Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTE BUDIMIR

Četvrti najefikasniji Hrvat u La Ligi najbolji je centarfor kojeg vatreni imaju, brojke to dokazuju

Zagreb: Okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije u hotelu Sheraton
Foto: Luka stanzl/PIXSELL
1/10
13.11.2023.
u 15:26

Kad smo već kod Budimirovih pogodaka u španjolskoj ligi, nije naodmet spomenuti još jedan podatak koji dodatno pojačava dojam o njegovoj golgeterskoj vrijednosti. Naime, Ante Budimir na kontu već ima 47 pogodaka u Primeri, u kojoj je nastupao i za Mallorcu, što ga čini četvrtim najefikasnijim Hrvatom u ovome natjecanju.

Ovim je riječima izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić najavio povratak u reprezentaciju 32-godišnjega centarfora Osasune Ante Budimira:

– Budimir je u formi i zato je s nama. Rekao sam da želim u kvalifikacijama dati priliku napadačima za budućnost, a on se istaknuo. Budimir je formom zavrijedio poziv i dobit će priliku, nikad nije bio otpisan – kazao je Dalić.

I doista, čak i da je Petković zdrav i spreman, Ante Budimir u ovom je trenutku najbolji centarfor kojega Hrvatska ima: po svemu ispred Muse, Belje, Šimića, Ivanovića, premda je od njih uvjerljivo najstariji. Naime, Budimir je rođen 22. srpnja 1991. godine i – nastupi li protiv Latvije i Armenije – s 32 godine i četiri mjeseca postat će treća najstarija špica koja je ikad igrala za hrvatsku reprezentaciju. Tu je nedostižan legendarni Ivica Olić, koji je u listopadu 2015. na utakmici s Maltom u La Valletti nastupio s 36 godina i mjesec dana, a Davor Šuker na SP-u 2002. godine za Hrvatsku je igrao u dobi od 34 godine i pet mjeseci.

GALERIJA Zlatko Dalić napravit će promjene u prvih 11 vatrenih protiv Latvije

Zagreb: Okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije u hotelu Sheraton
1/28

A što novu pozivnicu Budimiru – daj Bože spasonosnu – čini još intrigantnijom? Naravno, to što se Budimir pokraj svih nabrojenih napadača u dobi od 32 godine nametnuo izborniku sjajnim nastupima u jednoj od najjačih europskih liga, u dresu 12-plasirane momčadi Primere, Osasune. Tako naš Budimir u ovom trenutku dijeli treće mjesto na listi strijelaca španjolske Primere: najubojitiji je Bellingham iz Real Madrida s 10 pogodaka, slijede Moreno iz Villarreala i Griezmann iz Atletica s po osam, a Budimirovih sedam još imaju Oyarzabal iz Real Sociedada, Dovbyk iz Girone, Mayoral iz Getafea, Lewandowski iz Barcelone i Morata iz Atletica. Prema platformi Sofascore.com, Ante Budimir spada među 20 najbolje ocijenjenih igrača španjolske lige s prosjekom ocjena 7.30, i takvu formu izbornik Dalić jednostavno nije mogao ignorirati.

Kad smo već kod Budimirovih pogodaka u španjolskoj ligi, nije naodmet spomenuti još jedan podatak koji dodatno pojačava dojam o njegovoj golgeterskoj vrijednosti. Naime, Ante Budimir na kontu već ima 47 pogodaka u Primeri, u kojoj je nastupao i za Mallorcu, što ga čini četvrtim najefikasnijim Hrvatom u ovome natjecanju. Više pogodaka od Ante u španjolskoj ligi postigli su Davor Šuker 114 za Sevillu i Real Madrid, Ivan Rakitić 60 za Sevillu i Barcelonu, te Alen Peternac 54 za Valladolid i Zaragozu.

VEZANI ČLANCI:

Ante Budimir u dresu Hrvatske ima 17 nastupa i samo jedan pogodak, protiv Turske u prijateljskoj utakmici, još u studenome 2020. godine. Ante ni u jednoj utakmici za Hrvatsku nije dobio 90 minuta, a najteži trenutak dogodio mu se na SP-u 2022. u Kataru, kada je u dramatičnoj utakmici s Japanom u ušao s klupe umjesto Petkovića u 62. minuti, ali ga je Dalić izvadio u 106. minuti uvevši Livaju. U kalendarskoj 2023. godini Budimirovo ime nije se našlo čak niti na listi pretpoziva, a sada će odjednom postati prva napadačka opcija – zasluženo!

Komentara 2

GO
Gof33
01:27 14.11.2023.

Dobar je, treba u La Ligi zabijati golove. Što će mu bolja preporuka za A reprezentaciju? Svaka čast Livaji i Petkoviću ali njih nitko iz La Lige ne traži dok ovaj momak u jednoj od najkvalitetnijih liga na svijetu pokazuje svoj kvalitet.

Avatar Castro
Castro
16:40 13.11.2023.

Dovedite ga u Dinamo nesposobnjakovici... ne kosta puno, igra svake godine za naslov i kasnije euro ligu..doveli su polovne igrace za malo manje para a decko je odlican igrac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije