Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arepera Maracay

Poznati glazbenik otvorio restoran u srcu Zagreba: 'Nisam znao da je tako teško pokrenuti biznis u Hrvatskoj'

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/13
01.09.2020.
u 20:01

Glavna zvijezda menija je arepa, tradicionalno venezuelansko jelo koje se priprema od brašna kukuruza koji je prethodno kuhan. – Izvana je hrskava, a iznutra mekana te se puni različitim kombinacijama – objašnjava Ricardo Luque.

U samom srcu Zagreba, točnije u Preradovićevoj ulici 9, otvoren je prvi venezuelanski restoran u Hrvatskoj Arepera Maracay. Iza ovog ugostiteljskog objekta upečatljiva naziva stoji glazbenik Ricardo Luque, najpoznatiji kao pjevač grupe Cubismo, koji je u ugostiteljski pothvat krenuo s obitelji kako bi Zagrepčanima približio dašak svoje rodne Venezuele.

Ljubav prema Venezueli
– Inače kod kuće svi kuhamo, pogotovo venezuelanska jela te ovim restoranom želimo podijeliti našu ljubav prema venezuelanskoj gastronomiji i kulturi. Već godinama to kontinuirano radimo na raznim festivalima, ali sada smo odlučili otići korak dalje i otvoriti prvi takav restoran u Hrvatskoj – priča nam Ricardo. Naziv restorana za njega ima jednu nostalgičnu notu jer je upravo Maracay ime Luqueova rodnog grada u kojem su na svijet stigli i njegov sin Jorge te kći Lucija, stoga ističe da ga izuzetno veseli što će i u Zagrebu, u kojem živi već 30 godina, imati jedan kutak svoje domovine.

Glavna zvijezda menija je arepa, tradicionalno venezuelansko jelo, koje se priprema od brašna kukuruza koji je prethodno kuhan. – Izvana je hrskava, a iznutra mekana te se puni različitim kombinacijama. Osim u Venezueli, puno se jede u Kolumbiji i Panami. Prisutna je u prehrani autohtonih naroda Južne Amerike još od prije Kolumbova dolaska. U našoj ponudi imamo za svakoga ponešto: meso, šunku, tunu, sireve, vegetarijanske, pa čak i veganske varijante. Arepa je jelo bez glutena te je ukusna i zdrava! - kaže Luque. Cijene raznih vrsta arepe vrlo su pristupačne i kreću se od 36 do 40 kuna, a osim njima, svoje nepce možete počastiti i drugim venezuelanskim delicijama, npr. empanadama. – Empanade su napravljene od istog brašna kao i arepa i oblika su polumjeseca s različitim punjenjima. Yuca/Cassava gomoljasto je povrće slično krumpiru. Također nudimo pečene plantane te je sve to praćeno raznim umacima, sirevima i domaćim sokovima. Naravno, za sladokusce imamo i nešto slatko. Vrh u ponudi pića, uz domaće sokove, drži vrhunski venezuelanski rum – otkriva Ricardo.
Riječ je o obiteljskom biznisu u koji su uključeni svi prema svojim mogućnostima, a upravo zbog restorana u Hrvatsku je stigao i Ricardov najstariji sin Jorge.

Supruga Sanja od početka vodi ovaj projekt s puno volje, entuzijazma i ljubavi. Naš glavni kuhar moj je sin Jorge koji se doselio ponajprije kako bi nam pomogao. Osim što vode društvene mreže, kćeri Lucia i Isadora također su zaposlene u lokalu. I ostale smo članove obitelji uključili. Šogor Vjekoslav zadužen je za grafičko dizajniranje i fotografiranje, a baka i dida uvijek su tu s nama i uskaču kad god nam zatreba pomoć. Čak i naš najmlađi sin Armando aktivno sudjeluje koliko mu to škola dopušta, dok sam ja kao leteći čovjek, svuda pomalo. Iako je ovo posao, uvijek pokušavamo održati obiteljsku i opuštenu atmosferu – ističe pjevač koji sada uspješno balansira između svoje dvije ljubavi – glazbe i gastronomije.
– To je kod mene oduvijek tako, glazba i kuhinja usko su povezane. Osim što pjevam dok kuham, smatram da glazba i kuhanje imaju puno toga zajedničkog; zahtijevaju kreativnost, umijeće, strast te su i jedna i druga neophodne za fizičko i duhovno zadovoljstvo – kaže Ricardo.

Uvjeren u uspjeh
O otvaranju restorana razmišljao je već dugo, ali su mu neki vanjski faktori poremetili planove, a onda je stigla i pandemija koronavirusa. – To nije nešto što se može napraviti u nekoliko mjeseci, u ovaj projekt uloženo je mnogo vremena i rada. Moram vam priznati da nisam znao da je tako teško pokrenuti biznis u Hrvatskoj iako je riječ o samo 20 kvadrata - govori Luque koji ne strahuje od neuspjeha i nedostatka gostiju unatoč koronakrizi i neizvjesnosti. – Inače se ne bojim života, radim najbolje što mogu, pa što bude. Primarno sam i dalje posvećen glazbi, ali velika sam podrška svojoj obitelji. Trenutačno se, nažalost, ne mogu baviti svojim zanimanjem, ali zato barem mogu više pomoći oko restorana – zaključuje Ricardo Luque.

 

Komentara 18

Avatar Asterix
Asterix
21:37 01.09.2020.

Toliko priče i na kraju 20 kvadrata, znači zalogajnica a ne restoran. U svakom slučaju želim uspjeh u poslovanju.

SP
Split71
20:32 01.09.2020.

E sad vidi kako je nama rođenim umjetnicima svaki dan i svako dobro u biznisu

ZA
zagabria5
10:06 02.09.2020.

Neka vam je sa srećom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije