Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakova ruža

Dodjelom idemo kontra sivila koje nas okružuje

dora ruždjak podolski
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.03.2014.
u 17:02

Prvi dan proljeća sve nam je bliže, a to znači da se bliži i dodjela Večernjakove ruže koja će se upravo 21. ožujka, uz izravan prijenos na HTV-u, održati u zagrebačkom HNK

Prvi dan proljeća sve nam je bliže, a to znači da se bliži i dodjela Večernjakove ruže koja će se upravo 21. ožujka, uz izravan prijenos na HTV-u, održati u zagrebačkom HNK.

Nekonvencionalna rješenja

Režija cijele dodjele pripala je iskusnoj kazališnoj redateljici Dori Ruždjak Podolski, čiji je rad televizijska publika upoznala i 1. srpnja prošle godine kada je režirala svečanost ulaska Hrvatske u Europsku uniju koja se održala na Trgu bana Josipa Jelačića. Kako je zamislila dodjelu i što joj je bila misao vodilja u režiji dodjele Večernjakove ruže, otkrila nam je sama redateljica.

– Nakon devet godina vratila se Večernjakova ruža na opću kulturnu scenu i to zaslužuje veliku pohvalu jer u svojim kategorijama uzima u obzir cijelu pop-kulturu. Ruža također inaugurira medije koji su, poput radijskog, možda malo zaboravljeni u posljednje vrijeme i zato mi je drago što mogu sudjelovati u njenom povratku – kaže redateljica.

Razbiti sivilo svakodnevice i turobno stanje duha našeg društva glavna su inspiracija kreativnog tima koji sudjeluje u osmišljavanju dodjele, a uz Doru to su i scenograf Ivica Propadalo te scenarist Alen Đurica.

– U ovim vremenima bombardirani smo lošim vijestima i to se sivilo uvuklo u srca pa ćemo se ovom dodjelom potruditi ići u kontru ovoj situaciji koja nas okružuje – otkriva Dora Ruždjak Podolski.

Na pozornici zagrebačkog HNK, umjesto loših vijesti iz svih segmenata našeg društva, osvanut će nešto drukčiji, veseliji naslovi.

– Idemo s vedrim ironiziranim novinskim naslovima i vijestima, poigrat ćemo se malo s medijima s obzirom na to da je ovo nagrada koju dodjeljuje Večernji list. Za ovu prigodu osvanut će veseliji naslovi koji će malo graničiti s apsurdom jer nas jedino to još danas može natjerati na smijeh – kaže redateljica.

Naravno, takvu zamisao prati i scenografija Ivice Propadala na kojoj će takvi naslovi biti i istaknuti, ali na koji način i kako, saznat ćete 21. ožujka.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Scenografija ima niz nekonvencionalnih rješenja. Cijela zamisao je zapravo da ovo bude nekonvencionalna dodjela jer ne želimo da bude nalik na ostale dodjele sličnog tipa. Zato nemamo ni klasičnu govornicu jer smo se odlučili za nešto ležernije rješenje – objašnjava Rudžjak Podolski.

Osim scenografije, Ivica Propadalo je osmislio i samu statuu ruže.

– A ruže su kao lijepe žene, susrećeš ih svakodnevno. Ruža je najljepši i najsavršeniji cvijet... Samo sam je trebao prilagoditi mediju, staklu i nekom svom senzibilitetu i prepoznatljivosti. Vrsni stručnjaci u Staklarni Rogaška odradili su svoj dio, a metalni dio Ruže završava se u Zagrebu i jedva čekam da je uručimo nagrađenima – rekao je umjetnik te se osvrnuo i na samu scenografiju.

Cijeli HNK u znaku Ruže

– Trudio sam se poštovati zahtjeve i zakonitosti koje kazalište ima. Kao što je Dora već spomenula, na pozornici će biti samo vedre poruke. Bit će ondje i led ekran na kojem će, osim imena nagrađenih i nominiranih, biti ispisane i određene poruke, ali neka njihov sadržaj ostane iznenađenje do dame dodjele.

Scenografskim i redateljskim idejama pomogao je i scenarist dodjele Alen Đurica.

– Alenove svježe ideje bile su nam od velike pomoći jer on ima puno iskustva s ovim medijem s obzirom na to da je pisao scenarije na HTV-ove emisije “Ples sa zvijezdama” i “Zvijezde pjevaju” – kaže Dora. Dodaje kako će cijeli HNK biti u znaku Ruže.

– Goste na samoj dodjeli očekuje niz iznenađenja jer ćemo se truditi da cijeli HNK, odnosno barem veći dio njegova prostora, bude u znaku Ruže – veli.

Priliku da vidite samu dodjelu i budete dio ovog spektakla imate i vi, dragi čitatelji. Naime 25 najsretnijih glasača zajedno s pratnjom vodimo na samu dodjelu 21. ožujka. Prednost će imati čitatelji koji svoje glasove za nominirane u šest kategorija pošalju putem kupona.

Glasanje je otvoreno još samo tri dana. Ovu veselu i nimalo uštogljenu dodjelu svojim nastupom uveličat će i naše poznate glazbene zvijezde Nina Badrić, Neno Belan, Psihomodo pop i Teška industrija.

– Nastojali smo da pozornica poput naših izvođača bude u pomalo rokerskom štihu, a tome će dosta pridonijeti izvrsna rasvjeta – otkrio nam je Propadalo.

>>Odabrano 30 najboljih i najzaslužnijih u 2013.! Glasujte!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije