Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imamo sve adute

Opet nas hvale: 'Ne smijete napustiti Hrvatsku dok ne kušate ovih 10 jela'

Škampi
Foto: Thinkstock
1/4
14.03.2018.
u 08:11

Počeli su nas "otkrivati" iz cijelog svijeta, a osim prirodnih ljepota, bogate kulturne i povijesne baštine, stižu pohvale i za gastronomiju.

Hrvatska je pravi mali biser, ima predivnu, razvedenu obalu, kristalno čisto more, prekrasne plaže koje su posljednjih godina redovito na listama poznatih medija među najljepšima u Europi i svijetu. 

Počeli su nas "otkrivati" iz cijelog svijeta, a osim prirodnih ljepota, bogate kulturne i povijesne baštine, stižu pohvale i za gastronomiju. Nakon što su u Hrvatsku stigle i Michelinove zvjezdice, jela naših kuhara ponovno hvale. 

Ugledni britanski Telegraph objavio je popis 10 najukusnijih jela koja turisti moraju kušati kada dođu u Hrvatsku. 

1. Paški sir i pršut

Riječ je o klasičnom predjelu u Hrvatskoj koje se poslužuje na ovalnoj plati uz dodatak crnih maslina. Paški sir dolazi s otoka Paga, a priprema se od mlijeka ovaca koje pasu ružmarin. S godinama sir postaje sve slaniji, a sličan je okusu talijanskog pecorina. Svakako treba posjetiti Gligora siranu koja nudi i obilazak, ali i vrhunske proizvode. 

2. Salata od hobotnice

Preporuča se kao lagani ručak na vrući ljetni dan. Riječ je o kombinaciji kuhane hobotnice, sjeckanog luka, peršina, maslinova ulja i octa. Telegraph preporuča posjet konobi Lambik u Milni na Hvaru i Filippi na Korčuli.

3. Crni rižoto

Spravlja se od riže, sipe, crnila od sipe, luka, češnjaka, crvenog vina i maslinova ulja, a u Hrvatskoj svatko ima svoje omiljeno mjesto gdje jede ovo jelo. Ipak, ističe se chef Orsan Gverović koji posjeduje restoran uz more u Zatonu, nedaleko Dubrovnika, a posebno je poznat po jelima poput škampi i morskih plodova. 

Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar/Večernji list

4. Fuži s tartufima

U dolini Mirne u Istri mogu se naći vrlo cijenjeni crni i bijeli tartufi. Lokalni su specijalitet domaća tjestenina, fuži s tartufima. Najbolje ih je kušati u restoranu Zigante u Livadama gdje se služi niz jela na bazi tartufa, ali ako ste više za rustiklani doživljaj onda je pravo mejsto za vas agroturizam koji vodi obitelj Tončić u Oprtlju.

5. Brudet

To je jelo na žlicu od morske ribe. Priprema se od raznih vrsta morske ribe, luka, soka od rajčice, vina i začina te se servira s palentom. Na Hvaru imaju svoju verziju brudeta, koje nazivaju gregada, a koje se priprema od ribe, krumpira, luka i bijelog vina. . Preporučaju brudet od jastoga i grdobine na Palmižani. Preporuka je kušati ovo jelo i u hotelu Lone u Rovinju te Pojodi na otoku Visu. 

6. Škampi na buzaru

Svježi neočišćeni škampi pirjaju se kratko, desetak minuta uz dodatak maslinova ulja i češnjaka, nakon čega se zamiješa nasjeckana rajčica i malo vina. Telegraph navodi kako je riječ o izuzetno ukusnom jelu te preporučaju posjet konobi Fičović u Hodiljama blizu Stona. 

Foto: pixabay
Foto: Thinkstock

7. Svježa riba

U tipičnoj konobi poslužuju platu svježe ribe. Možete birati najčešće između komarče, brancina i kovača. Nakon vaganja i pripreme na žaru, bit će poslužena s par kapi maslinova ulja i kriškom limuna. Klasični dalmatinski prilog je blitva s krumpirom.

Svježa riba je skupa i vrlo tražena u turističkim destinacijama. Bilo bi najbolje da potražite konobu čiji je vlasnik ujedno i ribar. Puno takvih ćete naći na Kornatima, gdje gosti stižu u privatnim jahtama. Jedna od najboljih je konoba Strižnja, preporuča Telegraph. Ondje čak možete otići na pecanje s vlasnikom konobe Darkom.

8. Sarma

Sarma je jelo turskog porijekla i vraća nas u vrijeme kada je Otomansko carstvo vladalo Balkanskim poluotokom, U Hrvatskoj koriste kiseli kupus umjesto slatkoga. U većini restorana kontinentalne Hrvatske može se kušati sarma, osobito zimi, a kao preporuka restorana naveden je stari Fijaker u Zagrebu.

9. Janjetina s ražnja

Janjetina na ražnju omiljeno je jelo u svim zemljama bivše Jugoslavije. Dok putujete Hrvatskom, vidjet ćete mnoštvo restorana pokraj ceste gdje se na ražnju ispred restorana peče janjetina. Najfiniju janjetinu možete pojesti na Braču, Cresu i na Pagu, navodi Telegraph.

10. Peka

Za pečenje mesa ili hobotnice s prilozima koristi se samo iskovana željezna peka. Hrana se poklopi gornjim dijelom peke (zvonom) te se zatrpa žarom. Teletina ispod peke s krumpirima, ako ste ljubitelj mesa, ne smije se ne kušati. 

Komentara 2

Avatar Orlando!
Orlando!
08:27 14.03.2018.

Koliko to ovaca što pasu ružmarin ima na otoku Pagu??? Mom prijatelju ovčaru iz Like, sve mlijeko otkupe na Pagu.

AU
austrougarskigeneral
11:39 14.03.2018.

ma hrvatska kuhinja najbolja kuhinja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije