Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
180 godina proizvodnje

Pivske priče: Pivo koje je najdulje na tržištu i jedino je u smeđoj boci

Pivo
Foto: Pivovara Daruvar
1/3
28.04.2019.
u 06:30

Dio pivske priče posvećen je i novom trendu, craft pivarstvu. U Daruvaru, gradu piva, i ove se godine, 17. i 18.05.2019. održavaju DANI PIVA, poznata manifestacija koja na jednom mjestu okuplja najveći broj domaćih craft pivara

Pivska priča Pivovare Daruvar uskoro će obilježiti punih 180 godina, stoga i ne čudi da slovi za najstariju pivovaru u Hrvatskoj. Od davne 1840. godine, kada je osnovana na imanju grofa Antuna Jankovića u središtu Daruvara, Pivovara djeluje na istom mjestu s neprekinutom tradicijom proizvodnje piva.

To je danas jedna od rijetkih pivovara izvan Češke Republike koja proizvodi pivo prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji, što je čini jedinstvenom na ovim prostorima.

Svoju proizvodnju temelji na tradicionalnom načinu proizvodnje piva, na prirodnoj mekoj izvorskoj vodi s obronaka parka prirode Papuk te kvalitetnim hrvatskim sirovinama, bez aditiva i konzervansa. S godišnjom proizvodnjom od 65 tisuća hektolitara godišnje, Pivovara Daruvar je šesta po veličini u Hrvatskoj i zauzima izazovnu poziciju manufakturne proizvodnje piva. Osim svog  najpoznatijeg brenda, lager piva Staročeško, od 2014. godine Pivovara se okrenula i proizvodnji vrhunskog craft piva, poznatog brenda 5th Element.

Staročeško pivo - jedno od najstarijih pivskih brendova u Hrvatskoj i danas jedino u smeđoj boci

Priča o Staročeškom počinje 1893. godine kada se ovaj brand počeo proizvoditi u tadašnjoj Daruvarskoj pivovari. Prvo Staročeško pivo pod nazivom Zimsko, točilo se iz drvene bačve i proizvodilo prema recepturi čeških doseljenika daruvarskoj kraja. Nakon Zimskog Staročeško se kao ime počelo koristiti i za ostale vrste piva.

Od tad pa do danas Staročeško je ime koje podsjeća na jedinstven doživljaj piva vrhunske kvalitete. Stoga se u svakoj čaši ovog piva krije duh češke pivarske tradicije koja se brižno čuva i pažljivo prenosi već stoljećima. Jedinstveni okus obilježava cvjetna aroma hmelja i naknadni gorkotrpki taste koji se zadržava na nepcu nakon konzumiranja.

Staročeško pivo je prepoznatljivo i po tome što se toči isključivo u smeđe boce, i to s opravdanim razlogom, jer boca takve boje čuva pivo od utjecaja svjetlosti na miris i okus piva. I upravo u tim prepoznatljivim bocama ljubitelji Staročeškog piva pronaći će: svijetlo lager, crveno i bock pivo. 

Zadnjih godina hrvatsko tržište bilježi rastući trend malih tzv. craft pivovara, kojih je trenutačno više od 70 aktivnih s tržišnim udjelom od nekih 2,5 %. Craft piva danas imaju kultni status – pomodna su i obožavana, punog okusa i aroma, proizvedena od biranih sastojaka. Zahvaljujući iskustvu, znanju o kuhanju piva i tradiciji, Pivovara Daruvar uspjela se pozicionirati kao jedna od vodećih hrvatskih craft pivovara, a 5th Element, vrhunsko craft pivo, nastalo je u radionici najpoznatijeg domaćeg majstora pivara Kreše
Marića.
To je linija posebno promišljenih i majstorski spravljenih piva iza koje stoji filozofija o Petom elementu - u osnovi svakog piva samo su četiri sastojka: voda, slad, kvasac i aromatični hmelj. Njihovi su simboli vrlo mistični: voda, zemlja, zrak i vatra, a vječno traženje harmonije i sklada u beskraju mogućnosti koje pružaju elementi zove se - ljubav. Upravo je ljubav majstora pivara, presudni - peti element. 

Liniju predstavlja nekoliko raznovrsnih i inovatvnih craft piva: Aba, Lela, IIpa, Gerweiss, Stout 4.2, Woodoo, Bonner, Whey Beer (proteinsko pivo), Green power pivo s dodatkom industrijske konoplje, prvo takvo pivo u Hrvatskoj, i kiselo pivo s okusom maline Weissbery.

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Komentara 1

CR
crodark
14:11 28.04.2019.

Molio bih autoricu članka da se informira. Nema pojma. Najstarija pivovara u Hrvatskoj je u Osijeku. I laž je da je Daruvarsko jedino u smeđoj boci. Nek ode u. u neki kafić i narući Osječko. Razumijem da se nešto reklamiraa ali treba bit profesionalan i poznavat gradivo o kojem pišeš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije