Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno

Ove trikove za čišćenje naučili smo tijekom pandemije, ali trebalo bi ih koristiti i inače

shutterstock
27.08.2020.
u 16:31

Od važnosti pranja višekratnih vrećica namirnica do ispravnog načina dezinfekcije, evo nekoliko trikova za čišćenje koje vrijedi zapamtiti.

Tijekom pandemije koronavirusa, čišćenje i dezinfekcija bili su glavni fokus, i to iz više razloga. Djelomično smo željeli naučiti najbolje načine za dezinfekciju površina kako bismo zaustavili širenje bolesti. Tada su nam mnogi u karanteni nakon nekoliko mjeseci i počeli kuhati i peći, pa su nam privukli pažnju i drugi zadaci čišćenja - poput čišćenja svih onih izgorjelih lonaca i tava. Među savjetima za čišćenje koje smo skupili tijekom posljednjih nekoliko mjeseci postoji nekoliko s kojima planiramo nastaviti. Od važnosti pranja višekratnih vrećica namirnica do ispravnog načina dezinfekcije, evo nekoliko trikova za čišćenje koje vrijedi zapamtiti, prenosi Real Simple.

Razlika između čišćenja i dezinfekcije

U našoj potrazi za stvaranjem domova koji nisu bili samo „čisti“, već zapravo i bez klica, morali smo naučiti kako pravilno dezinficirati. Iako je čišćenje postupak koji uklanjanja sve vidljive prljavštine, prašine i ostatke s površine, dezinfekcija djeluje na mikroskopskoj razini kako bi se površina uklonila od bakterija i virusa. Da biste površinu u potpunosti dezinficirali, prvo je morate očistiti. Točno, to je postupak u dva koraka. Započnite brisanjem prašine i mrvica prije nego što površinu pošpricate dezinfekcijskim sprejem, jer će u protivnom ostaci djelovati kao prepreka, sprečavajući sprej da dospije na površinu ispod. Čak i kad pandemija završi, pomoću ovog savjeta možemo držati klice dalje od nas tijekom sezone prehlade i gripe.

Važnost vremena djelovanja sredstva za čišćenje

Vrijeme djelovanja preporučena je količina vremena koje sprej ili proizvod mora biti na površini kako bi se uništile bakterije i nečistoća. Postoji razlog zašto je nepridržavanje tog vremena greška čišćenju: ako se ne čeka dovoljno dugo, moglo bi se omogućiti da nečistoća ostane na površinama. Kada kupujete novi proizvod za čišćenje, pročitajte sitna slova na ambalaži i slijedite upute.

Kako oprati vreće za namirnice za višekratnu upotrebu

Koronavirus je u potpunosti promijenio mnoge naše navike, uključujući način na koji kupujemo namirnice. Tada smo shvatili: kada smo zadnji put oprali vrećice za višekratnu uporabu? Prema 97 posto sudionika jedne studije iz 2010. godine, taj odgovor na to pitanje je "nikad". Studija je otkrila da većina testiranih vrećica s namirnicama sadrži bakterije, pa čak i E. coli. Očistite vrećice za kupovinu i odredite određenu vrećicu za sirovo meso.

Trik u čišćenju zagorjelog lonca

Tijekom karantene mnogi od nas zatekli smo kako kuhamo i pečemo više nego ikad prije. Jedan od rezultata sve one domaće kuhinje: lonac koji smo ostavili na štednjaku malo predugo i sad je prekriven zagorenim komadićima hrane. Tada smo saznali tajnu čišćenja zagorjelog lonca struganjem, prvo vodom, a zatim bijelim octom. Strugačem uklonite ostatke zalijepljene hrane.

Kako osvježiti madrac

Studije su otkrile da su ljudi provodili više vremena spavajući tijekom karantene. To nas je dodatno vrijeme u krevetu natjeralo da preispitamo koliko su nam kreveti čisti. Naravno, prali smo posteljinu, ali što je s madracem, umetkom za poplun i jastucima? Osim što smo češće prali posteljinu, naučili smo kako osvježiti madrace uz pomoć usisavača i malo sode bikarbone. Prvo usišite svoj madrac, a zatim stavite lagani sloj sode bikarbone te pustite da stoji oko deset minuta, a zatim ponovno sve usišite.

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije