Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Salo' kreće s radom

Od sutra u Zagrebu možete kupiti kruh kakav se radi još samo u Kopenhagenu i Parizu, ali i slavnu tortu Petre Jelenić

Foto: Neva Žganec/Pixsell
1/44
11.01.2023.
u 02:32

Ako ste mislili da su vas sve brojnije zanatske pekare u Zagrebu razmazile svojim vrhunskim proizvodima, sreća će vas tek pomaziti jer u 'Salu' Tvrtko Šakota radi kruh od svježe mljevene pšenice iz strogo kontroliranog biodinamičkog uzgoja - što je u zrnu to je u kruhu. Tu su i pomno birane slastice nenadmašne Petre Jelenić i kava brenda Cogito Matije Belkovića... Evo što smo isprobali!

Kakav dobar početak godine za ljubitelje vrhunske gastronomije u glavnom gradu! Mogućnost da ćete svakodnevno, bez prethodne rezervacije i za vrlo pristojan novac moći na jednom mjestu uživati u hrani koju su vam pripremili Tvrtko Šakota i Petra Jelenić donedavno se nije baš činila izglednom. Od sutra to postaje stvarnost, a neveliki lokal na adresi Opatovina 13 sugestivnog imena 'Salo' mogao bi postati jedno od najfrekventnijih mjesta u gradu. Ovaj uzbudljivi udruženi gastronomski projekt iza kojeg prvenstveno stoje Tvrtko i Matija, a Petra se priključila u posljednji čas i, kako Matija kaže, odmah se sve drastično promijenilo nabolje, objedinjuje na jednom mjestu pekaru, slastičarnicu, bistro i coffe shop. To znači da u 'Salo' možete doći i kupiti jedan od deset kruhova koji su trenutačno u ponudi ili odabrati neki od kolača Petre Jelenić, a isto tako možete i sjesti, degustirati kruhove, jela, kolače i kavu iz njihove ponude te odabrati svoje favorite. 

Foto: Neva Žganec/Pixsell

Kad je kruh u pitanju Tvrtko Šakota beskompromisno bira samo najkvalitetnije zrno pšenice iz biodinamičkog uzgoja koje zasad za potrebe njihove proizvodnje dolazi iz Austrije jer se u Hrvatskoj trenutačno ne može nabaviti. isto je i s organskim brašnom iz Italije koje je svega 20 posto zastupljeno u Tvrtkovim kruhovima, a većinu od 80 posto čini spomenuta svježe mljevena pšenica. Šakota jedini u Hrvatskoj radi i kruh od 3 vrste organskog kukuruza kojeg nabavlja na farmi u Hrvatskoj i to u vrlo ograničenim količinama. Da biste mogli isprobati ove kruhove na licu mjesta Tvrtko je osmislio vrlo ukusne i zanimljive kombinacije. Tako na tanjuru možete dobiti dvije kriške njihovog bazičnog kruha od svježe mljevene pšenice, na koji su iznimno ponosni, a radi se sa starterom od iste te pšenice. Kod ovog kruha što je u zrnu to je u kruhu, nema odvajanja mekinja niti pročišćavanja bilo koje vrste, objasnio je Tvrtko.

Želja mi je bila raditi sa svježe mljevenom pšenicom jer se to potpuno razlikuje od bilo čega što se u modernom pekarstvu radi. Trenutačno ovakav kruh proizvode samo zanatske pekarnice u Kopenhagenu i Parizu.

Uz njega ćete dobiti sir i vrhnje, ukiseljenu mrkvu i jednu odličnu verziju spicy kupusa s divljim komoračem. Možda se i dogodi da nećete dobiti točno to jer u 'Salu' se ponuda formira na dnevnoj bazi, sve je podređeno namirnici koja je toga dana dostupna.

Foto: Neva Žganec/Pixsell

Uz kruh od tri vrste kukuruza koji se radi sa starterom od raženog brašna (i Tvrtkova je preporuka svima koji izbjegavaju gluten) dobili smo fermentirano vrhnje, kiselu repu s bučinim uljem, prah od kore buče i čvarke od crne svinje. Probali smo još i savršenu slanu zlevku Petre Jelenić s kulenovom sekom, jednom od njihovih brojnih verzija svježeg sira i fermentiranim čilijem i štrukle zbog kojih ćemo se redovito vraćati na Opatovinu.

Foto: Neva Žganec/Pixsell

Petra će u 'Salu' pripremati i salenjake koji su već prije otvaranja lokala stekli zvjezdani status i još desetak tradicionalnih slastica među kojima je još jedan kultni Petrin kolač – torta 'mak na konac' zbog koje su Zagrepčani i ovoga ljeta hrlili u Petrin 'pop up'. 

Nisam sebe vidjela kao osobu koja će živjeti hrvatsku tradiciju kroz slastičarstvo, ali sve više me počelo živcirati to uvjerenje da je uvijek zelenije na drugoj strani jer mi imamo divne slastice. Mislim da smo Tvrko i ja dovoljno potkovani da bismo mogli moderne tehnike primijenjivati na tradicijskim jelima i slasticama i da budu ukusni i nutritivno kvalitetni.

Petra naglašava da ju je u ovaj udruženi projekt prije svega privukao Tvrtkov jedinstveni pristup gastronomiji te postulat održivosti koji se odnosi na posao, ali i ljude koji ga rade. Provjerite već sutra kako funkcionira ovaj tim vrhunskih profesionalaca! Toče i vino na čaše pa možete odmah nazdraviti odličnom gastronomskom početku nove godine u Zagrebu.

Foto: Neva Žganec/Pixsell

Foto: Neva Žganec/Pixsell

Foto: Neva Žganec/Pixsell

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije