Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5. Super Bowl

Američki nogomet je jako opasan, ali ta bitka privlači mase

Super Bowl
Foto: Reuters
1/6
05.02.2017.
u 18:18

– Kladionice daju blagu prednost Patriotsima, ali meni napad Falconsa djeluje nezadrživo. Rekao bih da će biti dosta poena, utakmica na zadnju loptu i pobjeda Atlante.

U noći s nedjelje na ponedjeljak hrvatski će gledatelji imati priliku gledati 51. Super Bowl, finale američke NFL lige, globalni sportski događaj s kojim će se u 2017. moći usporediti samo finale Lige prvaka.

A lice koje se kod nas veže uz prijenose NFL-a ono je Ivana Ivkovića, komentatora SportKluba koji je oformio NFL ekipu i koji se brine da prijenosi idu kako treba...

U vašoj priči ljubav za sport počela je doista rano. Nije li tako?

– Doista, od prvog džeparca koji sam dobio, tamo negdje s osam ili devet godina, kupio sam knjigu “Od Urugvaja do Italije”, presjek svih dotad odigranih svjetskih nogometnih prvenstava. Oduvijek sam obožavao nogomet, pa tako i sada. Uvijek me više fascinirala sama igra. Ljubav prema američkom nogometu došla je kasnije i nije bila kao kod nogometa praćena i samim igranjem igre. Ona je, pretpostavljam, više posljedica moje strasti prema proučavanju kompleksnih sustava te njihovoj optimizaciji. Kada tome dodate ljudski i sportski faktor, onda je tu doista američki nogomet ispred svega ostalog.

Internet razbuktao NFL

Svejedno, nije baš uobičajeno da profesor filozofije i sociologije završi kao sportski komentator i analitičar...

– Pa to je kao u onom filmu, “Road House” ako se ne varam, gdje Patrick Swayze glumi izbacivača. Kad završi u bolnici, doktorica ga pita: “Kako je moguće da si izbacivač s doktoratom iz filozofije”, a on joj odgovori: “Valjda sam imao sreće.” Slično, pretpostavljam, vrijedi i za mene. Šalu na stranu, iako sam nakon studija radio u jednoj strukovnoj udruzi (Platforma 9,81) na urbanističkim istraživanjima, počeo sam, na nagovor tadašnje urednice Alemke Lisinski, pisati za Tportal kao vanjski suradnik, uglavnom na teme iz sociologije sporta.

Kako si onda postao komentator i urednik?

– Sve je počelo dolaskom Vlade Radičevića na mjesto urednika sporta Tportala. Prvo me postavio na mjesto glavnog urednika portala Tribina.hr, koji je tada bio pridružen Tportalu. Tek danas, nakon što sam već pet godina glavni urednik, shvaćam koliko je to bio riskantan potez. Tribina.hr i dalje je zapravo najveći profesionalni izazov u mojoj karijeri. U isto vrijeme morate voditi zajednicu sportskih entuzijasta, raditi s ljudima, motivirati ih i educirati te voditi paralelni proces vlastitog učenja i napretka.

Nakon Arene, sada pak radite na SportKlubu...

– Da, to je bila doista ogromna promjena jer sam dolaskom na SK preuzeo ne samo mjesto komentatora nego i organizacijske dužnosti. Nije bilo lako, jer je broj prijenosa NFL utakmica bio udvostručen, a samo smo Hrvoje Bulić i ja imali iskustva. Polako smo izgradili smo NFL ekipu pa danas radimo Hrvoje Bulić, Fran Mihaljević, Milan Mistrić, Damir Klekar i ja. Vrlo sam zadovoljan kako su se stvari posložile.

Podaci kažu da je američki nogomet sve popularniji u Europi, pa i kod nas. U čemu je stvar?

– Američki nogomet je probio granice zbog interneta. Danas je sve dostupno, puno više nego je prije bilo. A riječ je o sportu koji doista u sebi ima sve što sportski fanovi vole; intenzitet, taktičku kompleksnost, vrhunski talent. Za gledatelje u Europi najveći su problem stalni prekidi i pauze, ali polako se prilagođavaju. Očekujem da će se njegova globalna ekspanzija nastaviti.

– Ako želite, američki se nogomet čak naziva “America’s Game”, ima dugotrajne pauze, ali i maksimalan intenzitet kada je igra u tijeku. To je potpuno suprotno od nogometa koji je po nekim teorijama primjer europske kulture, s puno više aktivne igre, ali daleko manjeg intenziteta. Te se kulturne granice, i to u oba smjera, sada brišu.

Slavit će Falconsi

Ima li američki nogomet onda mane?

– Ima, i to vrlo velike. I nije tu riječ samo o nedavnoj aferi i tužbi bivših igrača zbog dugotrajnih simptoma ozljeda glave, nego o tome da nije riječ o kontaktom, nego o sportu kolizije. Većina udaraca i sudara na terenu ima na ljudsko tijelo, pogotovo glavu, isti učinak kao i omanja prometna nesreća. A ponekad i kao jača od tek omanje...

No to nije sve. Igrači su u NFL-u svedeni na funkciju, kao ni u jednoj drugoj ligi. Igra se u tri faze – napad, obrana i specijalni timovi – a većina igrača igra samo jednu. Dobar dio njih ni u jednom trenutku utakmice ne dodirne loptu. To nema nikakve veze s idealom “zdravog duha u zdravom tijelu”. NFL je vrh brijega i krunski dokaz pripajanja sporta industriji zabave. Na trenutke doista postoji dojam kako jedan igrač uživa i vodi kolo (dakako, quarterback), a svi su drugi tamo po kazni. Nitko ne može kao klinac sanjati da će jednog dana biti sjajan linijaš.

Po komentarima koje čitamo po društvenim mrežama stječe se dojam da ste i vi utjecali na rast popularnosti ovog sporta.

– Koliko god volio laskanje (a tko ne voli?), mali dio zasluga ide na moj konto. Veliki je pomak napravljen kada se NFL preselio na SK jer su utakmice sada dostupnije te ih ima daleko više. Osim toga, imam privilegij raditi u tandemu s Hrvojem Bulićem, a ranije s Hrvojem Frančeskijem, koji su ne samo veliki znalci nego i vrlo cool tipovi pa je sve skupa veliki užitak.

– Ono što smo uveli kao novost u naše prijenose ove godine je komunikacija s gledateljima, a ljudi su na to stvarno super reagirali. Naime, dok na američkoj televiziji idu reklame, mi imamo prostor koji moramo popuniti. Iako za svaki prijenos imamo unaprijed pripremljene teme, uvijek nam je posebno drago ostvariti kontakt s gledateljima i odgovarati na pitanja. To dodaje faktor nepredvidljivosti kojim je teško upravljati, ali zasad ide glatko.

Za kraj, što mislite – tko će ove godine trijumfirati u Super Bowlu?

– Kladionice daju blagu prednost Patriotsima, ali meni napad Falconsa djeluje nezadrživo. Rekao bih da će biti dosta poena, utakmica na zadnju loptu i pobjeda Atlante.

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
19:50 05.02.2017.

poena ??? Igore, kojim ti to jezikom pišeš ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije