Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
1 15°C
 • hegedus:

  Sve ke to jako zanimljivo, no svodi se na jedno - ne šparati kod gradnje, punoi betona i armature, a vlasnici starih stanov po centru, prodajte još dok stoje 😉. Možda nakon ovoga konačno padne cijena nekretnina.

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Procjena ugroženosti za Zagreb iz 2016. godine opisuje stanje na ovaj način: "- najveći dio stambenih zgrada izgrađen je u razdobljima kad učinci potresa na građevine uopće nisu uzimani u obzir ili u razdobljima kada se uzimani u obzir (nakon ... prikaži još! 1964. godine) ali na razini koja je višestruko (do tri puta) manja od one propisane danas važećim tehničkim propisima i normama. - dio zgrada u središnjem gradskom prostoru nakon izgradnje adaptiran je uklanjanjem “nepotrebnih” nosivih elemenata u razini ulične etaže radi stvaranja trgovačkog prostora čime su zgrade pretvorene u građevine izrazito nepovoljnoga tipa s “mekim prizemljem” (engl. soft first story) - suvremene građevine, proračunane (projektirane) sukladno proračunskim kriterijima propisa i norma koji su bili na snazi u vrijeme projektiranja, izvedene su uz manjkavo stručno znanje projektanata i uvjerenje da se računalnim programom sve može dokazati - pojavom “divljeg kapitalizma” nakon 1991. na tržištu nekretnina djelovala su trgovačka društva koja su zgrade gradila radi ostvarnje što većeg profila s nedovoljno stručnom radnom snagom i uz nedopuštenu štednju materijala." Iz ovog službenog prikaza stanja razvidno je da Zagreb zahtjeva u interesu zaštite života i imovine radikalnu promjenu opredjeljenja njegove uprave. Iz cjelokupnog dokumenta jasno je da najveći rizik postoji neposredno uz obronke Medvednice na sjevernom rasjedu i na čvrstom tlu gdje su akceleracije najveće. Najsigurnije je južno od Save.

 • snovakor:

  Ajd ne dižite bezveze paniku ... potrebno je raditi na svim zgradama ... naša je stara i izdržala s novom fasadom , novim krovom i dimnjacima ... zato ne dižite paniku ... uz to, nakon ovog potresa možda ga ni ... prikaži još! ne vidimo drugi u svom životu .. ali treba svakako poboljšati stanje zgrada i kuća !!

Još iz rubrike Premium

Knin: Josipa Rimac pokušala modno uskladiti tenisice i kaput
Boris Beck

Dobitna kombinacija: političar na vlasti i stroj za pravljenje novca

Relaxation on the border between Austria and Germany in Lindau
Sandra Veljković

Austrijanci nisu sretni što još ne mogu u Hrvatsku

Josipa Rimac
Milan Ivkošić

Josipa Rimac nije iznimka među vlasnicima Hrvatske