Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Loša vijest za turiste koji putuju u Sloveniju

Bled i Bledsko jezero
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/14
23.02.2018.
u 21:41

Uz višu turističku, gosti od sada plaćaju i promidžbenu pristojbu

Desetodnevni turistički boravak u nekim od najatraktivnijih slovenskih odredišta, poput Bleda ili Ljubljane, odsad će četveročlanu obitelj stajati dodatnih 125 eura

Turistima će se uz boravišnu uskoro naplaćivati i promidžbena pristojba, kojom se želi unaprijediti slovenski turizam, kaže se u zakonu usvojenom u slovenskom parlamentu.

Visinu turističke pristojbe i dalje će određivati općine, s tim da je novim zakonom njen maksimalni iznos po danu povećan s dosadašnjih 1,265 eura na 2,50 eura.

Nova, promidžbena pristojba pak može iznositi četvrtinu boravišne pristojbe. U najgorem slučaju, u najskupljim destinacijama, novi iznos kombiniranih pristojbi iznosi 3,125 eura po danu (oko 23 kuna). Za usporedbu, u Hrvatskoj se visina turističke pristojbe kreće od u sezoni 8 do 4,5 kuna dnevno, ovisno o kategoriji mjesta, dok je izvan sezone od 5 do 2,5 eura.

Uplaćena promidžbena pristojba slijevat će se ravno na račun Slovenske turističke organizacije. Iz tamošnjeg Ministarstva turizma računaju da će tako krovna slovenska turistička organizacija utržiti dodatnih 4,7 milijuna eura, dok će lokalne zajednice i općine na povećanju pristojbi zaraditi još 6,9 milijuna eura godišnje.

Slovenski ministar turizma Zdravko Počivalšek i ranije je govorio o potrebi podizanja visine pristojbe, a sredstva bi se koristila za to da Slovenije prijeđe u viši razred kvalitete. Pri predstavljanju nacrta zakona, slovenska državna tajnica u Ministarstvu turizma Eva Štravs Podlogar istaknula je kako povećanje turističke pristojbe neće opteretiti tamošnje gospodarstvo jer namet plaća gost, ali da zato u zamjenu očekuje i višu razinu usluge.

Sloveniju je lani posjetilo 1,3 milijuna domaćih i 3, 4 milijuna turista koji su ostvarili 12 milijuna noćenja. Od stranaca, tu je zemlju posjetilo najviše Nijemaca, Talijana, Austrijanaca, Hrvata i Srba, a riječ je uglavnom o kraćim boravcima..

Pogledajte i VIDEO: Što se smije, a što ne smije na hrvatskim plažama

Komentara 127

DO
dopizdilomi
09:34 23.02.2018.

Već godinama u Austriju i dalje idem preko Mađarske. Malo je duže, neznatno skuplje ali kulturnije i bez napuhanosti i bezobrazluka.

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
08:59 23.02.2018.

Mi bi trebali uvesti specijalnu taksu u iznosu 5 € dnevno po jednom Kekecu !!!

VI
Vito
08:10 23.02.2018.

Dr Evil: ___ Ako mora biti čisto, zašto spominju plenkovića??? __ Zašto uopće i spominju sloveniju i njihov unutrašnji organizam koji donosi takve odluke??? __ Tko danas uopće odlazi u sloveniju na skijanje, kad za manje novaca može bolje proći na uređenijim skijalištima po cijelom svijetu??? __ Onaj koji ima, njemu je i tako svejedno kome plaća, jer se i tako vozi državnim službenim vozilima ili vozilima tvrtke koju je kupio za jednu kunu. __ Mi koji čitamo "večernjak" i tako nemamo dovoljno za odlazak dalje od kuće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije