Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegavati ili ne?

Što se niste usudili pitati kad je riječ o seksu u trudnoći...

ljubav,par,seks
Thinkstock
01.06.2013.
u 12:00

U prvom tromjesečju seksualni odnosi ne bi trebali imati utjecaja na tijek trudnoće, a u drugom te posebno krajem trećeg tromjesečja postoji mogućnost senzibilizacije uterusa i poticanja na prerani porođaj, upozoravaju liječnici

Dan kada plava crtica na testu za trudnoću donese vijest o prinovi u obitelji, dan je kada se zauvijek mijenja odnos partnera, odnosno budućih roditelja. Bez obzira na to je li trudnoća planirana ili slučajna, sljedećih devet mjeseci vrijeme je u kojem i emotivni i seksualni odnos partnera prelazi na viši nivo.

Mijenjanje planova

Nakon spoznaje o trudnoći te prvih pregleda, ženi je potrebno vrijeme da se navikne na činjenicu da će postati majka, da će se njezino tijelo mijenjati i u njemu rasti novi život za koji je upravo ona odgovorna - i to do kraja svoga života. Upravo zato mnoge žene, obuzete mislima o trudnoći i rođenju djeteta, seks više ne smatraju privlačnim. Štoviše, uzmiču pred njim. Ako ih još uz to prate mučnine, umor i vrtoglavice, razmjena nježnosti s partnerom bit će posljednja na listi njihovih želja.

Mijenjaju se životni planovi, prioriteti, a raste osjećaj odgovornost prema zdravlju djeteta. Mnoge su buduće majke zabrinute jer strahuju da bi mogle ugroziti plod. No istodobno nježna prva faza trudnoće može postati i razdoblje razbuktale strasti.

Zašto je tome tako?

Tkiva zdjelice u prvom tromjesečju trudnoće bolje su prokrvljena, pa je užitak vođenja ljubavi intenzivniji. Ovo je vrijeme posebno i za parove kojima je trebalo duže vrijeme da začnu dijete. Zadovoljstvo ostvarenim sada ih čini opuštenijima pa seks postaje zadovoljstvo, a ne misija.

Zdrave majke uživaju

No, da biste bile posve sigurne, konzultirajte se s liječnikom. Spolni odnosi u ranoj trudnoći u načelu nisu povezani sa spontanim pobačajem, osim ako ne postoje zdravstveni problemi kod buduće majke. Spolni odnosi nisu preporučljivi ako se bilježi bilo kakva vrsta krvarenja, bolova ili promjena u zdravstvenom stanju majke te ako je ona prije imala spontane pobačaje. Vrijeme nakon 30. tjedna trudnoće promijeniti će žene i fizički. Zaoblit će se, nabubrit će im grudi, a ponosni trbuščić činit će im zadovoljstvo. Iako su nešto usporenije, buduće majke još uvijek su aktivne i vrlo gipke pa je ovo razdoblje kada im ljubavni život cvate. Partneri, pokazala su istraživanja, svoje žene u ovoj fazi smatraju iznimno privlačnima, a kako je divljanje hormona posustalo, libido u većine žena raste.

Neke parove može dovesti u nedoumicu pokretanje djeteta pa su neizbježna pitanja: Smeta li mu pritisak i gibanje tijekom seksa? Osjeća li ono nešto? Možemo li ga ozlijediti? Često se događa i da budući očevi osjećaju neobičan oblik ljubomore jer više nisu u središtu pozornosti svoje partnerice...

Probleme riješite odmah

Sve nedoumice koje se javljaju u vezi s takvim situacijama, a ostanu neizrečene, naškodit će stabilnosti odnosa budućih roditelja. Odgovor na dvojbe vrlo je jednostavan – djetetu se tijekom seksa, ako nije riječ o ekstremnim pothvatima, ništa ne može dogoditi.

Ono je udobno smješteno u maternici, okruženo plodnom vodom te pri pokretima majčinog tijela pluta zaštićeno. Od vanjskog svijeta dijeli ga čvrsto zatvorena maternica veliki sluzavim čepom koji se nalazi na vratu maternice i koji štiti plod od bakterija i infekcija. Ženski orgazam osjeti se u maternici, a posteljica vrlo kratko mijenja način opskrbe djeteta krvlju. No, to mu ne može naštetiti, kao ni prodiranje penisa koji je dovoljno daleko od djeteta, bez obzira na to što roditelji mislili.

I u ovom razdoblju trudnoće postoje kontraindikacije za seks. Naime, ako je majka zbog bilo kojeg drugog zdravstvenog razloga – a o tome valja razgovarati s ginekologom koji prati trudnoću, sklona prijevremenim trudovima ili preranom otvaranju grlića maternice, seks nije poželjan.

Partneri u takvim situacijama trebaju otvoreno razgovarati i na drugi način nadograditi svoju bliskost. Posljednje tromjesečje trudnoće vrijeme je u kojem je buduća majka potpuno koncentrirana na porod. Trbuh je sve veći, a velik dio žena teško se nosi s promjenama na tijelu.

Muškarci vole obline

Svojim su muževima i dalje poželjne pa, ako je tijek trudnoće normalan, liječnici tvrde da je dopušteno sve što je ugodno i ne boli.  Doduše, trebat će promijeniti ustaljene položaje pri seksu i otkriti neke nove, a sam spolni čin nadomjestiti ugodnim masažama.

Trudnice bi trebale podijeliti sa svojim partnerom dojmove i potaknuti ih na aktivnosti i pokrete koji su njima ugodni te im otvoreno reći ako im nešto ne odgovara ili ih kojim slučajem boli.

Vrlo je važno da trudnice održavaju spolne odnose sa zdravim partnerom jer bi prijenos infekcije ili spolne bolesti mogao naštetiti plodu.

Neke bolesti, primjerice sifilis, mogu prodrijeti u posteljicu, zaraziti plod i ugroziti njegov razvoj, a gonoreja, klamidija, hepatitis B i genitalni herpes mogu se prenijeti i tijekom poroda. Virus HIV prenosi se na oba načina, ali i dojenjem. I ejakulat može, ako su seksualni odnosi intenzivni, utjecati na stanje grlića maternice. Prostaglandin koji se luči omekšava grlić i priprema ga za porod.

U slučajevima pucanja vodenjaka ionako vam spolni čin nije ni na kraj pameti. Tada požurite u rodilište, vrijeme je da postanete roditelji.

>>Marina Medved: Trudnoća je došla kad sam izgubila svaku nadu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije