Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Učka

Vojak, najviši vrh istarskog poluotoka

Učka
Foto: Shutterstock
1/4
16.11.2020.
u 15:29

Uspon na vršni greben Učke započnite dva kilometra dugom šetnjom poučnom stazom Plas

Park prirode Učka obuhvaća istoimenu planinu i dio područja Ćićarije, a nalazi se uz obalu sjevernog Jadrana na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana te povezuje Istru i kontinentalni dio Hrvatske.

Učka je zbog svojih specifičnosti proglašena parkom prirode u kojem je najviši vrh Vojak, ujedno i najviši vrh istarskog poluotoka, a uzdiže se 1401 metar nad morem. Nakon bure odande se vide Venecija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

Na tome se vrhu nalazi i kula sagrađena još 1911. godine, a podigli su je u doba Austro-Ugarske Monarhije planinari, zaljubljenici u prirodu iz “Oesterreicherischer Touristen Club”. Za vrijeme Prvog svjetskog rata ta je kula bila ratna pomorska promatračnica Austro-Ugarske. Kada je 1999. godine planinski masiv Učke i dijela Ćićarije proglašen Parkom prirode, kula na Vojaku postala je njegovim simbolom. Javna ustanova Park prirode Učka u cijelosti je obnovila kulu prije šesnaest godina i ona je danas uređena kao info-centar, suvenirnica i vidikovac s kojega se uz postavljene teleskope otvara još bolji pogled na okolni krajolik.

Foto: Shutterstock

Jedinstveni reljef i neposredna blizina mora uvjetovali su razvoj specifične klime te bujnu šumsku vegetaciju. Da biste razgledali vršni greben Učke, krenite u šetnju dva kilometra dugom poučnom stazom Plas. Tu je i mitsko-povijesna staza Trebišća – Perun, duga 15 kilometara. Šetnica Slap prolazi područjem Lovranske Drage i jedne od najljepših i najizrazitijih bujičnih udolina na istočnim padinama Učke, koju i dandanas oblikuje snaga vode potoka.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Šetnica vodi k slapu u čijoj je blizini uređeno odmorište, prolazi se kroz nasade maruna, šumu hrasta i graba te preko starih terasica na kojima se nekada obrađivala zemlja. Najatraktivniji lokalitet parka prirode je kanjon Vele drage koji možete razgledati šećući se istoimenom stazom dugom dva kilometra. Stazom umjetnosti u krajobrazu Stražica – Sapaćica šetat ćete se 6,5 kilometara i promatrati ljepotu planine Ćićarije te umjetničke radove u krajobrazu. Tijekom vikenda možete se odmoriti ili prespavati u dva planinarska doma na Učki, PD-u Poklon i PD-u Korita. No osim ta dva planinarska doma, na području Učke i u okolnim mjestima niz je apartmana, vila, hotela i luksuznih kuća za odmor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije