Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hit restoran

Omiljeni Ficlek slavi 1. rođendan: Ako niste uspjeli rezervirati stol, proslavite ga s ovim fantastičnim receptima koje vam daruju

02.03.2021.
u 07:00

Prije točno godinu dana Zagrepčanima je svoja vrata otvorio Ficlek - šarmantna gostionica smještena u samom srcu grada koja je svojim tradicionalnim, domaćim receptima odmah osvojila srca svojih sugrađana. Ako niste na vrijeme rezervirali svoje mjesto, ne očajavajte, uz njihove recepte i čašu dobrog vina osjećat ćete se kao da ste tamo!

Zaljubljenici u tradicionalnu kuhinju došli su na svoje kad je prije točno godinu dana svoja vrata otvorila gostionica simpatičnog naziva Ficlek u kojoj se mogu pojesti tradicionalna lokalna jela poput pohanog piceka, grenadirmarš, krpica sa zeljem, zagrebačkog odreska, makovnjače i orahnjače i, naravno, nezaobilaznih štrukli. Već u prvom tjednu Pod zidom se stvarala neopisiva gužva - svi su htjeli probati stara zagrebačka jela, od kojih su neka već pala u zaborav. Desetak dana nakon otvorenja u Hrvatskoj je proglašena pandemija, ugostiteljski objakti su morali zatvoriti svoja vrata, a ostalo znate. Ficlek je u rekordnom roku prikupio brojne obožavatelje koji su sve ovo vrijeme redovito naručivali svoja omiljena jela, a danas će - oni koji su uspjeli rezervirati stol - prvi rođendan svoje omiljene gostionice proslaviti zajedno. Ako niste među njima, proslavite ga pripremom jednog od omiljenih purgerskih jela, naravno, po receptima iz Ficleka!

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Krpice sa zeljem

Za pravi domaći okus zelje za krpice pirjajte na svinjskoj masti, a njoj obavezno dodajte malo šećera da zelje pokupi aromatičan karamel koji će nastati

Zelje:

700 g do 1 kg svježeg zelja (kupusa)

1 velika žlica svinjske masti

1-2 žlice šećera

sol, papar

po potrebi temeljac ili malo vode

Krpice: 3 jaja + 3 žumanjka

otprilike 330 g brašna

malo soli

Priprema:

Glavici kupusa odstranite vanjske listove, prepolovite je i izvadite sredinu pa je narežite na trake prvo uzdužno, a zatim i poprijeko, da dobijete kvadrate. Na svinjskoj masti otopite šećer, da potamni, ali pazite da vam ne počne gorjeti, pa na njega dodajte narezano zelje da pokupi sav karamel i masnoću i dobije lijepe tamnosmeđe rubove. Posolite, uslijed toga će zelje početi puštati vodu i pirjajte, samo po potrebi podlijevajući temeljcem ili vodom da omekša. Ako volite pod zubima osjetiti još malo tvrđe zelje i kupus i ne želite da se dokraja raspadne, vrijeme pirjanja prilagodite tome. Pred sam kraj popaprite po ukusu i dodajte zelju skuhane i ocijeđene krpice, koje možete kupiti gotove ili ih napraviti sami.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Pripremite domaće krpice:

Pomiješajte jaja, žumanjke i brašno s malo soli pa umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite u šest kuglica koje zatim razvaljajte ili, još bolje, provucite kroz mašinu za tijesto od debljeg k tanjem, do debljine koju želite (krpice podnašaju i da su malo deblje) pa trake tako dobivenog tijesta ostavite da se prosuše. Zatim ih složite jednu na drugu, po potrebi još malo pobrašnite, da vam se ne bi slijepile i narežite na kvadrate, krpice. Skuhajte ih u posoljenoj vodi i dodajte zelju.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Domaći zapečeni štrukli

Za tijesto:

400 g glatkog brašna

1 jaje

4 velike žlice ulja

1,5 dcl vode (ako želite, možete prepoloviti količinu vode pa dodati 1-2 jaja)

1 mala žlica soli

Za nadjev:

500 g svježeg kravljeg sira

1 jaje

2 male žlice soli

malo ulja

Za preljev:

300 g kiselog vrhnja

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte krpom i pustite da odstoji desetak minuta da se otpusti pa ga razvaljajte u krug kao jednu veliku palačinku, debljine oko 2 mm. Zatim na tijesto rasporedite nadjev pripremljen od navedenih sastojaka. U sredini „palačinke“ zarežite oblik križa pa rolajte iznutra prema van. Rubove malo premažite vodom. Zamotajte tijesto do kraja pa režite malo debljim tanjurićem, bitno da mu rubovi nisu oštri već tupi, pa slažite pojedinačno u prethodno namašćen lim. Prelijte kiselim vrhnjem i dobro prekrijte alufolijom. Pecite na 180 stupnjeva 45 minuta, maknite foliju pa zapecite još 15 minuta. Poslužite toplo. Po želji dodajte šećer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije