Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lea rodila Ružu

Po Milinovićevu zakonu Bobani ne bi postali biološki roditelji

boban
Pixsell
30.11.2009.
u 11:21

Doznajemo da je početkom ove godine Leonarda Boban, nakon više od sedam godina, došla po svoje “smrzliće”, kako pacijentice zovu svoje zamrznute zametke.

Ono najljepše u životu svake žene, rođenje, jučer je u jutarnjim satima iskusila Leonarda Boban (38). Supruga Zvonimira Bobana (40), bivšeg kapetana Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije, rodila je prvi put, i to kćerkicu kojoj su nadjenuli ime Ruža.

Sedmi član obitelji

– Svi smo presretni, i Leonarda i bebica su presavršeno – povjerila nam je bliska Leonardina prijateljica i time potvrdila da je porođaj u zagrebačkoj bolnici Merkur prošao bez ikakvih teškoća. Bobani su tako, malo ranije od predviđenog termina, obitelj zaokružili sedmim članom.

Malu Ružu kod kuće čekaju sestre i braća Marija (13), Gabrijel (6) i četverogodišnji Rafael i Marta, Leina i Zvonina posvojena djeca. Ovaj Božić Bobanima će tako ostati u pamćenju kao jedan od najljepših jer je s njima Ruža, čiji je dolazak na svijet čudo.

Naime, Leonarda ju je, nakon niza godina pokušaja da dobije dijete, zanijela potpomognutom oplodnjom, a trudnoću je čuvala u bolnici Merkur. I pitanje je bi li danas Bobani grlili svoju tek rođenu djevojčicu da je prije devet mjeseci vrijedio Milinovićev zakon koji ograničava oplodnju na tri jajne stanice i zabranjuje zamrzavanje embrija.

Ispunjena životna želja

Leonardina i Zvonimirova duga i mučna borba za biološko dijete dobro je poznata pacijentima domaćih klinika za potpomognutu oplodnju, posebice onima sa zagrebačkog Vuka Vrhovca. Zagovornici Zakona o medicinskoj oplodnji prozivali su baš tu kliniku jer čuva više od 10.000 zamrznutih embrija, uz napomenu da za te zametke nitko ne pita.

Doznajemo da je početkom ove godine Leonarda Boban, nakon više od sedam godina, došla po svoje “smrzliće”, kako pacijentice zovu svoje zamrznute zametke.

Čekali su je otkad je u potpomognutom postupku dobila čak 37 jajnih stanica. Trebao je to biti pokušaj za kraj jer je vrijeme čuvanja zamrznutih zametaka istjecalo.

Kod nekih skupina pacijenata s problemima kao kod Bobanovih, posebice kod pacijentica kojima, pojednostavljeno, u stimuliranom ciklusu previsoki hormoni sve poremete pa teško dolazi do trudnoće, zamrznuti zameci bili su medicinski sigurniji, a često i jedini način postizanja trudnoće. Danas je to – zabranjeno.

Rođenje biološkog djeteta ne umanjuje ljubav za posvojeno
Leonarda se u jednom intervjuu povjerila kako ju je kroz muke neuspješnih trudnoća i kroz borbu za biološko dijete nosila vjera.

Posebno traumatično bilo je 2001. Tada je zanijela, a suprug Zvonimir već je planirao kako će – bude li dječak – mališanu nadjenuti ime Franjo, po prvome hrvatskom predsjedniku, ali i po omiljenom svecu Franji Asiškom, dok je djevojčica trebala biti Ruža. Samo devet tjedana trajala je nada, a onda je Leonarda pobacila.

– Nije lako, ali idemo dalje. I u dobru i u zlu. Volimo se više nego ikad i ta će nam ljubav pomoći – rekao je Zvonimir Boban.

Ruža je stigla – osam godina poslije. U međuvremenu je dom obitelji Boban ispunio dječji smijeh. Posvojena djeca ne umanjuju želju za biološkim, isto kao što rođenje biološkog djeteta ni mrvicu ne umanjuje ljubav prema posvojenoj djeci. Ili, kako je Leonarda objasnila svojoj posvojenoj djevojčici: “Djeca se mogu dobiti na dva načina; jedan je da rodiš dijete, a drugi je da odeš po dijete iz dječje kuće. Mi smo otišli u dječju kuću i vidjeli najljepše i najbolje dijete. To si bila ti.”

Ključne riječi

Komentara 36

LA
Laura Anny
11:43 30.11.2009.

Iskrene cestitke!

RA
ramirna
12:55 30.11.2009.

bravo zvone nemoj još stati love imaš i samo naprijed neka nas bude što više

PE
pejickat
16:07 13.06.2010.

Adriano , medicina je tu da ljudima pomaze to joj je svrha , i prilikom normalnog snosaja , ne ispali muskarac samo jedan spermij , dakle i to je nemoralno , milioni odu poslje u kanalizaciju. Po toj logici nebi smjeli vrsiti niti operacije niti kemoterapije , sve je to neprirodni nacin ozdravljivanja. Zivimo u 21 stoljecu , i sva tehnologija i znanst je da nam pomaze , a ako netko zeli dijete i ima smetnji u zacecu , sto je tu nemoralno ako je potpomognuto od medicine. Da li je moralno pljackati , ubijati , voditi ratove , ipak sve se to radi , a ratovi su cak odobravani od vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije