Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stomatološki turizam

U Bosnu i Srbiju po cigarete, ulje, brašno, ali i nove - zube

zubi
Arhiva Večernjeg lista
24.02.2010.
u 08:01

U posljednje vrijeme Slavonci sve češće odlaze preko granice kako bi popravili zube ili ugradili zubne proteze jer su tamo cijene znatno niže.

Dok su šoping izleti u obližnju Bosnu do prije nekog vremena bili ograničeni na kupnju cigareta, ulja, brašna i ostalih prehrambenih artikala, u posljednje vrijeme Slavonci sve češće odlaze preko granice kako bi popravili zube ili ugradili zubne proteze jer su tamo cijene znatno niže. 

U Bosni 50 posto jeftinije 

– Ostala sam bez zuba, a ne želim običnu, plastičnu protezu koju osigurava zdravstveno osiguranje. Spremna sam platiti, ali ako već vadim novčanik, onda biram gdje mi je najpovoljnije. Dok bi me puna proteza kod nas došla gotovo deset tisuća kuna, u Bosni je mogu dobiti za polovicu te cijene – kaže Brođanka. 

Da su hrvatski građani brojni pacijenti, govori i činjenica kako je samo u Bosanskom Brodu, u blizini graničnog prijelaza, otvoreno čak pet stomatoloških ordinacija. 

– Ugradnja implantanata uvijek je bio skup zahvat, ali cjenovno smo još uvijek povoljniji od hrvatskih kolega – kaže dr. stomatologije Đurđa Marković. 

Prema njenim riječima, niža cijena ne znači i nižu kvalitetu jer sve implantate rade iskusni liječnici i tehničari, koristeći kvalitetne materijale. Vojvodina i Srbija također su postale meka medicinskog turizma za građane iz Hrvatske. Tamošnje liječničke ordinacije nude najrazličitije pogodnosti za sve pacijente, pri čemu su im najveći aduti opremljenost klinika, kvaliteta usluge, a prije svega cijena.

Agencije za pacijente 

Već postoje i agencije koje dovode strane pacijente pojedinačno, uglavnom u stomatološke ordinacije. Trenutačno su najčešći slučajevi da građani iz svih dijelova Hrvatske odlaze u Novi Sad ili Beograd stomatolozima koji nude kvalitetne usluge uz osjetno povoljnije cijene. Ipak, u kontekstu stomatološkog turizma, Hrvatska je sve zanimljivija strancima (Britancima, Talijanima, Slovencima) i to zbog povoljnijih cijena i visoke kvalitete. 

– Razlike u cijeni stomatoloških usluga u Hrvatskoj te onih u BiH i Srbiji mogu biti drastične, ali i neznatne jer postoji mnogo faktora koji utječu na cijenu: tržište, razina usluge i slično. Usporedimo li jednu vrhunsku ordinaciju poput naše i jednu sličnog tipa u Srbiji ili BiH, razlika u cijeni ipak neće biti tako velika da se nekome isplati uložiti truda u organizaciju i putovanje u inozemstvo – smatra dr. stom. Mladen Frntić iz Poliklinike dr. Tončić te navodi iskustvo njihovih slovenskih pacijenata koji su ispitali tržište BiH, Srbije, Bugarske, Mađarske i Slovenije, a na kraju su se odlučili upravo za njih, uz objašnjenje da su od nas jedino u Srbiji stomatološke usluge bile jeftinije, i to ne značajnije.

Ključne riječi

Komentara 25

DO
doktorica
08:10 24.02.2010.

Ljudi idu gdje je jeftinije a kod nas je skupo(iako jeftinije nego na Zapadu)bolje nego da nose \"klackalice\".

DU
Deleted user
08:25 24.02.2010.

Hrvati idu u tzv. ščrbave nacije - odnosno stranci sa sjevera Europe se čude kako smo etnički čisti (za razliku od Italije, primjerice gdje se na ulici viđaju i druge rase) i kako smo s zubima \"na parove razbrojs\". Dakako, čude se i skupom voznom parku. Tako da je sve u smjeru poboljšanja oralnog zdravlja Hrvata i Hrvatica samo plus, iako valjda nema struke u sferi medicine kojima nerijetko pogled izgleda nekako ovako : $_$ kao što su to privatni stomatolozi.

OB
-obrisani-
10:15 24.02.2010.

western...krave bjezu..!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije