Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adrenalinski odmor

Novi turistički hit u Hrvatskoj: Uzbuđenje na drugačiji način

Zračni sportovi u Hrvatskoj
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/4
30.05.2019.
u 05:00

Hrvatsku možete doživjeti i iz zraka na različite načine, od padobranstva, paraglidinga, zmajarenja, preko panoramskih letova pa sve do letova u balonu

Nabrojati sva prirodna čuda Hrvatske nije nimalo lak zadatak jer osim što ih ima mnogo, stalno se otkrivaju nova. Pašmanski kanal je odavno poznat kao omiljeno odredište nautičara, gdje pitomi, nenaseljeni otoci s pješčanim plažama i kristalno čistim morem kao da zovu da bacite sidro. Ipak, jedan je od tih otoka očarao je svijet tek kad ga je Google Earth snimio iz zraka. Do tad ni po čemu različit od ostalih otoka pašmanskog kanala, Galešnjak se na snimci ukazao kao zapanjujuće savršen srcoliki otok pa je odmah prozvan otokom ljubavi. Ako ste ljubitelj adrenalina i volite otkrivati svijet iz drugačijeg ugla, Hrvatska je zbog idealne klime i čarobnih pejzaža, savršena destinacija za ekstremne sportove u zraku.

Foto: Željko Mršić/PIXSELL

Nisu samo ovisnici o adrenalinu ludi za visinama - svi sanjaju da mogu letjeti, a neki od nas su s vremenom pronašli načine kako da u tome i uspiju. Jedan od najpoznatijih svakako je Šibenčanin Faust Vrančić koji je 1615. izumio padobran. Da bi testirao svoj, za tadašnje vrijeme, zapanjujuć izum, popeo se na vrh tornja bazilike Svetog Marka u Veneciji i hrabro skočio. Uspio je na sveopće oduševljenje, te tako postao i prvi čovjek koji je izveo „base“ skok, a imao je „samo“ 65 godina. Od neponovljivog Fausta Vrančića do danas, ekstremni sportovi u zraku su se silno razvili i postali dostupni svima.

Skokovi padobranom su temelj gotovo svih sportova u zraku i uz malo truda, svatko može završiti padobransku školu. Za sve koji žele samo iskusiti slobodan pad padobranskim skokom, postoji i tandem padobranski skok. To je skok padobranom s iskusnim, posebno obučenim instruktorom za kojega ste privezani i iznimno je popularan oblik padobranstva. Osim dvadesetak minuta instrukcija nije potrebna nikakva druga obuka, a već na prvom skoku, s visine od 4000 metara, iskusit ćete šezdesetak sekundi slobodnog pada pri brzini od 200 kilometara na sat. Skakačkim žargonom, saznat ćete zašto ptice pjevaju.

Foto: Damir Špehar/Pixsell

Za predane i iskusne skakače s mnogo skokova iza sebe, nenadmašan doživljaj će pružiti wingsuit, specijalno odijelo od poliesterskih vlakana napeto između ruku i nogu koje imitira pravi let. Letenje u wingsuitu se od skoka padobranom razlikuje u tome što se brzina poniranja smanjuje na samo 80 kilometara na sat ili manje zbog čega se vrijeme provedeno u zraku višestruko produžuje. Osjećaj nesputanosti i potpune slobode najbliži je iskustvu ptičjeg leta pa ne čudi da se wingsuit skakače naziva i ljudima - pticama. Takva odijela je bilo teško proizvesti za komercijalnu upotrebu sve do pojave još jednog domaćeg genijalca, Roberta Pečnika koji je uspio komercijalizirati wingsuit i otkriti čari takvog letenja širim krugovima. Iznimno uspješan Zagrepčanin s 8000 zračnih skokova „u krilima“, padobrane je počeo šiti još kao dječak, a testirao ih je, na njihovo osobito zadovoljstvo, na vlastitim hrčcima.

Base jumping koji je izveo vitalni Vrančić, skakanje je padobranom s neke točke na zemlji umjesto iz letjelice i smatra se posebno opasnim među ekstremnim sportovima u zraku. Puno manje visine s kojih se skače, ozbiljno smanjuju i vrijeme za pravovremenu reakciju što donosi veći rizik ali i više adrenalina. Vjerojatno najuzbudljiviji base skok u Hrvatskoj izvesti možete s 528 metarske litice Crvenog jezera nedaleko Imotskog. Za razliku od skakača koji će doskočiti u jezero, kamen bačen s litice nikad neće upasti u vodu što je po Imoćanima dio legende o Crvenom jezeru, a po znanstvenicima rezultat jake zračne struje. Probajte.

Padobransko letenje poznatije kao paragliding, slobodno je letenje letjelicom jednostavne konstrukcije s padobranskim krilom gdje pilot koji sjedi u stolici koristi zračne struje da se što duže održi u zraku i ako je dovoljno spretan, zadovoljstvo leta može trajati satima. Naučiti upravljati paragliderom lakše je no što mislite, a kao i kod skoka padobranom, jedriti možete i s tandem instruktorom. Uzletište Raspadalica na Učki koja spaja Kvarnerski zaljev i unutrašnjost Istre, ističe se klimatskim uvjetima i ambijentom kao najpoznatije u Hrvatskoj dok uzletišta na Biokovu, Kalniku i Triblju nude jednaku dozu adrenalina u drugačijem okruženju. Sva četiri uzletišta idealna su i za zmajarenje, još jedan ekstremni zračni sport gdje pilot potrbuške visi ispod krila i upravlja zmajem pokretima tijela. Najvještiji piloti sposobni su preletjeti stotine, a rekorderi među njima i 700 kilometara.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Ako još niste spremni za sve te vratolomije, diviti se ljepotama Hrvatske možete i panoramskim letovima. Za one malo hrabrije, u Čakovcu se nude letovi vojnim zrakoplovom na mlazni pogon. Romantičari mogu napuniti dušu u letu balonom iznad Zagreba, uživajući u ljepoti zagorskih brežuljaka i glavnog grada. Nazdravit će čašom šampanjca i proći balonaško krštenje kao u neka stara vremena. Ljubitelje balona oduševit će i natjecanje u letu balonima koje se svakog lipnja održava u Motovunu dok Međunarodni festival balona u listopadu, nebo nad Motovunom pretvara u zaista očaravajući prizor.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije