Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seksom do ponovnog povezivanja

Želite spasiti vezu? Promijenite samo jednu stvar u seksualnom životu!

shutterstock
02.08.2023.
u 21:17

Terapeutkinja za parove i seksologica Isiah McKimmie kaže da seks nudi jedinstven način da se parovi povežu u svojoj vezi: 'Za mnoge ljude seks je važan način da se osjećaju voljeno i povezano'.

Ako je seks doista pao na dno vaše liste prioriteta, ali vaš partner još uvijek pokušava uspostaviti vezu, možda je vrijeme da se nađete na pola puta. Postoje mnogi čimbenici koji utječu na stvaranje snažne i sretne veze: komunikacija, povjerenje, ljubaznost i, da, seks. Ali, nije nužno spremnost da se vodite ljubav tri puta u noći ono što zbližava par. Nova studija je otkrila da je seksualna osjetljivost ta koja igra značajnu ulogu u kvaliteti veze i zadovoljstvu, prenosi New York Post.

Što je seksualna osjetljivost? Studija, objavljena u časopisu Current Opinion in Psychology, definirala ju je kao 'razumijevanje, prilagođavanje i spremnost ili motiviranost za ispunjavanje partnerovih seksualnih želja'. Autori studije otkrili su da kada se dvoje ljudi međusobno podupire tako što odgovaraju na želje i potrebe jedno drugoga u spavaćoj sobi – što nazivaju 'visokom seksualnom zajedničkom snagom', to je povezano s većom seksualnom željom i zadovoljstvom i, još bolje, većim zadovoljstvo odnosom u cjelini.

VEZANI ČLANCI: 

Zašto je seks tako moćan? Terapeutkinja za parove i seksologica Isiah McKimmie kaže da seks nudi jedinstven način da se parovi povežu u svojoj vezi. 'Za mnoge ljude seks je važan način da se osjećaju voljeno i povezano', kaže ona, 'To označava intimnost koju većina parova nema s drugim ljudima. Odnosi u parovima jačaju kada partneri odgovaraju na međusobne 'ponude za povezivanje'. Dodir i seksualna inicijacija načini su na koje se partner trude u vezi'.

Koncept seksualne osjetljivosti koji vodi do povećane intimnosti i zadovoljstva zvuči dobro, ali kako to izgleda u praktičnom smislu? McKimmie kaže da se radi o spremnosti odgovoriti na partnerove seksualne želje i potrebe. 'Moglo bi izgledati kao kada vaš partner započne seks, trudeći se da seks bude prioritet ili kada ste otvoreni za partnerove seksualne interese', kaže ona.

Što se potrebe i interesi vašeg partnera više razlikuju od vaših, to su veće prednosti, prema studiji. A, za one koji se bave seksualnim problemima ili prošlim traumama, studija je otkrila da je razina zadovoljstva čak i viša kada je partner osjetljiv uzimajući u obzir te posebne okolnosti. To je zato što je potrebno još više ranjivosti i sigurnosti, tvrdi McKimmie.

'Pretpostavljam da je viša stopa zadovoljstva zato što se oni koji su doživjeli traumu iz prošlosti često trebaju osjećati sigurno i da njihov partner reagira na njih kako bi bili seksualno ranjivi', kaže ona, 'Seksualna osjetljivost i razumijevanje idu u oba smjera'.

VEZANI ČLANCI: 

Ali, ako bilo koji od partnera osjeća da mora zanemariti vlastite potrebe zbog potreba drugoga, studija je pokazala da tada prednosti nestaju. Kao što autori studije pišu: 'Biti seksualno osjetljiv partner ne znači nedvosmisleno zadovoljiti partnerove seksualne potrebe, već umjesto toga uključuje nastojanje da razumijete partnerove seksualne interese i budete otvoreni za njih, dok i dalje potvrđujete svoje potrebe i granice'.

Autori su čak otkrili da, kada seksualno reagiranje uključuje zanemarivanje vlastitih želja i potreba, uključujući seks kada to ne želite, to je povezano s nižom željom i zadovoljstvom – i može dovesti do seksualnog stresa.

Kako započeti? Ako ste spremni početi vidjeti to veće zadovoljstvo u vlastitoj vezi, možete započeti otvaranjem linija komunikacije. 'Jedan od najvažnijih aspekata zadovoljavajućeg seksualnog života parova jest mogućnost otvorenog i iskrenog razgovora o seksu', kaže McKimmie, 'Parovima može pomoći da zajedno razgovaraju o seksu, razmjenjuju svoje seksualne interese, koje bi mogle biti njihove seksualne kočnice i ubrzivači te da stvore rituale kako započinju seks i odbijaju jedno drugo'.

Spremnost na slušanje i udovoljavanje potrebama jedno drugog može pružiti čvrst temelj za parove za izgradnju povjerenja i razumijevanja izvan spavaće sobe. Kada kombinaciji dodate dvije zadovoljenje seksualnih potreba, to je nepobjediva kombinacija.

Istraživanje pokazalo: Postoji veza između seksa i boljeg pamćenja!

Komentara 3

GM
gmižić
05:24 03.08.2023.

Svaki treći brak završava razvodom. Nije vrag da je zbog lošeg sexa!? Prije će biti nešto drrugo.

MO
montello
14:26 03.08.2023.

sigurno to je važno da brak opstane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije