaven Bilić, Nikola Jurčević, Marijan Mrmić i Robert Prosinečki te, naravno, tadašnji Vlatkov “prijestolonasljednik” Davor Šuker.

Bilić je Mamićev čovjek

Iako je u međuvremenu došlo do preslagivanja snaga i promjena tabora, kao u slučaju Prosinečkog, koji više nije sklon opciji koja je iznjedrila Šukera za predsjednika (ali nije se javno izjasnio ni da podržava Darija Šimića), polarizacija najslavnijih imena hrvatskog nogometa očito je neizbježna.

Boban Šuker
1/8

Tako je Dario Šimić u svoj stožer pridobio istomišljenike poput Stanića, Vlaovića i Pletikose, slavna imena koja su spremna zasukati rukave i raditi u interesu hrvatskog nogometa i čiju su ambicioznost odmah prepoznali Igor Tudor i Dado Pršo te im javno dali potporu.

Neslužbeno, Šimićevu kandidaturu podržava i prvi čovjek nogometa u Fifi, karizmatični kapetan vatrenih Zvonimir Boban, što i nije iznenađenje s obzirom na njegov poznati stav o paktu Šukera i Mamića, a istim smjerom plovi i vodeći hrvatski nogometni opinion maker, HTV-ov stručni komentator Joško Jeličić. Uvijek izravan, zajedljiv, provokativan, polemičan i kirurški precizan u dijagnosticiranju anomalija u hrvatskom nogometu.

S druge strane, u Šukerov tabor iz vatrene garniture možemo za sada ubrojiti zaposlenike Hrvatskoga nogometnog saveza, Roberta Jarnija (izbornika reprezentacije do 19), Petra Krpana (izbornika reprezentacije do 17), Marijana Mrmića, trenera vratara u Dalićevu stožeru, kao i Dražena Ladića, koji u taj stožer tek treba ući. I kojeg je HNS 2011. godine smijenio s pozicije izbornika mlade reprezentacije, a pomoćnik mu je bio – Dalić.

Zanemarimo li potporu članova Saveza, predsjedničkog kandidata Davora Šukera još nije javno podržao nijedan od bivših suigrača iz reprezentacije pa o stavovima Slavena Bilića, Aljoše Asanovića ili Krune Jurčića možemo samo nagađati. Bilić je, podsjetimo, nedavno bio Mamićev kandidat za izbornika...

‘Davor nije kvarnjak’

No, kakav god bio Šuker, vječito nedostupan, zatvoren, opredijeljen za medijsku šutnju, njegov životni i dužnosnički stil nije mu predstavljao teret ni u kampanji za članstvo u Izvršnom odboru Uefe, dapače. Šuker se za sada na isti način ponaša i u utrci s galopirajućom ambicijom Darija Šimića, uvjeren u moć svoje logistike i naoružan uspjesima A reprezentacije i stanjem HNS-ove blagajne. Kao i prije sedam godina, kad je Igor Štimac u fotofinišu izgubio predsjedničku utrku, nogometnu oporbu podržava i trener svih trenera, izbornik brončanih iz 1998. godine Miroslav Blažević.

– Šukeru ne zamjeram ništa, osim što je Mamićev posluško. Ne mislim ni da je kvarnjak, ne, nego on samo nema onu socijalnu komponentu, da bude s nekim dobar – kaže Ćiro, koji je u Šimićevu kvartetu prepoznao ljude uzvišenih ideja koji mogu donijeti procvat hrvatskom nogometu.

– Nogomet nam ne funkcionira dobro. Pravi pokazatelj toga je raja; nitko osim raje nema taj instinkt da osjeti tko je dobar, a tko loš. A vladavina jednog negativca tako je velika da je sada biti ili ne biti i ja ne mogu biti indiferentan prema onome što se događa s hrvatskim nogometom. Dario Šimić ima ekipu pravih, čestitih ljudi, Stanića, Pletikosu i Vlaovića, Dario je moralna vertikala, jedan od rijetkih koji se može oduprijeti Mamiću.

Uoči predsjedničkih izbora zanimljive su pozicije i bivših predsjednika HNS-a. Primjerice, njegov prvi čelnik u samostalnoj Hrvatskoj, Mladen Vedriš, 2010. godine bio je nazočan na prezentaciji Štimčeva programa (kao i bivši glavni tajnik HNS-a Duško Grabovac), a 2015. godine, na Skupštini HNS-a, zajedno s Brankom Mikšom, Šuker ga ja proglasio počasnim predsjednikom Saveza.

Raskol među nekadašnjim suigračima u reprezentaciji nije ekskluziva samo hrvatskog nogometa. Naime, istodobno sa Šimićevom i Šukerovom utrkom u Bugarskoj je počelo mačevanje aktualnog predsjednika, slavnog vratara Borislava Mihajlova i skorašnjeg protukandidata, bivšeg centarfora reprezentacije Luboslava Peneva. U stožeru Mihajlova su Lečkov, Kostadinov i Sirakov, dok je najveći bugarski nogometaš svih vremena Hristo Stoičkov godinama kontra te vladajuće garniture. 

>> Je li moguće da ovo nisu uspjeli zabiti? Pogledajte najveće nogometne promašaje

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije