Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan iz snova

Prosječno vjenčanje u Hrvatskoj - 80.000 kuna

mladenci
Arhivska fotografija
02.02.2011.
u 08:00

Dizanje kredita za mnoge mladence ne dolazi u obzir, manja svadba bolje je rješenje

Isplanirati najvažniji događaj u životu - vjenčanje, može biti poprilična muka, ali i trošak nepredviđenih razmjera. Na spomen iznosa od 80.000 kuna mnogima se zavrti u glavi i padaju im na pamet razne ideje kako potrošiti taj novac. No, upravo je taj iznos, prema istraživanju portala za mladence “Vjenčanje ponuda” provedenom na 3650 mladenaca i 250 tvrtki, potreban za organiziranje svadbe za stotinjak ljudi. I dok jedni mladenci nemilice troše novac za najsvečaniji dan, drugima je velika svadba nepotreban trošak. 

Ne želimo dizati kredit! 

– Kada razmišljam o deset tisuća eura, prvo se sjetim svog školovanja na privatnom fakultetu, a dvije godine koštale su me toliko! Pomisao da to potrošim na jednu noć, pa makar to bilo i moje vjenčanje, nezamisliva mi je – kaže Zagrepčanka Katarina koja ove godine planira vjenčanje. 

Svadbeni pir uključivat će najužu rodbinu i prijatelje, bit će skroman i bez velike pompe. 

– Ne dolazi u obzir da dižemo kredit za svadbu! Organizirat ćemo večeru u restoranu za najbliže kojih će biti oko 30 i imati tulum do jutra – skromni su budući mladenci Katarina i Ivan. 

Cijene variraju i do 100% 

Istraživanje portala “Vjenčanje ponuda” pokazalo je kako brojni faktori utječu na troškove vjenčanja (cijene mogu varirati od 50 do 100 posto, ovisno o odabiru vrhunskih profesionalaca i skupih usluga te proizvoda), pa nije moguće odrediti točan iznos, ali rezultati istraživanja prikazani su kao prosječne cijene i mogu služiti kao vodič pri planiranju. Najveći dio budžeta odlazi na hranu i catering (50%) te na slike i video (10%), dok se najmanje troši na pozivnice i zahvalnice, uljepšavanje te torte i kolače. Restoran ili hotel u Zagrebu u prosjeku stoje oko 47.000 kuna za stotinjak osoba, dok je ta cijena u Rijeci primjerice 24.000 kuna. Za glazbeni sastav treba u Zagrebu izdvojiti i do 10.500 kuna, a primjerice u Varaždinu samo 6400 kuna.

Ključne riječi

Komentara 30

OB
-obrisani-
08:49 02.02.2011.

Ako neko želi megalomaniju neka plati. A pola od tih megalomanskih brakova završi nakon par godina. Ali jeb*** što će ljudi reći da ti je na piru bilo samo 30 ljudi. Skandal.

PI
prava istina
09:01 02.02.2011.

Tako mladi bračni par u nadi da će od rodbine skupiti neku siću za dalje ostane praznih rukava jer se sve manje daruje i dolazi se na obžderavanje. Pametna i korektna rodbina koja voli svojeg mladoženju ili mladenku treba obdariti u svojim mogučnostima i doći na kavu. Naravno da je u današnje vrijeme zaista najkorisnije darivati novac da se mladi skuće kako njima odgovara a na vjenčanje samo mladi i kumovi i eventualno na ručak samo najuža rodbina. Tako to danas ide, ili bi trebalo ići. Megalomanijska vjenčanja su zaista već postala neukusna i nepotrebna.

CI
cici14
08:13 02.02.2011.

Hm Sva sreča da sam dobio otkaz! Sad mogu u miru isplanirati kak da spizdim 80 000 kuna koje ću dobiti kad prodam kuću i ostalo što imam. Iza toga idem na skijanje, pa u Dubai, s lovom koju pokupimpim od darova. Kad se vratim pogledat ću da li ima slobodnih radnih mjesta u Saboru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije