Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA RUŽA

Darko Rundek: 'Iznenadio sam se. Nisam uopće znao da smo toliko popularni!

Zagreb: Koncert Darka Rundeka na ljetnoj pozornici HRT-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
03.02.2021.
u 07:00

Za Večernjakovu ružu u kategoriji za najboljeg glazbenika nominirani su Darko Rundek & Ekipa.

Početkom prosinca prošle godine za sve fanove Darka Rundeka & Ekipe stigla je glazbena poslastica u obliku novog dvostrukog EP-a „Brisani prostor“, a zahvaljujući njemu, priskrbio si je nominaciju za ovogodišnju Večernjakovu ružu u kategoriji glazbenika godine.

– Izdajemo dvostruki EP (extended play) pa su to dva CD-a s po pet pjesama, koji čine jednu cjelinu. Na Deezeru ili nekom drugom streaming servisu bit će posebno “Brisani prostor” (EP1 DO) i “Brisani prostor” (EP2 OD). Ali, ne radi se samo o A i B strani, nego svaka od njih stvarno funkcionira kao poglavlje za sebe... – rekao nam je Darko netom prije objave, a EP je najavio singl „Tko su svi ti ljudi“ koji je potpisao Roko Crnić.

– Pjesmu “Tko su svi ti ljudi” napisao je Roko Crnić i otvorena je raznim razumijevanjima. Pjevam je sa zadovoljstvom, imajući na umu mnoge “ja” s kojima se i sam borim. Sviđa mi se pitkost njezine muzičke forme u kontrastu s intrigantnim sadržajem – objasnio nam je glazbenik.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Ovo je izdanje proizašlo iz nadahnutog susreta Rundeka i skupine glazbenika okupljene u povodu obljetničke turneje „Apocalypso NOW“ 2017. godine, koja je dobila ime Ekipa. Prethodni albumi s Cargo Orkestrom i Triom proizlazili su iz suradnje, ali ovo je prvi put od vremena Haustora da je u bendu još jedan autor – Roko Crnić. Prema Rundekovim riječima, Roko, koji je inače nešto mlađi od Darkova sina Vida, „pjeva i majstorski dere bas“. Bio je tu i singl „Unutarnji glas“ koji u tekstu poziva na sudjelovanje u aktualnom trenutku, a općenito Rundek smatra kako premalo pažnje i vremena posvećujemo svom unutarnjem svijetu.

– On nas puno više povezuje s tajanstvenom ogromnošću prostora u kojem prisutnost svakog od nas ima smisao i svrhu. Tek povezani sa svojim unutarnjim glasom možemo se stvarno okrenuti prema drugima i svemu što nas okružuje – mirisima, bojama i drugim bićima – dodao je Darko koji je inače diplomirao režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, ali tim putem nikada nije potpuno pošao premda mu je to puno pomoglo da razumije dramaturšku funkciju glazbe. – U Zagrebu, Parizu, Londonu, Ljubljani, Beogradu, Brisbaneu, napravio sam glazbu za više desetaka predstava, a potpisujem i mnogo filmske i TV glazbe – ispričao nam je svestrani umjetnik, a u najnovijem razgovoru za Večernji list otkriva koliko mu znači nominacija za prestižnu medijsku nagradu, kako je za njega protekla 2020. godina, kakve su njegove prognoze za glazbenu industriju i čemu se nada u 2021. godini.

Čestitke na nominaciji za Večernjakovu ružu! Kako ste reagirali kada ste saznali? Kome ste prvo javili?

Malo sam s nevjericom primio tu vijest. Nisam znao da smo toliko popularni! Nisam nikome javljao. Koga zanima, saznat će. Velika je podrška medija.

U utrci za prestižnu medijsku nagradu su i Saša Antić, Vanna, Massimo i Urban. Čije biste djelovanje na sceni u protekloj godini istaknuli i zašto?

Neobična je bila prošla godina. Scena je dobivala nove forme. U preslušavanju prošlogodišnjih albuma, istakao mi se Elementalova “Ilica”. Blizak mi je njihov pristup temama.

Svi smo čekali da 2020. godina završi. Kako ste se vi nosili sa svime što je donijela pandemija?

Pokušavao sam sve to razumjeti u širem kontekstu, pridonijeti senzibiliziranju za promjene koje slijede i njihove uzroke u našem neodrživom funkcioniranju koje je sad dovedeno u pitanje.

Kad podvučete crtu, je li bilo više pozitivnih nego negativnih stvari? Kako se osvrćete na to?

Suočavanje s istinom je po sebi pozitivno, ali često bolno. Ali priča o novom svijetu tek počinje, i to s velikim dugovima iz prethodne epizode...

Čemu se nadate u 2021. godini?

Radu, okupljanju, radosti, kreativnosti, suosjećanju...

02.08.2020., Brijuni - Odrzana je velika proslava jubilarne 20. obljetnice Kazalista Ulysses. Koncert se izvodio na pozornici na samoj obali i na molu Malog Brijuna. Publika je koncert pratila s brodova. Darko Rundek. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

Ako pod nekim uvjetima ove godine ipak ne budu omogućeni koncerti... što prognozirate za glazbenu industriju?

Da se preorijentira na proizvodnju zdrave hrane, melodiozno i u dobrom tempu.

Početkom prosinca stigao je i dvostruki EP “Brisani prostor”. Pridružio vam se i Roko Crnić iz Porto Morta. Kako je došlo do te suradnje?

Ta se suradnja prirodno proizašla iz angažmana Roka kao basista Ekipe.

Sustigla nas je pandemija, a onda i potresi. Što je za vas optimizam nakon svega što se protekle godine dogodilo?

Optimizam proizlazi iz postavljanja realnih ciljeva.

Ako nam epidemiološke mjere dopuste i održimo Ružu u zagrebačkom HNK, koga biste poveli?

Svoju životnu i umjetničku partnericu Sandu Hržić.

Komentara 13

Avatar Vakserčina
Vakserčina
09:18 03.02.2021.

Haha. Da popularan... ma megapopularan si..

ČS
Čuvaj se senjske ruke
09:50 03.02.2021.

Ti si popularan kao ikokoš u Kozari Boku. Dođešu Beograd dobiješ batine, a u Zagrebu ružu. Jadni su oni kojni za tebe glasuju.

Avatar rubinet
rubinet
10:34 03.02.2021.

Sjećam se Dotičnika .... Volio je ,na čudan način , svoju Domovinu pa je 1991. zbrisao u Francusku i tamo živio i radio daleko od rata. Izgrađivao je svoj umjetnički svijet. Potom se javljao s Radio broda koji je plutao posred Jadrana ... Mi , Dubrovčani ,slušali smo njegove miroljubive poruke.... I što su nas istočni agresori žešće bombardirali, to je Dotičnik više ponavljao : Mir,mir..nitko nije kriv... Važna je glazba i umjetnost !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije