Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZABORAVNO ISKUSTVO

Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

Aktivni odmor
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
16.05.2019.
u 12:52

Dolazak proljeća i dužih sunčanih dana jednostavno pozivaju na boravak i punjenje baterija u prirodi

U našoj maloj zemlji mjesta za aktivni odmor i uživanje doista ne manjka- dovoljno je malo dobre volje, sportsku obuću na noge i svoje slobodne vrijeme možete iskoristiti otkrivajući prirodne ljepote zbog kojih je Hrvatska hit destinacija za ljubitelje aktivnog turizma.

Diljem Hrvatske razbacano je na tisuće označenih planinarskih staza, a prema procjenama, njihova ukupna dužina iznosi više od 6 000 kilometara kroz netaknutu prirodu. U posljednjih nekoliko godina turistička ponuda Hrvatske obogaćena je s novim sadržajima koji su osobito atraktivni zaljubljenicima u adrenalinska iskustva, pa se tako nekoliko prekrasnih lokacija može doživjeti iz ptičje perspektive – spuštanjem na zip line sustavima. Ovdje smo naveli nekoliko pješačkih i planinarskih lokacija koje svakako treba posjetiti.

  1. Zipline Pazi Medo izgrađen je u okviru projekta SRC Bijeli Vrh i nalazi se na zapadnoj granici NP Plitvička jezera. Ovaj dio Like osobito je atraktivna destinacija zbog blizine Plitvičkih Jezera, NP Sjeverni Velebit i rijeke Gacke i prekrasnog krajolika. ZIP line je dugačak 1700 metara i riječ je o jednom od najdužih zip lineova iz jednog komada u Europi. S vjetrom u leđa, moguće je postići brzinu od do 120 km/h i to 80 metara iznad zemlje.

  2. Ako se već zaputite u taj dio Hrvatske, četrdesetak minuta vožnje dijeli vas do Utočišta za mlade medvjede Kuterevo, koje se može posjetiti tijekom proljeća, ljeta i jeseni, a uz njega nalazi se eko/etno-selo namijenjeno turističkim posjetima.

  3. Sljedeća postaja za zaljubljenike u prirodu, šetnju i planinarenje je Nacionalni park Velebit. Babić Siča je glavni uređeni ulaz u Park gdje posjetitelji mogu kupiti ulaznice i suvenire. Ovisno o kondiciji i preferencijama, na raspolaganju vam je oko 30-ak planinarskih staza, od kojih su posebno zanimljive 'Staza zviri' i staza 'Trag čovika' koje povezuju ulaz u Park na Babić Siči s Planinarskim domom Zavižan, a uz staze su postavljene poučne table.

  4. Na otoku Krku može se doživjeti puno više od kupanja i sunčanja na plažama. Jedna od zanimljivosti za turiste željne adrenalinske zabave je Zipline Edison, koji posjetiteljima nudi 'Šetnju među krošnjama', nezaboravni doživljaj kroz vožnju terenskim vozilom, šetnju i otkrivanje netaknute prirode, spuštanja sajlama i to sve na više od 2 km dužine.

  5. Sjevernije prema Istri u Gorskom kotaru u Skradu smjestio se još jedan prirodni dragulj. Vrajži prolaz, Zeleni vir i spilja Muževa hišica još su davne 1962. godine proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom. Vrajži prolaz neosporno je jedan od najljepših hrvatskih kanjona kroz koji se prolazi hodajući iznad potoka, preko galerija i mostića učvršćenih uz živu stijenu.

  6. Zip line iznad Kanjona Korane napravljen je uprav tako da premosti kanjon rijeke Korane na samom izlazu iz Plitvičkih jezera. Tu se kanjon širi i produbljuje do 30 m, a rijeka Korana na tom dijelu je još plitak potok. Najveća atraktivnost ovog ziplinea, osim njegove dužine je postignuta brzina od preko 60 km/h.

  7. Strogi rezervat i jedan od vjerojatno najimpresivnijih planinskih predjela u Hrvatskoj su Bijele i Samarske stijene, smještene u planinskoj lancu Velike Kapele u Gorskom kotaru. Priroda se ovdje na doista nevjerojatan način poigrala s krškim oblicima čistog bijelog kamena i sve to usadila u gustu šumu. Između Bijelih i Samarskih stijena izgrađeno je Ratkovo sklonište, mala kućica izgrađena ispod stijene u polušpilji u kojem se možete odmoriti i okrijepiti.

  8. U Gorskom kotaru smješten je Adrenalinski park Kupjak, koji posjetiteljima nudi spuštanje Ziplineom na sajli dužine 200 metara brzina oko 60 km/h. U parku Kupjaku posjetitelji mogu prošetati i visećim vrtovima razvučenih između stabala i premreženih različitim preprekama koje treba savladati. Sam park je osmišljen i prilagođen kao izletište za različite dobne skupine, od djece do umirovljenika.

    Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

  9. Turistima koji tijekom ljetnih mjeseci vole spojiti uživanje na plažama i moru u okolici Splita s planinskim šetnjama i izletima Mosor je idealna i već poprilično popularna turistička destinacija. Najviši vrh Mosora je Veliki Kabal s kojeg puca pogled na obje njegove strane i sve vrhove na hrptu Mosora. Bilo bi šteta propustiti i Zvjezdano selo Mosor smješteno na vrhu Makirine. Posjet zvjezdarnici osim promatranja nebeskih tijela pružit će vam jedinstven pogled na Split, more i okolne otoke.

  10. Ljubitelje aktivnog odmora koje put dovede u Split svoju dozu adrenalina mogu pronaći na istočnim padinama brda Kozjak. Tamo je smješten zipline Split ukupne dužine od gotovo 2500 metara, postavljen nedaleko od vrha Sv. Jure, između područja Blaca i Gornjih Rupotina. Vožnja pruža nezaboravan pogled na staru Salonu, park-šumu Marjan, otoke ispred Splita, ali i dalmatinsku zagoru, vjetrenjače i vrhove dinarskih planina koji se uokviruju prekrasan krajolik.

  11. Osim brojnih raftinga kojima možete istražiti jednu od najljepših hrvatskih rijeka, zip line vam omogućuje da je istražite iz zraka. Adrenalinski poligon Zip line Omiš nalazi se u kanjonu rijeke Cetine i smješten je tri kilometra od Omiša. Sastoji se od osam čeličnih sajli preko kojih se sudionici, sjedeći u pojasu, spuštaju niz kanjon. Ukupna duljina sajli je 2100 m, od kojih je najduža 700 m i nalazi se 150 m iznad zemlje.

  12. NP Paklenica neizostavna je destinacija za sve ljubitelje nedirnute prirode. Osim uživanja u planinarenju, prilikom posjeta parku možete istražiti nekoliko špilja i jama od kojih su najpoznatije i najveće špilja Manita peć iznad kanjona Velike Paklenice. Osim toga, Paklenica je i najvažniji hrvatski penjački centar uređen u karbonatnim stijenama koji nudi oko 500 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina (ocjene od 3 do 8b+).

  13. Planinarima, alpinistima, paraglajderima i ljubiteljima prirode jedna od top destinacija je i Klek, planina na rubu Velike Kapele iznad Ogulina. Poznata po mitskim klečkim vješticama, koje se prema staroj legendi za olujnih noći okupljaju na Kleku i tamo plešu svoje vještičje kolo, a njihov vrisak čuje sve do Ogulina. Klekova stijena ispod vrha poznata je i kao prva škola hrvatskih alpinista i na njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona.

  14. Planinski masiv Biokovo, također jedna od najimpozantnijih planina Hrvatske zbog svojeg je surovog izgleda i blizine mora jedna od omiljenih odredišta za turiste koje vole začiniti svoja putovanja pješačenjem i planinarenjem. Park Prirode Biokovo ispresijecan je mnoštvom planinarskih staza, a za one koji ne vole hodati ali cijene dobar pogled tu je Biokovska cesta koja ide do vrha Vošac, odakle se pruža fascinantan prizor makarskog primorja i otoka. Sama cesta a završava na najvišem vrhu Biokova, sv. Juri smještenom na 1762 metara nadmorske visine. Za istraživanje makarskog podmorja tu je Zip line Tučepi ukupne duljine od 1000 m i sastoji se od šest sajli u kojima mogu uživati i najmlađi.

  15. U širem šibenskom području sakriven je Zipline Šibenik, još jedno fantastično adrenalinsko iskustvo od kojeg zastaje dah. Iznad kanjona rijeke Čikole čeka vas čarobno zipline iskustvo s tri sajle postavljene cik-cak. Prva sajla dugačka je 507 metara i kreće s početne točke na 234 metra na kojoj možete postići brzinu i do 70 kilometara na sat, uživajući u pogledu na okomitu liticu s lijeve strane i kanjon Čikole. Na kraju sajle je platforma na 185 metara visine koja kanjon povezuje u dužini od 650 metara, a treća platforma nalazi se na visini od 141 metra s koje krećete u posljednju etapu vožnje po sajli dugačkoj 250 metara na kojoj se ujedno postižu najveće brzine.

  16. Otok Brač već je tradicionalno jedan od omiljenih turističkih destinacija koji osim spektakularnih plaža i kulturnih znamenitosti nudi pregršt mogućnosti za aktivni odmor – sportova na vodi poput kite surfinga i windsurfinga, ljubiteljima pješačenja i penjanja tu je i Vidova gora, smještena iznad grada Bola. Sa svojih 778 metara nadmorske visine, Vidova gora je najviši vrh svih jadranskih otoka i pruža pogled na Bol i popularnu plažu Zlatni rat te na otok Hvar. Na samom vrhu se nalaze konoba, ostaci ilirske građevine i ruševina romaničke crkvice sv. Vida iz 13. stoljeća.

  17. Uz nezaobilazan obilazak zidina, šetnju Stradunom i Lapadom, posjet Kneževom dvoru i otoku Lokrumu i penjanje na Srđ i istraživanje tvrđave Lovrijenac , gostima Dubrovnika odnedavno je na raspolaganju još jedno nezaboravno iskustvo - 250 metara dugačak Zip line Dubrovnik, koji će vas na visini od 60 metara provesti iznad jedna od najljepših plaža u dubrovačkom podmorju.

    Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

  18. Ispod Dubrovnika, u Konavlima u blizini sela Komaji, i nedaleko od zračne luke Dubrovnik u staroj šumi smješten je adrenalinski park Cadmos Village. Park se sastoji od tri razine, prva razina je na visini od jednog metra i namijenjena je najmlađima, o ni malo stariji produžit će na drugu i treću razinu. Druga razina je na četiri metra, a treća na šest do deset metara. Tu su i tri zip linea kojima se prelazi s jedne točke na drugu, pa sve do kraja avanture. Ovaj adrenalinski park nudi ljuljanje na golemoj ljuljački, streljaštvo, paintball, ali i natjecanje u gađanju praćkama i niz drugim zabavnih i uzbudljivih aktivnosti.

  19. U Istri, na sasvim drugoj strani hrvatske obale, također ne nedostaje sadržaja za aktivni turizam. Jedan od najatraktivnijih sadržaja je Zipline iznad Pazinske jame. Prve dvije linije dužine su 80 m, i manje visine, te nas one psihički pripremaju za glavni prelazak kanjona. Treća linija dužine je 220 m i omogućuje nam postizanje brzine od oko 50 km/h. Vožnjom po ovoj liniji postižemo i maksimalnu visinu od 100 m, prelaskom iznad samog ulaska u podzemlje Pazinske jame. Stiže se u dvorište Kuće za pisce, odakle kreće posljednja i najduža linija (280 m) koja pruža dovoljno vremena za uživanje u prizorima nevjerojatnog ponora i srednjovjekovnog kaštela na njegovim liticama.

  20. U najvećem gradu Istarske županije Puli nalazi se adrenalinski park Pula, u šumi na kraju šetnice Lungomare i nedaleko od centra grada. Osim savladavanja poligona na kojem je mnoštvo različitih, tu je zip line dužine 80 metara i tri mala zip linea, pa su sadržaji u parku primjereni i za djecu uzrasta već od četiri godine.

  21. Adrenalinsko središte Istre je i Glavani Park koji uz ostale aktivnosti posjetiteljima željnih uzbuđenja, skoka s 20 metara visine i nekoliko zip line staza. Prva, najlaganiji zip line je žuta staza, dugačka 10 metara na dva metra od tla. Slijedi plava staza na šest metara visine i dugačka 15-ak metara te crna staza, koja uz nekoliko prepreka koje je potrebno savladati uključuje skateboard - zip line verziju u kojoj se stoji na dasci koja će vas voziti na drugu stranu. U ponudi je i nešto zahtijevnija zip line staza duljine 120 metara koja se prolazi monociklom visine 20 metara od tla.

  22. Ni posjetitelji kontinentalne Hrvatske neće biti zakinuti za Zip line iskustvo. Iznad aquaparka Termi Sveti Martin u Međimurju imaju zip line dužine 200 metara iznad samog vodenog parka, a nakon uzbudljive vožnje možete uživati u brojnim vodenim atrakcijama vodenog parka, toboganima, masažama i uživanju na suncu.

  23. Papuk, najljepša planina u Slavoniji status Parka prirode dobila je 1999. godine. U Parku je uređena Grofova poučna staza koja prolazi najljepšim dijelovima šume, za penjače je tu Penjalište Sokoline s uređenim smjerovima, biciklistima je na raspolaganju 140 biciklističkih staza, a u sjeverozapadnom dijelu Parka nalazi se jedinstveni geološki spomenik prirode Rupnica koja je 1948. godine proglašena prvim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj.

 

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije