Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravo i fino

Napravite ghee maslac kod kuće: Pomaže pri mršavljenju i zaglađuje kožu

shutterstock
10.03.2020.
u 09:23

Postoji puno bolja i zdravija verzija maslaca koja se može kupiti u trgovini zdrave hrane, ali i napraviti samostalno kod kuće.

Pročišćeni maslac naziva "ghee" dobiva se na vrlo jednostavan način - prokuhavanjem običnog maslaca na niskoj temperaturi. Mnogi ljudi odmah pitaju kako je to zdravija verzija kad je isto u pitanju maslac. Poanta je da se termičkim obrađivanjem ukloni voda i krute mliječne tvari (njih odstranite žlicom s površine tijekom kuhanja). Dobivena smjesa odnosno ghee može se čuvati na sobnoj temperaturi i neće se pokvariti. 

Ovu alternativu možete zaista koristiti svakodnevno - pirjati jela, kuhati variva, rižu, a s njim možete napraviti i jako ukusne, a zdrave kokice. Dvije žličice u hrani tijekom dana izuzetno dobro balansiraju cijeli organizam.

Uz ovaj recept, kruh vam mora uspijeti:

Poboljšava probavu jer sadrži maslačnu kiselinu koja održava crijevnu floru zdravom, pomaže pri mršavljenju i odličan je izvor zdravih masti. Također smanjuje rizik od srčanih bolesti, a jedan način uporabe posebno oduševljava žene - ghee je, naime, prirodni 'borac' protiv dehidracije kože. Ona postaje mekša, elastičnija, sjajnija i djeluje mlađe. 

Vodeći se ovim receptom napravite vlastiti ghee kod kuće:
Maslac narežite na pravokutnike i stavite u posudu na laganu vatru. Nije potrebno miješati, samo pustite da se skroz otopi. Ono što je bitno jest da svako malo žlicom maknete sloj koji se stvara na površini. Kuhajte sve dok se ta pjenica ne prestane stvarati. Ghee je gotov onda kada maslac postane prozirna tekućina. Ugasite vatru, ostavite da se ohladi, a onda ga procijedite gazom i ulijte u staklenku. Čuvajte na sobnoj temperaturi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije