Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokirali ga

Slovenci zabranili Thompsona, a Ceca i Bora Čorba pjevaju...

Thompson
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/6
19.05.2017.
u 08:50

U Mariboru nije zabranjen ni jedan koncert do sada, a u Sloveniji nisu dovedeni u pitanje ni nastupi srpskih pjevača koji veličaju četništvo

Mariborska gradska uprava zabranila je održavanje koncerta Marku Perkoviću Thompsonu u njihovu gradu, planiranog za 20. svibnja. Obrazlažu da su postupili na prijedlog policije, koja je procijenila da bi Thompsonov koncert predstavljao sigurnosni rizik, i to zbog, kako prenose slovenski mediji, “mogućeg dolaska njegovih radikalnih pristaša iz Hrvatske”.

Zabrana koncerta uslijedila je nakon snažnog pritiska dijela slovenskih nevladinih udruga, ali i političara. Gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec tako je još prije mjesec dana poručio kako u njegovu gradu “nema mjesta ikonografiji koja izaziva podjele i potiče fašizam”. Iako Thompsonu nikad nisu službeno zabranjeni nastup u Sloveniji, sličan je stav zauzeo i slovenski premijer Miro Cerar.

Slažete li se sa slovenskom zabranom koncerta?

Ceca i Bora Čorba pjevaju

I dok su se vodeći slovenski mediji priključili pozivima za zabranu Thompsonova koncerta tvrdeći da je riječ o pjevaču koji širi govor mržnje i rehabilitira ustaški pokret, ima i onih koji smatraju da je zabrana koncerta politički iznuđena. Portal tjednika Reporter tako navodi kako je, prema njihovim informacijama, policija otpočetka pritiskala organizatore koncerta da osiguraju suglasnost politike.

– Zbog toga su im broj karata koje su smjeli prodati s 1600 smanjili na 1400, a onda na 1200, no i to je očito za slovensku politiku bilo previše – piše Reporter.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Tjednik postavlja i pitanje zašto se u Sloveniji ne zabranjuju koncerti nekih srpskih estradnjaka, poput Arkanove udovice Svetlane Ražnatović Cece ili Mirka Pajčina, koji nastupa pod imenom Baja mali Knindža, a u svojim pjesmama veliča prvake četničkog pokreta i zločince poput četničkog vojvode Momčila Đujića ili Radovana Karadžića, čiji česti nastupi u Sloveniji nikad nisu dovedeni u pitanje.

I doista, u mariborskoj policijskoj upravi potvrdili su nam da je riječ o prvom koncertu zabranjenom na području Maribora.

Da iza zabrane koncerta stoji politika, uvjeren je i sam Thompson, koji je u intervjuu za Novu TV odbio optužbe na svoj i račun svoje publike.

– Ni ja, ni moja publika, ni moja glazba, a ni jedna moja izjava u javnosti nije ljude pozivala na ikakvu podjelu. Njihova tvrdnja da će tobože doći do nekakvih nereda i kaznenih djela jednostavno ne stoji – kaže Thompson. Rekao je i kako je zatražio zaštitu Ministarstva vanjskih poslova, a od hrvatskih političara zatražio je da se očituju o tezi da su on i njegovi obožavatelji fašisti koji šire nesnošljivost i mržnju.

Prvi je reagirao premijer Andrej Plenković kazavši kako zabrana koncerta “nikako nije dobra” te kako je od hrvatske veleposlanice u Ljubljani Vesne Terzić zatražio da istraži o čemu je riječ.


Neuobičajena zabrana

I ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek smatra da su argumenti slovenske strane za zabranu koncerta neobični.

– Vrlo je neuobičajeno da se s takvim argumentima zabranjuju koncerti, ali to nije pitanje kojim se bavi Ministarstvo kulture – kazala je ministrica.

Iz Ministarstva vanjskih poslova potvrđuju da kontaktiraju sa slovenskim vlastima kako bi osigurali jednakopravan položaj svih hrvatskih državljana u Sloveniji, pa tako i Thompsona. – Poštujući činjenicu da odluka o održavanju koncerta spada pod odgovornost nadležnih vlasti Republike Slovenije. Ministarstvo će nastaviti komunikaciju sa slovenskom stranom kako bi se izbjegle slične situacije u budućnosti – poručuju iz Ministarstva. Je li im i što odgovorila slovenska strana, u Ministarstvu se nije moglo doznati. Pritisci lijevo orijentiranih udruga i zabrane koncerata nisu ništa novo kad je riječ o Thompsonu. Prate ga još od 2003. kada mu je policija onemogućila prethodno odobreni nastup u Amsterdamu, a nastavljeni su zabranom ulaska u Švicarsku te nastupanja u Austriji, Njemačkoj, Sarajevu.

Iako jednodušno osuđuju zabranu koncerata, u HDZ-ovim kuloarima jučer se moglo čuti i pitanje zašto pjevač nikad prije nije tražio zaštitu službene politike, a neki tumače da se radi o svojevrsnom pritisku s desnice uoči lokalnih izbora. Takvo tumačenje odbija bivši ministar Miro Kovač.

– Gospodin Perković, kao i svaki drugi državljanin, ima pravo tražiti i očekivati zaštitu svojih interesa u inozemstvu, a ustavna je i zakonska obveza Hrvatske da te interese štiti. I u mom ministarskom mandatu služba vanjskih poslova angažirana je na zaštiti gospodina Perkovića i drugih hrvatskih državljana u inozemstvu – rekao nam je Kovač.

Zametak u Hrvatskoj

HDZ-ov disident i nekadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović ne sjeća se je li Thompson tražio njegovu zaštitu dok je bio u Ministarstvu, no uvjeren je da iza zabrane koncerta stoji politički pritisak, i to iz Hrvatske.

– On je hrvatski državljanin i na neki način je šikaniran. Uloga države je da štiti interese svojih državljana u svijetu, a ovdje je riječ o potpuno skandaloznoj zabrani. Argument sigurnosne procjene ne stoji jer ona nije spominjana kod nastupa notornog Bore Čorbe ili Malog Knindže. Zabrani je prethodila politička akcija gradonačelnika i ljevičarskih udruga, a zametak projekta je, kao i ranije u mom slučaju, bio u Hrvatskoj. U kampanji protiv Thompsona sudjelovali su i mnogi iz Hrvatske – uvjeren je Hasanbegović.

Do samog Thompsona jučer se nije moglo doći, a njegov menadžer poručio je kako se sada neće obraćati javnosti te da će se o svemu službeno očitovati sljedećeg tjedna.

Komentara 72

DU
Deleted user
10:31 19.05.2017.

Za slucaj Thompson sami smo sebi krivi,jer ako sami ne postujemo hrvatske vrijednosti i povijesni istine domovinskog rata i nasih branitelja vec ih povezujemo s velicanjem ustastva koji je odavno u ropotarnici proslosti onda se nemojmo cuditi drugima kako reagiraju.

DO
Donato
12:11 19.05.2017.

Nadam se da će naše službe pojačano kontrolirati Slovenske iznajmljivače u Hrvatskoj(većinom bez prijave),ja ću se osobno potruditi za svoje susjede Slovence da svoje goste prijavljuju i plaćaju boravišnu pristojbu(što većina ne radi)

DU
Deleted user
10:21 19.05.2017.

bojim se da iza svih zabrana negdje u pozadini stoje četnički agitatori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije