Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaće i tradicionalno

Švargl ili tlačenica: Kažu da samo pravi gurmani znaju prepoznati vrhunski pripremljenu domaću deliciju

23.11.2022.
u 13:48

Isti ti znalci kažu i da ono što je kulen među suhim zalogajima, to je švargl među kuhanim svinjskim delicijama. Švargl je specifičan proizvod u kojega uz začine ide ponajbolje kuhano svinjsko meso, dakle ono koje se na kolinju ne uzme za spravljanje kulena i kobasica. Kod švargla nema sredine – ili ga volite ili ne, a najbolji je uz domaći kruh i malo narezanog luka!

Švargl će biti tim bolji i kompaktniji budete li kuhali dovoljno svinjskih kožica, a za vrhunski okus koristite i meso svinjskih obraza - jedan od najboljih dijelova svinjskog mesa koji uopće možete ponuditi. U nastavku možete pogledati i video u kojem je detaljno opisan postupak izrade, a recept smo jednom prilikom dobili u restoranu Vinodol, od mladog mesara Marina Miljaka

Švargl (tlačenica)

Sastojci:

3 kg svinjskih glava bez kosti

1,5 kg svinjskih jezika

svinjskih kožica po želji

svinjska srca

2% soli

20 g mljevenog papra

30 g slatke mljevene paprike

oko 30 g češnjaka ili prema ukusu (možete koristiti i češnjak u granulama, 15 g)

Priprema:

Sve sastojke kuhajte do trenutka dok se meso u potpunosti ne odvoji od kosti, odnosno dok koža ne bude toliko mekana da je možemo laganim dodirom ruke prelomiti. Kožu režite na trakice ili kockice, po želji. Za vrhunsku tlačenicu koristite obrazinu – jedan od najkvalitetnijih i najmekanijih dijelova svinjskog mesa. Radi se o potpuno čistom mišiću bez imalo masnoća i žilica. Srca narežite na trakice ili kockice. Sad procijedite tekućinu u kojoj ste kuhali meso (što više kože stavite da se kuha, dobit ćete želatinozniju smjesu). Složite sve komponente u posudu i prelijte ih tekućinom dovoljno da prekrije meso. Dodajte sve potrebne začine i dobro promiješajte. Prebacite dobivenu smjesu u kalup za tlačenicu i premjestite u hladnjak da se stisne

U videu pogledajte kako se priprema švargl:

 


 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije