Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proljetni umor

Okidač za bolesti: Kronična neispavanost šteti srcu i psihi

spavanje, klupa (1)
Sanjin Strukic/PIXSELL
16.04.2013.
u 12:00

Psihički umor – umni poslovi, egzistencijalni strahovi... – zahtijeva puno više noćnog odmora

Proljetni umor u mnogih je – uz uobičajene simptome, bezvoljnost, klonulost, iscrpljenost – popraćen i nesanicom. A upravo je kvalitetan san jamstvo dobrog zdravlja! Iako se stručnjaci još uvijek spore koliko je točno sati potrebno da bi čovjek odlično funkcionirao u danu, najbolji je odgovor reakcija vašeg organizma.

Pet ili deset sati

Nekome treba devet ili čak deset sati, a nekome samo pet sati spavanja. No, sigurno je jedno – kronična neispavanost vodi u bolest. Ako je sna premalo, imunitet slabi pa tijelo trpi, što je put prema nizu bolesti. Lista je boljki podugačka, a nerijetko su to srčane tegobe, ali i psihičke. Naše se fizičko i psihičko zdravlje narušava zbog specifičnog procesa. Naime, tijekom spavanja naše tijelo proizvodi velike količine hormona koji su nužni za ozdravljenje i obnavljanje svih naših stanica. Ako ne spavamo dovoljno, naše će tijelo i dalje proizvoditi hormon eritropoetin, hormon rasta i testosteron, no neće proizvoditi dovoljne količine, što će utjecati na cjelokupno stanje organizma, osobito zdravlje. Stručnjaci upozoravaju na činjenicu da se čovjek danas iscrpljuje psihički više nego ikad u povijesti i da mu zato treba više sna. Pomislili biste naime da osobe koje se tijekom dana fizički iscrpe i rade teške fizičke poslove osam i više sati na dan da će trebati više sna od onih koji se malo bave fizičkom aktivnošću. No, istina je drugačija. Ako fizički neaktivni ljudi provedu više vremena trošeći se psihički – teški umni poslovi, učenje, depresija, ljutnja, strah, osobito egzistencijalni... – trebaju više sati sna, čak i od onih koji teško fizički rade. Naime, glavni razlog spavanja je dopustiti tijelu da proizvede veće količine hormona eritropoetina, hormona rasta i testosterona te stvori zalihe kako bi ono moglo ozdraviti i obnoviti svoje stanice za novi dan.

Razumno s jelom

No, da bismo dopustili tijelu da se tijekom sna dobro oporavi, valja voditi računa o vremenu uzimanja hrane. Ne treba jesti prekasno kako ne bismo tijelu ukrali snagu – jer kad probavlja hranu, troši energiju koja je nužna za obnavljanje tijela. Zato, kad se navečer prejedate, trebate i više sna kako biste se osjećali dokraja odmorno. A ako imate puno obveza, a malo vremena, stručnjaci savjetuju – jedite svježe voće i povrće i trebat ćete manje sna.

>> Trudnice ne bi smjele spavati na leđima zbog većeg rizika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije