Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMRO PRIJE 26 GODINA

Svi su se smijali šalama ovog glumca, no mnogi ne znaju za njegovu tužnu životnu priču

Dragomir Bojanić Gidra
Foto: Screenshot
1/3
11.11.2019.
u 18:54

Iako je snimio veliki broj filmova, najveću popularnost, širom SFRJ, stekao je ulogom Žike Pavlovića u deset dijelova filma "Lude godine", a zapažene uloge imao je i u serijalu 'Otpisani', te filmu "Valter brani Sarajevo".

Dragomir Bojanić Gidra, popularni srpski glumac najpoznatiji po ulogi Žike u serijalu "Lude godine" preminuo je na današnji dan prije 26 godina, a mnogi ga se i danas sjete zahvaljujući britkom humoru po kojem je bio poznat kako na malom ekranu, tako i van njih. 

Glumac je rođen 13. lipnja 1933. u Kragujevcu. Imao je vrlo teško detinjstvo jer je tijekom Drugog svjetskog rata ostao siroče. Njegova majka Novka umrla je od tuberkuloze dok je Gidra bio jako mali, ali to nije bio kraj tragedije za porodicu Bojanić. Kada je Gidra imao nepunih deset godina njegovog oca Jovana - Jocu, oficira srpske vojske, streljali su 1943. godine. Završio je u rodnom gradu srednju školu za preradu mesa, voća i povrća ili "konzervatorij", kako je ovu obrazovnu ustanovu u šali nazivao.

Apsolvirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od 1964. do 1966. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Filmsku karijeru je započeo epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića „Ešalon doktora M.“ 1955. godine. Glavne i veće sporedne uloge igrao je u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod pseudonimom Anthony Ghidra, Dragomir Bojanić je u Italiji snimio desetak vesterna i akcionih filmova.

Iako je snimio veliki broj filmova, najveću popularnost, širom bivše države stekao je ulogom Žike Pavlovića u deset dijelova filma "Lude godine", a zapažene uloge imao je i u serijalu 'Otpisani', te filmu "Valter brani Sarajevo".

Preminuo je 11. studenog 1993. godine, na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu, od raka jednjaka. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Njegova supruga, Ljiljana Kontić, s kojom je 1970. godine dobio kći Jelenu, također je bila glumica.

Komentara 61

LE
ledledeni
19:48 11.11.2019.

RIP . Moj najdraži glumac...

ZI
zip123
20:02 11.11.2019.

Eh,uz tebe sam se nasmijao.R.I.P.

OL
oLo
21:08 11.11.2019.

Legenda!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije